fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Aromaterapie

Uleiurile esențiale au devenit din ce în ce mai populare în România.
Cuprins

Tot mai mulți oameni discută despre beneficiile acestora pe rețelele sociale și la diferite evenimente. Dar, sunt cu adevărat aceste uleiuri esențiale concentrate benefice?

Hai să vedem ce afecțiuni pot trata, în ce constă o terapie cu uleiuri esențiale și care sunt riscurile asociate.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia, sau terapia cu uleiuri esențiale, se referă la o gamă de terapii complementare care utilizează uleiuri esențiale și alți compuși aromatici ai plantelor.

Uleiurile esențiale sunt folosite de aproape 6.000 de ani, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea sau starea de spirit a unei persoane.

Asociația Națională Americană pentru Aromaterapie Holistică (NAHA) definește aromoterapia ca „aplicația terapeutică sau utilizarea medicamentoasă a substanțelor aromatice (uleiuri esențiale) pentru vindecarea holistică”.[1]

 

S-a constatat că o serie de uleiuri esențiale au diferite grade de activitate antimicrobiană și se consideră că au proprietăți antivirale, antifungice, insecticide și antioxidante. Cu toate acestea, studiile realizate până în prezent nu sunt foarte concludente.

difuzor uleiuri esentiale milia

Cumpara difuzor de uleiuri esentiale de pe eAroma.ro

“Utilizatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că produsele „naturale” sunt și substanțe chimice și pot fi periculoase dacă sunt utilizate în mod greșit. Este important să urmezi sfaturile unui profesionist instruit atunci când utilizezi uleiuri esențiale!

Ce sunt uleiurile esențiale?

 

Uleiurile esențiale sunt extracte din flori, plante medicinale și părți ale copacilor, cum ar fi coaja, rădăcinile, cojile sau frunzele. Celulele care conferă unei plante mirosul său parfumat sunt „esența” ei. Când o esență este extrasă dintr-o plantă, aceasta devine un ulei esențial.

Este nevoie de mult produs vegetal pentru a face uleiuri esențiale. Peste 200 de kilograme de flori de lavandă sunt folosite pentru a face doar 1 kilogram de ulei esențial de lavandă.

Nu toate produsele realizate cu esență vegetală sunt uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale adevărate nu sunt amestecate cu alte substanțe chimice sau parfumuri. Sunt realizate folosind un proces specific care nu schimbă chimia plantei.

Calitatea uleiurilor esențiale disponibile pe piață variază foarte mult, de la uleiurile esențiale pure la cele diluate cu ingrediente mai puțin costisitoare. Și pentru că nu există nicio reglementare, este posibil ca sticla pe care o cumperi să nu conțină ce scrie pe eticheta. De aceea nu trebuie ingerate uleiurile esențiale!

Lămâia, mușețelul, lavanda, lemnul de cedru și bergamota sunt câteva dintre uleiurile esențiale utilizate în mod regulat în aromoterapie.

Cum se aplica aromaterapia?

uleiuri esentiale masaj
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/spa-massage-therapist-with-face-mask-working-new-normal_12195195.htm

Aromaterapia este utilizată în mai multe moduri.

• Inhalare indirectă: Pacientul respiră un ulei esențial utilizând un difuzor de cameră sau prin plasarea de picături pe un țesut sau bucată de bumbac din apropiere.
• Inhalare directă: Pacientul respiră un ulei esențial utilizând un inhalator individual produs prin dizolvarea câtorva picături de ulei esențial deasupra apei calde.
• Masaj: în masajul cu aromoterapie, unul sau mai multe uleiuri esențiale sunt diluate într-un ulei purtător și masate în piele.
Uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, amestecate cu săruri de baie și loțiuni sau aplicate pe bandaje.

Există câteva uleiuri esențiale utilizate pentru tratarea afecțiunilor specifice. Cu toate acestea, tipurile de uleiuri esențiale utilizate și modurile în care sunt combinate variază, în funcție de experiența și instruirea aromaterapeutului.

Pentru ce afecțiuni este bună aromaterapia?

durere de cap migrena

Aromaterapia este o terapie complementară. Aceasta nu este un remediu pentru afecțiuni, erupții cutanate sau boli, dar poate sprijini tratamentul convențional al diferitelor afecțiuni.

În general, se pare că ameliorează durerea, îmbunătățește starea de spirit și promovează un sentiment de relaxare. De fapt, s-a demonstrat că mai multe uleiuri esențiale – inclusiv cele de lavandă, trandafir, portocală, bergamotă, lămâie, lemn de santal și altele – ameliorează anxietatea, stresul și depresia. [2]

Mai multe studii clinice sugerează că, atunci când uleiurile esențiale (în special cele de trandafir, lavandă și tămâie) au fost folosite de moașe, femeile însărcinate au simțit mai puțină anxietate și frică, au fost mai relaxate și au avut nevoie de mai puține medicamente pentru durere în timpul nașterii. Multe femei raportează, de asemenea, că uleiul de mentă ameliorează greața și vărsăturile în timpul travaliului. [3]

Masajul cu uleiuri esențiale (combinat cu medicamente sau terapie) poate aduce beneficii persoanelor care suferă de depresie. Mirosurile par să stimuleze emoții pozitive în zona creierului responsabilă de amintiri și emoții, iar masajul contribuie la relaxarea creierului. Credința unei persoane că tratamentul va ajuta influențează, de asemenea, rezultatul. [4]

Contraindicații

Majoritatea uleiurilor esențiale topice și inhalate sunt, în general, considerate sigure.

Nu înghiți uleiurile esențiale utilizate în aromoterapie. Multe dintre uleiuri sunt puternice și pot fi periculoase dacă sunt înghițite.

Nimeni nu ar trebui să aplice uleiuri lângă ochi sau gură, deoarece poate apărea iritarea pielii și a membranelor.

Persoanele cu anumite boli sau afecțiuni cronice nu ar trebui să utilizeze aromoterapia fără a consulta mai întâi un medic. Aceste boli și afecțiuni includ:

  • Afecțiuni pulmonare precum astm, alergii respiratorii sau boli pulmonare cronice. Uleiurile pot provoca spasme ale căilor respiratorii.
  • Alergii cutanate. Unele uleiuri pot provoca iritații ale pielii, în special în membranele ochilor, nasului și gurii.
  • Sarcina. Femeile gravide trebuie să utilizeze aromoterapia cu precautie. Unele uleiuri (cum ar fi ienupărul, rozmarinul și salvia) pot provoca contracții uterine.

Discută întotdeauna cu medicul dacă utilizezi o terapie alternativă sau dacă te gândesti să combini o terapie complementară cu tratamentul medical convențional.

Unde găsești un bun arometerapeut?

Practicienii de aromoterapie nu au nevoie de vreo autorizație în România, de aceea poate fi dificil uneori de identificat un aromaterapeut bun.

O gamă largă de profesioniști autorizați din domeniul sănătății (cum ar fi maseurii, asistenții medicali sau practicienii) pot avea experiență și instruire în aromoterapie.

Este recomandat să discuți cu medicul tău pentru a vedea dacă aromoterapia poate fi utilă și sigură pentru starea ta specifică de sănătate.

Cum poți face aromaterapie acasă?

Dacă vrei să folosești uleiuri esențiale acasă, este important să cunoști foarte bine produsele și metodele de aplicare ale acestora. De exemplu, unele uleiuri esențiale nu sunt potrivite pentru a fi folosite pe piele deoarece pot provoca iritații. Acestea ar avea nevoie de mai multă diluare sau ar putea fi utilizate mai bine prin inhalare. De aceea, este foarte important să citești cu atenție recomandările producătorului de la care ai ales să cumperi.

Ia în considerare aceste metode de utilizare a uleiurilor esențiale de aromoterapie acasă:

Inhalare

Folosește un difuzor – Cu ajutorul acestui dispozitiv poți vaporiza cu ușurință orice ulei alegi. Difuzoarele funcționează diferit. Unele implică apă, altele implică căldură, așa că asigură-te că urmezi instrucțiunile, inclusiv cantitatea de ulei esențial recomandată.

Sfat! Dacă simți că ai o stare de anxietate, parfumul bergamotei te poate ajuta să scazi nivelul de stres. Sau încerca rozmarinul în difuzor pentru a fi mai concentrat.

Baie

Pune câteva picături de ulei esențial în cadă. Baia în sine poate fi o metodă de relaxare. Dacă adaugi și uleiuri esențiale ai toate șansele să devii zen.

Sfat! Lavanda este recunoscută că având proprietăți de calmare. Dacă știi că ai probleme cu somnul, fă o baie cu ulei esențial de lavandă înainte.

Masaj

Aplică ulei esențial pe piele atunci când te masezi. Corpul tău devine difuzorul în acest caz în timp ce încălzește uleiul esențial și își eliberează parfumul în aer. Primul pas este amestecarea cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de struguri sau uleiul de migdale dulci. Diluarea uleiului esențial ajută la evitarea unei reacții alergice, mai ales atunci când este utilizat pentru o perioadă îndelungată. Uleiurile citrice, în special, îți pot face pielea mai sensibilă la soare dacă sunt aplicate direct.

Referințe:

1. “What is Aromatherapy?” – https://naha.org/?/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/what-is-aromatherapy/

2. “Effects of Aromatherapy on the Anxiety, Vital Signs, and Sleep Quality of Percutaneous Coronary Intervention Patients in Intensive Care Units” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588400/

3. “Aromatherapy in Midwifery Practice” – shorturl.at/nqzJ7

4. “Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students” – https://europepmc.org/article/med/16520572

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button