fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatosTerapii alternative si complementare

Tantra Yoga: Ce este? Beneficii

Yoga este o practică străveche, care îmbină posturile fizice cu tehnicile de respirație si meditația, pentru a obține armonia dintre minte, trup și suflet.

Tantra Yoga este una dintre formele acestei practici, recomandată pentru o înțelegere profundă a propriei persoane. Ea este practicată de secole de cei care doresc să îmbine beneficiile oferte de yoga cu cele ale meditației. Află în continuarea acestui articol ce este Tantra Yoga, ce beneficii îți oferă și cum o poți practica.

Ce este Tantra Yoga?

Tantra este o formă de yoga care include tehnici de respirație, meditație, exerciții de vizualizare și posturi fizice.

Dacă yoga îți permite să te conectezi cu tine însuți, Tantra te învață cum să fii conștient de propria persoană, iar

Tantra Yoga te ajută să te înțelegi în profunzime. Alături de exercițiile de respirație, posturile de yoga și mediația, ea cuprinde incantații și exerciții pentru curățarea chakrelor.

Beneficii

Persoanele care practică Tantra Yoga cu regularitate pot experimenta următoarele beneficii terapeutice:

  • Reducerea stresului
    Tantra Yoga este asociată cu un nivel redus de stres. Cercetătorii au analizat beneficiile ei asupra reducerii stresului. La un studiu din anul 2015 au participat 22 de persoane care au urmat 2 ședințe de Tantra Yoga de 50 de minute pe săptămână, pentru 6 săptămâni. Cercetătorii au observat o reducere a nivelului de cortizol, care a avut efecte benefice asupra sănătății fizice și mentale a participanților la studiu. [1]
  • Ameliorarea anxietății și a depresiei
    Yoga și meditația sunt practici recomandate pentru a reduce depresia și anxietatea. Datorită faptului că Tantra Yoga le îmbină pe cele două, ea este recomandată persoanelor care se confruntă cu depresie și anxietate, pentru ameliorarea acestora.
  • Îmbunătățește calitatea somnului
    Persoanele care suferă de insomnie pot practica Tantra Yoga pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Ea contribuie la ameliorarea factorilor care pot duce la insomnie, precum depresia și anxietatea, reduce nivelul de cortizol și favorizează relaxarea.
  • Diminuează durerea
    Tantra Yoga poate contribui, de asemenea, la diminuarea durerii, precum durerea de spate. Anumite posturi care sunt practicate favorizează întărirea musculaturii corpului și reduc durerea, fie că este de spate, fie că este de umeri sau de genunchi.
  • Crește încrederea de sine
    Tehnicile de respirație, îmbinate cu posturile fizice și cu meditația îți permit să te cunoști mai bine, să te eliberezi de temeri și de gândurile negative, dar și să îți descoperi forța interioară. Toate aceste beneficii se răsfrâng asupra încrederii de sine, care poate fi îmbunătățită considerabil prin Tantra Yoga.
  • Îmbunătățește intimitatea
    Deși Tantra Yoga a fost asociată în mod eronat doar cu sexualitatea, ea propune o viziune spirituală și integratoare asupra tuturor aspectelor vieții. Prin urmare, aceasta te ajută să te conectezi mai bine cu tine și cu partenerul tău, având efecte beneficii asupra intimității. Ea te învață să îți controlezi energia sexuală și să fii mai încrezătoare cu privire la propria sexualitate.

Citeste si: Cum să nu mai ai gaze la yoga?

3 exemple de posturi Tantra Yoga

Pentru a practica Tantra Yoga sunt disponibile cursuri fizice sau online. Ea poate fi practicată și acasă, printre cele mai cunoscute posturi aflându-se urmatoarele trei:

  • Salutul Soarelui – Surya Namaskar

    salutul soarelui yogaPentru a practica Salutul Soarelui trebuie să adopți postura Urdhva Hastasana. Așază-te pe salteaua de yoga în poziție verticală și împreunează-ți palmele la nivelul inimii.Dacă practici această postură împreună cu partenerul tău, așază o mână pe inima ta și o mână pe inima acestuia. Inspiră adânc de cinci ori și întinde mâinile deasupra capului.

    Apleacă-te apoi către față, în postura Uttanasana, exact ca în imaginea alăturată.

    Uttanasana yoga

    Încearcă să te ridici pe jumătate din această postură, pentru a-ți alinia capul cu spatele și repetă exercițiul de 3 ori.

    yoga postura

  • Poziția Păcii cu respirație conștientă

    Așază-te în poziția Păcii, numită Sukhasana, cu picioarele încrucișate și spatele drept.pozitia lotus sukhasana yogaPrivește în jos și așază mâinile în poziția Gyan Mudra, având grijă ca vârful degetului mijlociu să atingă degetul mare. Această poziție a mâinilor este foarte importantă în yoga, considerându-se că oferă multiple beneficii.

    Inspiră adânc de cinci ori, concentrându-te pe respirație și având grijă ca durata inspirației să fie identică cu cea a expirației.

  • Poziția copilului – Balasana

    pozitia copilului yogaPentru a adopta poziția copilului sau Balasana, sprijină-ți fesele de călcâie și apleacă-ți trunchiul înainte. Așază fruntea pe podea, întinde-ți brațele și coboară-ți pieptul către genunchi cât de mult poți. Menține această postură pentru 5 respirații profunde.

Cu toate că nu există încă suficiente studii care să ateste beneficiile terapeutice pe care Tantra Yoga le oferă, aceasta este o practică veche, cu o influență pozitivă asupra sănătății. Practicarea ei este recomandată atât pentru îmbunătățirea sănătății fizice, cât și a celei mentale.

Referințe:

[1] Acute and Chronic Effects of Tantric Yoga Practice on Distress Index – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26248115/

[2] Where can you learn more?  https://www.healthline.com/health/tantric-yoga#learn-more

[3] What is Tantra Yoga? https://www.gaia.com/article/tantra-yoga-guide-practitioners

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button