fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic este un termen general folosit pentru a descrie orice tip de masaj care este menit să ofere beneficii pentru sănătate.
Cuprins

Masajul terapeutic este un termen general folosit pentru a descrie orice tip de masaj care este menit să ofere beneficii pentru sănătate.

Masajul terapeutic poate ajuta la ameliorarea durerii, la reducerea stresului și la remedierea unei probleme specifice de sănătate.

O altă semnificație a masajului terapeutic este că atât clientul, cât și maseurul au un scop comun de a realiza modificări structurale în corp, în general printr-o serie de masaje regulate.

În timp ce orice masaj profesional este terapeutic, cu beneficii reale pentru sănătate, unele masaje se concentrează mai mult pe relaxare.

Beneficii masaj terapeutic

Masajul terapeutic este, în general, considerat parte a medicinei integrative. Este oferit din ce în ce mai mult împreună cu tratament standard pentru o gamă largă de afecțiuni și situații medicale.

Beneficiile masajului pot include:

  • Reducerea stresului și creșterea relaxării
  • Reducerea durerii și a tensiunii musculare
  • Îmbunătățirea circulației, a energiei și a vigilenței
  • Scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale
  • Îmbunătățirea funcției imune

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii, unele studii au constatat că masajul terapeutic poate fi, de asemenea, util pentru:

  • Anxietate
  • Tulburări digestive
  • Fibromialgie
  • Dureri de cap
  • Insomnie legată de stres
  • Dureri lombare
  • Sindromul durerii miofasciale
  • Dureri cauzate de boli ale nervilor
  • Tulpini sau leziuni ale țesuturilor moi
  • Leziuni sportive
  • Dureri ale articulației temporo-mandibulare
  • Dureri superioare de spate și gât

Dincolo de beneficiile pentru anumite afecțiuni sau boli, unii oameni se bucură de masaj deoarece de multe ori le oferă sentimente de grijă, confort și conexiune.

În ciuda beneficiilor sale, masajul nu este menit să înlocuiască îngrijirea medicală regulată. Discută cu medicului înainte de a încerca orice masaj terapeutic și asigură-te că urmezi planul de tratament standard pe care îl ai.

Tipuri de masaje terapeutice

Există aproape 100 de tehnici diferite de masaj și abordări terapeutice ce implică lucrul cu corpul pacientului. Fiecare tehnică este concepută în mod unic pentru a atinge un obiectiv specific.
Cele mai frecvente tipuri de masaj terapeutic practicate sunt:

Masaj cu aromoterapie. Uleiurile esențiale din plante sunt masate în piele pentru a spori efectele de vindecare și relaxare ale masajului. Terapeuții cred că uleiurile esențiale au un efect puternic asupra dispoziției, prin stimularea a două structuri din creier cunoscute pentru a stoca emoțiile și memoria.

Masaj craniosacral. Persoanele care practică terapia craniosacrala aplică o presiune ușoară asupra capului și coloanei vertebrale pentru a corecta dezechilibrele și a restabili fluxul de lichid cefalorahidian în aceste zone.

Masaj limfatic. Maseurii aplica lovituri ușoare, ritmice, pentru a îmbunătăți fluxul limfatic (lichid care ajută la combaterea infecțiilor și bolilor) în tot corpul. Una dintre cele mai populare forme de masaj limfatic, drenajul limfatic manual, se concentrează pe drenarea limfei în exces.

Eliberare miofascială. Terapeuții aplică o presiune ușoară și folosesc o poziționare corporală pentru a relaxa și întinde mușchii, fascia (țesutul conjunctiv) și structurile conexe.

Reflexoterapie. Aceasta presupune aplicarea de către terapeut a unor presiuni, rotații, fricțiuni și mișcări energice cu degetele și nodozitățile mâinii pe punctele reflexe ale picioarelor pacientului, după o anumită schemă și într-o anumită ordine, cu intenția de a le stimula să transmită impulsuri nervoase către organul țintă, aceste manevre alternând cu manevre de drenaj menite să inducă relaxare pacientului.

Rolfing. Tehnica rolfing presupune masarea țesuturilor cu degetele, pumnii, coatele sau genunchii, cu scopul de a elibera tensiunile emoționale, de a relaxa și repozitiona mușchii, astfel încât corpul să funcționeze mai bine.

Shiatsu. Terapeuții aplică o presiune ușoară a degetelor și a mâinilor în anumite puncte ale corpului pentru a ameliora durerea și a spori fluxul de energie (cunoscut sub numele de Qi) prin căile energetice ale corpului (numite meridiane). Shiatsu este utilizat la scară largă în medicina tradițională chineză.

Masaj sportiv. Adesea utilizat la sportivi profesioniști și alte persoane active, masajul sportiv poate îmbunătăți performanța și poate preveni și trata leziunile legate de sport.

Masaj suedez. Terapeuții folosesc o varietate de lovituri și tehnici de presiune pentru a spori fluxul de sânge către inimă, pentru a elimina toxinele din țesuturi, pentru a întinde ligamentele și tendoanele și pentru a ușura tensiunea fizică și emoțională.

Masaj ayurvedic. Spre deosebire de masajul clasic, mişcările folosite în Ayurveda sunt mult mai intense, practicienii folosindu-se de mâini, picioare, coate, antebraţe, bile, dar şi de diverse uleiuri esenţiale. Stilul şi intensitatea masajului diferă în funcţie de starea de sănătate şi aşa numitele “dezechilibre ale doshas”.

Masaj Bowen. Terapeutul aplică mișcări delicate cu ajutorul degetelor. Corpul se relaxează, iar prin atingerea anumitor puncte, organismul este „anunțat” că este momentul să îți folosească propriile resurse pentru vindecare.

Cum decurge o ședință de mesaj terapeutic?

În primul rand, terapeutul va evalua starea ta actuală. Această evaluare include realizarea unui istoric medical, întrebari legate de durata problemei, debutul și modul în care îți afectează viața. Terapeutul va observa, de asemenea, modul în care te miști, îți va urmări fluiditatea mișcărilor și va simți consistența și textura țesutului în timpul tratamentului.

Odată ce terapeutul îți cunoaște starea, el va veni cu o propunere de abordare a tratamentului. În general își va concentra masajul asupra zonei cu probleme – umeri, partea inferioară a spatelui și șoldul drept – în loc să facă un masaj complet în timpul unei sesiuni. Terapeutul ar putea recomanda o serie de ședințe la anumite intervale de timp. Totodată, acesta îți poate indica și tipul de progres la care să te aștepti în timpul respectiv.

De asemenea, pe lângă masajul realizat, terapeutul poate recomanda și alte modalități de tratare a zonei, cum ar fi utilizarea căldurii, a gheții, a hidroterapiei sau a întinderilor. Dacă este cazul, terapeutul te poate îndruma către un alt profesionist din domeniul sănătății pentru evaluare și tratament ulterior.

La sfârșitul tratamentului, tu și terapeutul veți examina rezultatele. Durerea este mai mică? Există mai multă mobilitate în articulații? Ți s-a îmbunătățit postura? Pe baza rezultatelor, terapeutul poate recomanda sesiuni suplimentare sau poate reduce frecvența. De exemplu, dacă vii în fiecare săptămână, vei vedea progrese mai rapide decât dacă aștepti două sau trei săptămâni între ședințe. O evaluare va avea loc la sfârșitul fiecărei ședințe pentru a determina cursul continuu al terapiei.

Cât costă un masaj terapeutic?

Prețurile pentru un masaj terapeutic variază foarte mult în funcție de locație și experiența terapeutului. Un masaj care durează o oră poate costa între 100 și 300 de lei.

Pentru un preț mai rezonabil este indicat să cauți un terapeut care face masaj pe cont propriu sau la domiciuliul clientului.

CNAS nu decontează ședințele de masaj.

Riscuri

În general, masajul este considerat sigur.

Femeile însărcinate ar trebui să fie foarte precaute dacă vor să își facă masaj. Dacă ești gravidă, asigura-te că găsesti un terapeut instruit special pentru a realiza masaje femeilor însărcinate.

Chiar dacă masajul este o tehnică utilă pentru a ajuta la reglarea glicemiei în timp, dacă ai diabet zaharat, ar trebui să îți verifici glicemia după masaj, deoarece poate fi prea scăzută. În plus, dacă ai diabet și faci masaj în mod regulat, ar trebui să îți verifici frecvent glicemia pentru a evalua modificările în timp.

Cine ar trebui să evite masajul terapeutic?

Persoanele care suferă de aceste afecțiuni ar trebui să evite masajul:

  • Insuficiență cardiacă
  • Insuficiență renală
  • Infecția venelor superficiale (numită flebită) sau a țesuturilor moi (numită celulită) la nivelul picioarelor sau în altă parte
  • Cheaguri de sânge în picioare
  • Tulburări de coagulare a sângelui
  • Afecțiuni contagioase ale pielii

Dacă ai cancer, discută cu medicul înainte, deoarece masajul poate deteriora țesuturile fragile din chimioterapie sau tratamentele cu radiații. Persoanele cu poliartrită reumatoidă, gușă (o afecțiune tiroidiană caracterizată printr-o tiroidă mărită), eczeme și alte leziuni ale pielii nu ar trebui să beneficieze de masaj terapeutic în timpul puseelor. Terapeuții sfătuiesc, de asemenea, persoanele cu osteoporoză, febră mare, puține trombocite sau celule albe din sânge și cu probleme mintale, precum și celor care se recuperează după o intervenție chirurgicală, să evite masajul.

Comunică-i terapeutului tău dacă iei orice medicament, deoarece masajul poate influența absorbția sau activitatea atât a medicamentelor orale, cât și a celor topice.

Referințe

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button