fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Apiterapia

Apiterapia este o terapie alternativa si complementara practicata de mii de ani, ce foloseste produse apicole pentru preventia sau tratarea afectiunilor.
Cuprins

Ce este Apiterapia?

Apiterapia este o terapie alternativă și complementară ce uzilizeaza produse apicole precum miere, polen, propolis, lăptișor de matcă și venin de albine pentru prevenirea bolilor sau ca tratament. Poate fi descrisă și ca „știința și arta utilizării produselor apicole, pentru a menține sănătatea și a ajuta individul să-și recapete sănătatea atunci când boala sau accidentul interferează”.[1]

Unele dintre afecțiunile tratate sunt: scleroza multiplă, artrita, rănile, durerea, guta, zona zoster, arsurile, tendinitele și infecțiile.

Terapiile care implică mierea de albine există de mii de ani și unele pot fi la fel de vechi ca și medicina convențională.

Arta rupestră veche a primilor vânători-culegători descrie albina că fiind o sursă de medicină naturală.

Terapia cu venin de albine a fost practicată în Egiptul antic, Grecia și China – trei mari civilizații cunoscute pentru sistemele lor medicale foarte dezvoltate.

Hipocrate, medicul grec cunoscut sub numele de „Părintele Medicinii”, a recunoscut proprietățile vindecătoare ale veninului de albine pentru tratarea artritei și a altor probleme articulare. Astăzi, dovezi științifice în creștere sugerează că diverse produse apicole promovează vindecarea prin îmbunătățirea circulației, scăderea inflamației și stimularea sistemului imunitar.

Produse apicole folosite în Apiterapie

Apiterapia poate include utilizarea tuturor produselor create în mod natural de albine. Mai exact:

  • Polen de albine – Polenul de albine este format dintr-un amestec de salivă de albine, nectar și polen de plante care se prinde de spatele piciorușelor albinelor lucrătoare. Polenul este sursa exclusivă de proteine ​​a albinei, conținând toți aminoacizii esențiali de care oamenii au nevoie. Oamenii folosesc polenul de albine ca un stimulator al energiei și / sau pentru a-și dezvolta rezistența la alergeni din aer (rinită alergică).
  • Propolis – Propolisul este o combinație de ceară de albine, miere și rășini de copaci amestecate cu enzime produse de albine, utilizate pentru a proteja stupul de albine de bacterii, ciuperci și viruși. Propolisul are proprietăți naturale anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice, anti-oxidante și anti-inflamatorii. Oamenii folosesc propolisul ca remediu pentru răceli și gripă și pentru a stimula sistemul imunitar. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale propolisului îl fac un ingredient topic ideal pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.
  • Lăptișor de matcă – Lăptișorul de matcă este un aliment îmbogățit cu enzime, produs de albinele tinere lucrătoare ce constituie hrana unei albine regine. Oamenii folosesc lăptișorul de matcă ca stimul pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a crește longevitatea și pentru a avea claritate mentală.
  • Miere – Mierea este un nectar vegetal, transformat în zaharuri simple, deshidratat și utilizat pentru energie și hrană pe timp de iarnă de către albine. Oamenii folosesc mierea ca îndulcitor natural, ca remediu pentru durerile în gât și tuse și pentru vindecarea rănilor.
  • Venin de albine – Veninul de albine este produs de albinele lucrătoare pentru a se apăra pe sine și pe colonia lor. Oamenii folosesc veninul de albine pentru a trata peste 40 de boli, inclusiv negii, artrita și scleroza multiplă.
  • Ceară de albine – Ceara de albine este produsă de albinele lucrătoare pentru construirea structurii de fagure, ce are ca scop creșterea puietului și depozitarea mierii și a polenului. Oamenii folosesc ceara de albine pentru multe aplicații, inclusiv pentru a realiza lumânări, produse cosmetice, sau pentru lustruirea mobilierului.

Beneficiile Apiterapiei

Societatea Americană de Apiterapie susține că apiterapia este eficientă în tratarea următoarelor afecțiuni[2]:

Disfuncții sau probleme ale sistemului imunitar

Terapia cu venin de albine poate fi folosită ca tratament complementar pentru pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă sau scleroză multiplă.

Cercetările realizate până în prezent au arătat că veninul de albine poate duce la o scădere a umflăturilor, durerii și rigidității la persoanele cu poliartrită reumatoidă. [3] Rezultatele unui studiu au arătat chiar că poate reduce necesitatea utilizării medicamentelor tradiționale, dar și riscul ca boala să recidiveze.[4]

Deși veninul de albine nu ar trebui să fie prima sau singura metodă de tratament pentru aceste afecțiuni, cercetările au găsit dovezi care arată că veninul de albine a fost capabil să stimuleze sistemul imunitar și să reducă unele simptome ale acestor afecțiuni în organism datorită proprietăților anti-inflamatorii ale veninului.

Probleme neurologice

Apiterapia cu venin de albine poate fi folosită ca terapie complementară pentru tratarea:

  • Bolii Lupus
  • Parkinsonului
  • Sclerozei laterale amiotrofica
  • Alzheimerului[3]
Infecții

S-a raportat că propolisul exercită o gamă largă de activități biologice: proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, imunomodulatoare, după cum s-a demonstrat în studiile realizate în vitro și în vivo [5, 6]. În zilele noastre, propolisul și preparatele sale sub diferite forme pentru utilizare (spray-uri de gură, tablete, capsule etc.) sunt utilizate în medicină pentru tratarea răcelilor, a infecțiilor asemănătoare gripei, a rănilor, a durerii în gât și a infecției cu herpes.

Conform unui studiu [7], mierea poate fi un tratament bun pentru combaterea tusei și a tulburărilor de somn asociate cu infecția căilor respiratorii superioare la copii. Mierea este utilizată ca ingredient sau singură în medicina populară pentru ameliorarea tusei.
Răni

Mierea este folosită de mii de ani pentru tratarea rănilor – atât a tăieturilor deschise, cât și a arsurilor – datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatoare și de calmare a durerii. Cercetările de astăzi confirmă acest lucru. Un studiu realizat în 2008 a constatat că pansamentele medicale care conțin miere contribuie la vindecarea rănilor, reducând în același timp riscul de infecție. [8]

Contraindicații

Apiterapia este, în general, considerată sigură.
Persoanele care au alergie la produsele apicole ar trebui să evite această terapie.
Exista câteva riscuri asociate cu terapia cu venin de albine. Aceasta poate provoca iritații, cum ar fi pielea umflată și înroșită, dar și reacții alergice severe, chiar și la pacienții care nu sunt alergici. Terapia cu venin de albine poate fi dureroasă. Tratamentul trebuie analizat cu atenție de către un medic cu specializare în Apiterapie.
Este Apiterapia decontată de CNAS?
Apiterapia nu este decontată de CNAS.
Practicarea apiterapiei este permisă numai medicilor, medicilor dentiști sau, după caz, farmaciștilor și este reglementată de Ministerul Sănătății Publice, prin norme.

Referințe

1. “Knowledge, Attitudes, and Usage of Apitherapy for Disease Prevention and Treatment among Undergraduate Pharmacy Students in Lithuania” – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/172502/#B1

2. The American Apitherapy Society – https://apitherapy.org/conditions-treated/

3. Therapeutic Effects of Bee Venom on Immunological and Neurological Diseases – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516920/

4. Clinical randomized study of bee-sting therapy for rheumatoid arthritis – https://www.researchgate.net/publication/23273775_Clinical_randomized_study_of_bee-sting_therapy_for_rheumatoid_arthritis

5. Propolis and the immune system: a review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874107002474?via%3Dihub

6. Natural propolis extract NIVCRISOL in the treatment of acute and chronic rhinopharyngitis in children. – https://europepmc.org/article/med/9179964

7. Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/

8. Medical Honey for Wound Care—Still the ‘Latest Resort’? shorturl.at/apDP7

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button