fbpx
Boli cronice si afectiuniMedicina integrativa

Sindromul de colon iritabil

Obișnuiești să mergi des la toaletă? Ai diaree, balonare, gaze sau crampe abdominale? Cel mai probabil ai sindrom de colon iritabil (SCI).
Cuprins

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune care provoacă dureri abdominale, crampe și modificări ale activității intestinale. Sindromul de colon iritabil este cunoscut ca o tulburare funcțională a intestinului și nu este considerat o boală. Cu alte cuvinte, atunci când un medic trece cu un colonoscop pentru a examina colonul, totul poate părea perfect normal, dar totuși, colonul tău poate să nu se comporte deloc normal!

Cauzele apariției sindromului de colon iritabil pot fi de natura emoțională, infecțioasa sau alimentare.

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune care apare în general la persoanele stresate, anxioase sau deprimate.

Ce este sindromul de colon iritabil?

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afecțiune cronică a tractului gastrointestinal superior care se manifestă prin disconfort abdominal, tulburări de tranzit și/sau diaree/constipație, precum și prin alte simptome gastrointestinale.

Sindromul de colon iritabil este considerată o tulburare funcțională gastrointestinală. Tulburările funcționale ale gastrointestinale, pe care medicii le numesc acum tulburări ale interacțiunilor intestin-creier, sunt legate de modul în care creierul și intestinul lucrează împreună. Aceste probleme pot face ca intestinul să fie mai sensibil și să schimbe modul în care mușchii din intestin se contractă. Dacă intestinul tău este mai sensibil, s-ar putea să simți mai des dureri abdominale și balonare. Modificările în modul în care mușchii din intestin se contractă duc la diaree, constipație sau ambele.

Sindromul de colon iritabil este o tulburare comună în întreaga lume, care afectează aproximativ 1 din 10 persoane și provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv dureri abdominale, balonare și disfuncție intestinală, care pot influența în mod semnificativ viața oamenilor.

Simptome

Persoanele care au sindrom de colon iritabil pot avea următoarele simptome:

  • Diaree (descrise adesea ca episoade violente de diaree)
  • Constipație
  • Constipație alternând cu diaree
  • Dureri de burtă sau crampe, de obicei în jumătatea inferioară a abdomenului, care se agravează după mese
  • Multe gaze sau balonare
  • Scaune mai dure sau mai laxe decât în mod normal
  • Mucus în scaun
  • Nevoia de a merge la toaletă deși tocmai ai făcut-o
  • Intoleranță la mâncare
  • Oboseală
  • Anxietate
  • Depresie
  • Arsuri la stomac și indigestie
  • Dureri de cap
  • Nevoia de a urina des

Dacă ai sindrom de colon iritabil, cel mai probabil ai aceste simptome săptămânal, de cel puțin 3 luni. Femeile pot resimți mai des aceste simptome în timpul menstruației. Unii oameni au, de asemenea, probleme urinare sau sexuale. Stresul poate agrava simptomele.

Cauze

Cercetătorii nu au stabilit o cauză exactă a SCI. Însă, au reușit să identifice câțiva factori care pot contribui la apariția unui colon iritabil, printre care:

  • Stresul, anxietatea și depresia – Aproximativ 40-60% dintre pacienții care au SCI raportează că sunt stresați, au anxietate sau depresie. Un istoric de abuzuri (fizice, sexuale sau emoționale) au fost corelate, de asemenea, cu severitatea simptomelor. Mai mult de jumătate dintre pacienţii care sunt consultați de un medic pentru colonul iritabil raportează evenimente de viață stresante care coincid cu sau preced apariția simptomelor.Se știe că stresul modifică funcția gastrointestinală. [1] Pacienții care suferă de SCI au răspunsuri amplificate de motilitate colonică în comparație cu voluntarii normali (cei care nu prezintă niciun simptom de SCI). Cercetătorii cred că sistemul limbic (o zonă a creierului în care stresul este perceput și experimentat) este implicat. Stresul moderat determină eliberarea hormonului denumit corticotropina. Pacienții cu SCI au un răspuns colonic exagerat la factorul de eliberare a corticotropinei și la anumite alte medicamente.[2]
  • Alimentația – Unii oameni au simptome mai severe atunci când mănâncă anumite alimente, cum ar fi produse lactate, cafea, alcool sau alimente grase. Alimentația poate fi o cauză a simptomelor colonului iritabil la unii oameni, în special la cei care suferă de o formă a sindromului de colon iritabil numit SCI cu diaree (IBS-D).
  • Infecțiile bacteriene – SCI se poate dezvolta după episoade severe de diaree cauzată de bacterii sau un virus, numită și gastroenterită. SCI ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine (creștere excesivă bacteriană). Femeile, în special cele cu gastroenterită severă, prezintă un risc crescut de a dezvolta SCI, la fel ca persoanele care au anumite afecțiuni psihologice și persoanele care iau antibiotice.[3]

Tratament pentru sindromul de colon iritabil

Tratamentul pentru SCI include cel mai adesea schimbări ale dietei și stilului de viață.

Remedii pentru colon iritabil pentru acasă

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Poți incerca acasă câteva remedii sau poți face câteva schimbări în stilul de viață, pentru a ameliora simptomele colonului iritabil. Iată care ar fi acestea:

  • fă exerciții fizice regulat
  • redu consumul de băuturi cu cofeină, deoarece cofeina stimulează intestinele
  • nu consuma alcool
  • consumă mese mai mici și mai des
  • redu stresul (psihoterapia integrativa, meditația, yoga pot ajuta)
  • ia probiotice (bacteriile „bune” care se găsesc în mod normal în intestine) pentru a ajuta la ameliorarea gazelor și a balonării
  • evită alimentele prăjite sau condimentate

Când să mergi la medic?

Discută cu medicul dacă simptomele descrise mai sus durează mai mult de câteva zile sau dacă simptomele devin frecvente. De asemenea, ar trebui să discuți cu medicul dacă ai schimbări bruște sau simptome grave, cum ar fi:

  • sângerare rectală
  • durere persistentă care nu se ameliorează de la eliminarea gazelor
  • pierdere în greutate
  • scăderea apetitului
  • greață și vărsături

Aceste simptome ar putea indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul de colon.

Dieta pentru colon iritabil

Pentru unii oameni, modificările dietetice pot contribui în mare măsură la ameliorarea simptomelor.

O dietă comună pe care medicii și dieteticienii înregistrați o recomandă pentru SCI este dieta cu conținut scăzut de FODMAP. FODMAP se traduce prin oligo-, di-, monozaharide și polizaharide fermentabile, iar acestea sunt tipuri de carbohidrați cu lanț scurt rezistenți la digestie. Acest lucru înseamnă că, în loc să fie absorbiți în circulația sanguină, acești carbohidrați ajung în intestin, acolo unde se regăsește cea mai mare parte a microbiomului intestinal. Studiile au arătat legături între FODMAP și unele probleme digestive comune.

Deoarece simptomele SCI variază de la persoană la persoană, modificărilor dietetice trebuiesc adaptate.

Medicamente pentru colonul iritabil

Dacă simptomele nu se ameliorează prin remediile, modificările dietetice și schimbările stilului de viață, medicul ți-ar putea sugera să iei medicamente. Fiecare om răspunde diferit la același medicament, așa că poate fi necesar să discuți cu medicul pentru a găsi medicamentul potrivit pentru tine.

Unele medicamente sunt folosite pentru a trata toate simptomele SCI, în timp ce alte medicamente sunt concentrate pe simptome specifice. Medicamentele care sunt utilizate includ:

  • medicamente pentru controlul spasmelor musculare
  • medicamente împotriva constipației
  • antidepresive triciclice pentru a calma durerea
  • antibiotice

Concluzii

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune digestivă dureroasă și neplăcută. Simptomele variază de la persoană la persoană și pot fi cronice sau intermitente. Cel mai bun mod de a trata simptomele SCI este prin schimbarea stilului de viață, modificarea dietei și reducerea stresului. Discută cu medicul tău și vezi ce opțiuni de tratament sunt potrivite pentru tine.

Articol revizuit de Dr. Razvan Constantinescu

Studii:

1. Brain-gut interactions in IBS – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2012.00127/full

2. Irritable Bowel Syndrome (IBS) – https://www.hopkinsmedicine.org/gastroenterology_hepatology/_docs/_pdfs/small_large_intestine/irritable_bowel_byndrome_IBS.pdf

3. Prevalence, Risk Factors, and Outcomes of Irritable Bowel Syndrome After Infectious Enteritis: A Systematic Review and Meta-analysis – https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)30008-2/fulltext

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button