fbpx
Boli cronice si afectiuniDiabetMedicina integrativa

Cele mai bune terapii alternative pentru diabet

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care atinge un public global de peste 1 miliard de persoane în peste 160 de țări.

Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită în 1991 de Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății pentru a atrage atenția asupra problemelor de importanță majoră în ceea ce privește această boală. În fiecare an, pe 14 noiembrie, campania de Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată care se desfășoară timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru perioada 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”.

Comunități din întreaga lume se adună luna aceasta laolaltă pentru a atrage atenția asupra obiceiurilor nesănătoase care duc la apariția diabetului.

Diabetul expune oamenii la riscul de boli cardiovasculare, leziuni ale nervilor, răni la nivelul pielii, probleme de vedere și alte complicații care apar din cauza glicemiei controlate necorespunzător de către organism.

De aceea, înțelegerea diabetului și a modului de a-l gestiona este mai importantă ca niciodată.

Mulți oameni nici măcar nu știu că trăiesc cu boala și cu toate riscurile pe care le presupune glicemia gestionată neadecvat.

Principalele tipuri de diabet

Diabet de tip 1 – tulburare autoimună care debutează, de obicei, înainte de vârsta adultă, în care sistemul imunitar distruge celulele din organism care produc insulină, hormonul care reglează glicemia.

Diabet de tip 2 – boală care debutează, în general, la vârsta mijlocie, atunci când organismul nu este capabil să folosească insulina în mod corespunzător pentru a regla zahărul din sânge.

Diabet gestațional – afecțiune care apare în timpul sarcinii atunci când organismul nu folosește insulina în mod corespunzător, similar cu diabetul de tip 2.

În luna noiembrie accentul cade pe prevenirea diabetului și pericolului cauzat de prediabet.

Prediabetul este o condiție metabolică premergătoare diabetului de tip 2 dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Acesta apare atunci când glicemia este mai mare decât limitele normale.

Vestea bună este că, cu modificări ale stilului de viața diabetul poate fi prevenit, iar prediabetul poate fi oprit de la înaintare și chiar vindecat.

Iată câteva terapii alternative pentru diabet care pot ajuta atât în prevenția cât și în controlul său.

Terapii alternative pentru diabet – cum îl poți preveni?

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro


Yoga

Pierderea greutății în exces și exercițiile regulate sunt elemente cheie pentru reducerea rezistenței la insulină și vindecarea prediabetului.

De asemenea, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului sunt factori care au o mare contribuție la obiectivele urmărite în prevenție.

Cercetătorii sugerează că stresul poate fi atât un factor care contribuie la diabet, cât și o consecință. Din cauza hormonilor secretați de stres, este afectat modul în care funcționează insulina.

Nivelurile ridicate de stres pot duce, de asemenea, la obiceiuri nesănătoase, care, la rândul lor, pot crește riscul de a dezvolta diabet al unei persoane.

Yoga poate fi una dintre cele mai benefice terapii alternative pentru diabet atunci când vine vorba despre acești factori declanșatori.

Conexiunea minte-corp spune că, dacă sănătatea mintală se îmbunătățește, sănătatea fizică se poate îmbunătăți și ea, lucru valabil și pentru procesele corporale care duc la diabetul de tip 2.

Un studiu care a avut ca temă stresul ca factor de risc pentru apariția diabetului a explicat cum ajută yoga la reducerea eficientă a acestuia. [1]

Beneficiile descoperite au inclus nivelurile mai scăzute de glucoză din sânge datorate producției crescute de insulină sau a rezistenței reduse la insulină.

Acupunctura

În ultimii ani, oamenii de știință și-au pus întrebări cu privire la modul în care acupunctura funcționează asupra mecanismului biologic al diabetului și al prediabetului. [2]

Prin studii au fost demonstrate efectele acupuncturii asupra hipotalamusului.

Acesta este responsabil cu reglarea anumitor procese metabolice, cum ar fi: controlul temperaturii corpului, al somnului, senzației de foame, sete și oboseală.

Toate acestea joacă un rol important în menținerea sănătății funcției insulinei.

Obiceiurile haotice de somn și lipsa de odihnă pot afecta nivelului zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină.

Ele pot crește pofta de mâncare facilitând astfel creșterea în greutate și adoptarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

În urma tratamentului cu acupunctură, se pot observa beneficii în gestionarea glicemiei, scăderea greutății și rezistența la insulină.

Momentan, studiile efectuate nu pot garanta eficiența tratamentului cu terapii alternative pentru diabet, printre care se regăsește și acupunctura.

Tehnicile de acupunctură pentru tratarea diabetului pot fi diferite.

Acupunctura medicală implică multe stiluri și tehnici, dar, în scopul tratării și prevenției diabetului, există cercetări concludente pentru doar trei dintre acestea:

  • Tratamentul încheietură-gleznă – este o formă de acupunctură care implică stimularea profundă cu ac a nervilor gleznei și încheieturii mâinii.
  • Electroacupunctura – este cel mai comun tip de acupunctură folosit pentru a trata diabetul. Acupuncturistul introduce o pereche de ace în fiecare punct și transmite un impuls electric de la un ac la altul.
  • Acupunctura pe bază de plante – implică injectarea de plante în punctele de acupunctură. Aceasta este o tehnică modernă care poate ajuta la menținerea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. [3]
Apiterapia

Tratamentul cu terapii alternative pentru diabet poate avea ca obiectiv scăderea nivelului de glucoză din sânge și reglarea lipidelor.

Mecanismul de reglare a lipidelor poate fi realizat prin administrarea unor compuși, cum sunt toxinele animale, adică substanțe de proveniență animală ce pot avea efecte asupra oamenilor.

Veninul de albine reduce nivelul de glucoză din sânge prin creșterea secreției de insulină și a absorbției de glucoză. De asemenea, are activitate de reglare a lipidelor verificată în alte câteva studii.

Din acest motiv, veninul de albine ar putea fi considerat un potențial remediu pentru diabet și un bun aliat al prevenirii lui.

Într-un studiu a fost investigat efectul veninului de albine din Mongolia asupra hiperglicemiei și hiperlipidemiei.

Tratamentul cu venin de albine a dus la următoarele modificări:

  • Nivelurile de glucoză din sânge ale grupului tratat cu venin au scăzut
  • Nivelul colesterolului a fost redus
  • Nivelurile de lipoproteine rele ​​au fost reduse
  • Nivelurile de lipoproteine ​​bune au crescut.

Concluzia studiului a fost că veninul de albine reușește să scadă nivelul glucozei din sânge și îmbunătățește profilul lipidic la diabetici.

S-a considerat că veninul de albine poate fi un agent terapeutic pentru diabet.

Totuși, studii suplimentare ar trebui să fie efectuate pentru a determina cea mai potrivită doză de venin de albine pentru un efect terapeutic optim.

Studii

  1. Therapeutic Role of Yoga in Type 2 Diabetes – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145966/
  2. Acupuncture paired with herbal medicine for prediabetes: study protocol for a randomized controlled trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490211/
  3. Wrist-Ankle Acupuncture for the Treatment of Pain Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/261709/
  4. Effect of Honey Bee Venom (Apis mellifera) on Hyperglycemia and
    Hyperlipidemia in Alloxan Induced Diabetic Rabbits – https://www.longdom.org/open-access/effect-of-honey-bee-venom-apis-mellifera-on-hyperglycemia-and-hyperlipidemia-in-alloxan-induced-diabetic-rabbits-2155-6156.1000507.pdf

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button