fbpx
Comunicate de presa

Asociația ProCultura Surzilor lansează proiectul Dans în lumea tăcerii!

Fundaţia pentru Comunitate / A Közösségért Alapítvány și MOL Romania prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor finanțează proiectul coordonat de Asociația Procultura Surzilor împreună cu Liceul Tehnologic Special Nr. 3 și TMoves pentru a oferi copiilor surzi, cu hipoacuzie și dizabilități asociate un program de dans-terapie inedit!

Proiectul are ca scop implementarea unui program de terapie prin dans destinat elevilor de la ciclul primar și gimnaziu din Liceul Tehnologic Special Nr. 3.

Perioada desfășurării proiectului va fi între ianuarie și iulie 2024, iar prima activitate a fost selecția elevilor care vor participa la activitățile proiectului. În cadrul acestui program, elevii vor avea ocazia să se exprime prin dans. Programul este conceput astfel încât să conducă la creșterea abilităților socio-emoționale, creativității și a încrederii de sine prin dans-terapie.

Tehnica WOS are la bază patru piloni principali, care includ construirea relației cu copiii bazată pe încredere și conexiune, exprimarea liberă a stărilor, sentimentelor și emoțiilor, construirea abilităților de viață și dansul „vindecării”, care face trecerea între limbajul nonverbal și cel verbal. În plus, proiectul folosește și cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF și ONU de dezvoltare a abilităților de viață.

Beneficiarii direcți ai proiectului de dans-terapie  vor fi 20 de elevi cu deficiențe de auz (10-15 ani) de la Liceul Tehnologic Special Nr.3, singura instituție de învățământ special din București care școlarizează copii și tineri cu dizabilități auditive de la nivel preșcolar la nivel postliceal.

Așteptăm cu nerăbdare să începem activitățile și să vedem cum dansul îi va transforma într-un mod minunat și benefic pentru ei.

Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională și de intervenții psihosociale pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave. În cei 14 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 4,9 milioane de lei un număr de 263 de proiecte de care au beneficiat aproape 14.000 de copii și adolescenți. Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 253 de stații de servicii la nivel național, două depozite de carburanți la Giurgiu și Tileagd și un terminal GPL la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de peste 260 de angajați proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, care în prezent oferă și o variantă digitală prin aplicația MOL Go. Începând cu anul 2018, MOL România este parte a proiectului NEXT-E, care vizează instalarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte și nu numai, printr-o platformă extinsă de programe de responsabilitate socială adresate educației, sportului, sănătății și mediului.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 9 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 6 țări. MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Despre Fundația Pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și reabilitarea lor.

Despre Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare

ARPDM (Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare), înființată în 2013, are ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului român și a profesioniștilor despre valoarea psihoterapiei/ educației prin dans și mișcare ca fiind cea mai fizică dintre terapiile prin artă, precum și faptul că mișcarea corpului este un instrument implicit și expresiv de comunicare care își propune să asigure și să trateze probleme neurologice, psihologice, psihopatologice, relaționale și sociale. Pentru a-și atinge obiectivele, ARPDM organizează cursuri de formare continuă, ateliere, evenimente publice, grupuri de dezvoltare personală și contribuie la proiecte sociale pentru a ajuta persoanele vulnerabile. De asemenea lucrează îndeaproape cu artiști și diverse alte organizații pentru dezvoltarea de proiecte interdisciplinare în care dansul și științele se întrepătrund pentru a promova starea de bine a beneficiarilor.

Despre Sorina Petrescu, coordonator și profesor de dans creativ cu formare în dans-terapie

Sorina Petrescu – Profesor Coregraf Dans Creativ și Fondator TMoves, Consilier pentru dezvoltare personală, în analiza mișcării cu formare în psihoterapie prin dans și mișcare, Trainer în dezvoltare socio-emoțională prin dans pentru copii, shadow, singurul practician Ways of Seeing (dans-terapie) din România, Floortime Practitioner, psihopedagog în formare (finalizare 2023), membră a Asociației Române și Europene de Psihoterapie prin Dans și Mișcare. Colaborează cu școli și grădinițe pentru a aduce abordări creativ-artistice și terapeutice pentru copiii cu CES/dizabilități indiferent de gradul de severitate, fiind în același timp sprijinul emoțional și mental al educatorilor și psihopedagogilor. Are experiență în dans de peste 25 de ani, în predare artistică de peste 15 ani, în coordonarea proiectelor de cel puțin 5 ani, fiind în trecut consultant senior la Ernst & Young, evaluator de programe și proiecte mari pentru Comisia Europeană. Ține training-uri creativ-artistice prin dans și de dans-terapie pentru profesori, educatori și specialiști în educație, terapie. A lucrat cu peste 1,000 de copii și tineri. Este certificată în Relații Economice Internaționale, Științe Politice, Coregrafie, Psihopedagogie specială (2023) și Dans-terapie.

Despre Asociația Procultura Surzilor

ONG-ul a fost înființat în anul 2013 de 8 profesori pentru surzi de la Liceul Tehnologic Special Nr.3, București. Acum, asociația noastră include profesori pentru elevi surzi, surzi și părinții acestora.Avem un număr de 500 de membri. Am înființat asociația cu dorința de a ajuta surzii să beneficieze de serviciile educaționale și terapeutice extrașcolare și de calitate, de a atrage atenția asupra oportunităților acestora și de a-i ajuta să se integreze în viața socio-profesională. Suntem o alternativă la sistemul clasic de învățământ care este inerțial, închis și supus unor constrângeri financiare speciale. Fondatorii asociației lucrează de mai bine de 10 ani cu și pentru surzi și au văzut neputincioși cum elevii lor devin șomeri și beneficiari de ajutor social, după 12 ani de școală.
Din 2013 am dezvoltat o mulțime de activități caritabile educaționale și terapeutice cu și pentru elevii surzi.
Asociația noastră este acreditată de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale din România pentru furnizarea de servicii sociale. În toți cei 11 ani de activitate am desfășurat peste 25 de proiecte educaționale și terapeutice, la care ajung sa participe pana la 200 de copii. La ultimul spectacol pe care l-am organizat au participat peste 1000 de persoane cu deficiențe de auz.

Mai multe informații despre proiect puteți urmări pe:
• https://www.facebook.com/AsociatiaProCulturaSurzilor
• https://www.facebook.com/TMovesOfficial
• https://www.facebook.com/LiceulTehnologicSpecialNr3

Contact
Staicu Ana
Asociația ProCultura Surzilor
0787807338 staicu_ana@yahoo.com

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button