Ce este tehnica Alexander?
Tehnica Alexander este folosită de mai bine de 100 de ani pentru a îmbunătăți performanța și postura corpului, cu scopul de a te mișca mai bine și a avea o viață mai bună.
Deși unii oameni o numesc o formă de artă corporală, practicienii o descriu ca o metodă educațională, deoarece te învață să recunoști și apoi să înveți obiceiuri negative, cum ar fi postura neadecvată și tensionarea mușchilor ca reacție la stres. Tehnica Alexander îți arată cum să faci activitățile de zi cu zi cu mai puțin efort și mai ușor.
Principii după care se ghidează tehnica Alexander
- modul în care te miști, stai jos sau în picioare influențează cât de bine funcționezi;
- conexiunea capului, a gâtului și a coloanei vertebrale este fundamentală pentru capacitatea ta de a funcționa optim;
- o atenție sporită asupra modului în care îți desfășori activitățile zilnice este necesar pentru a face schimbări și a obține beneficii;
- mintea și corpul lucrează împreună ca un tot unitar, fiecare influențându-l constant pe celălalt.
Practicienii spun că afecțiuni precum durerile de spate și alte tipuri de dureri pe termen lung sunt adesea rezultatul utilizării greșite a corpului pe o perioadă îndelungată de timp, cum ar fi mișcarea ineficientă sau statul în picioare sau așezat cu greutatea distribuită inegal.
Scopul tehnicii Alexander este de a te ajuta să te „dezveți” de aceste obiceiuri nepotrivite și să obți un corp echilibrat, mai natural aliniat.
În ce constă tehnica Alexander?
Poți învăța tehnica Alexander prin lecții individuale cu un profesor calificat, care va răspunde nevoilor tale individuale.
În cadrul ședințelor terapeutul este cel care va observa postura corporală în timpul mișcărilor și atunci când stai așezat și îți va oferi alternative sănătoase. Îți vor fi prezentate cele mai eficiente și indicate modalități pentru a te mișca și a sta așezat, astfel încât corpul tău să fie în echilibru și bine coordonat și să nu pui presiune prea mare pe anumite zone, ceea ce în timp ar duce la afectarea lor (articulații, mușchi, oase, nervi).
Mișcarea ar trebui făcută cu un minim de efort și energie, iar forța ar trebui să fie distribuită în mod egal organelor implicate. Corectarea comportamentelor nesănătoase este făcută de către practician prin instrucțiuni verbale și direct prin manipularea blândă cu mâna.
Înainte însă de exersarea acestor noi posturi e nevoie de înțelegerea și de conștientizarea lor. De asemenea este încurajată orientarea atenției spre găsirea echilibrului, care facilitează apoi libertatea și simplitatea mișcărilor.
Pentru ce afecțiuni este bună tehnica Alexander?
Există dovezi care sugerează că tehnica Alexander poate ajuta oamenii care suferă de:
- dureri de spate pe termen lung[1] – lecțiile despre tehnică pot duce la reducerea durerii de spate și a frecvenței cu care este resimțită până la un an sau chiar mai mult;
- dureri de gât pe termen lung[2] – lecțiile despre tehnică pot duce la reducerea durerii de gât până la un an sau mai mult;
- Boala Parkinson[3] – lecțiile de tehnică te pot ajuta să îndeplinești mai ușor sarcinile de zi cu zi și să îmbunătățești modul în care te simți în legătură cu starea ta.
Dacă ai una dintre aceste afecțiuni și te gândești să încerci tehnica Alexander, este o idee bună să discuți mai întâi cu medicul de familie sau cu specialistul pentru a verifica dacă ar putea fi potrivită pentru tine.
Unele cercetări au sugerat, de asemenea, că tehnica Alexander poate ameliora durerile generale pe termen lung, poate reduce bâlbâitul și îmbunătăți echilibrul la persoanele în vârstă pentru a le ajuta să evite căderile. Dar dovezile încă sunt limitate și sunt necesare mai multe studii.[4]
La ce să te aștepți în timpul unei lecții?
Practicianul tău te va ghida prin mișcări simple și activități de zi cu zi, cum ar fi așezarea, statul în picioare, mersul pe jos sau aplecarea, comunicarea, prin îndrumare practică și explicații verbale.
O parte a lecției se poate desfășură și în poziția culcat.
Deși nu vei participa la niciun fel de exercițiu intens, lecția se bazează pe participarea ta activă.
Profesorul tău îți va recomanda să porți haine fără restricții. Pantalonii sau jambierele sunt ideale. Este posibil să ți se solicite să îți scoți pantofii.
Cât durează o ședință de învățare a tehnicii Alexander?
O lecție durează între 30 și 45 de minute.
Progresul tău, nevoile și obiectivele tale particulare vor determina numărul de lecții pe care decizi să le iei. Mulți oameni observă beneficii chiar după prima lecție. O serie de 20-30 de lecții este o bază bună pentru a putea începe să aplici tehnica Alexander în viața de zi cu zi.
Riscuri
Pentru majoritatea oamenilor, lecțiile pentru a învăța tehnica Alexander sunt sigure și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Nu sunt implicate mișcări agresive ale corpului, ci doar atingeri delicate.
Cu toate acestea, este posibil ca tehnica să nu fie potrivită pentru anumite persoane,. Spre exemplu, nu este indicată celor care au hernie de disc sau care suferă de leziuni ale coloanei vertebrale.
În astfel de cazuri, se recomandă un tratament medical de specialitate.
Este important de menționat că majoritatea profesorilor de tehnică Alexander nu sunt profesioniști din domeniul medical. Aceștia nu diagnosticează, nu oferă sfaturi și nu tratează afecțiuni care ar trebui gestionate de un profesionist din domeniul sănătății.
Când a apărut terapia Alexander?
Terapia Alexander a fost numită după creatorul ei Frederick Matthias Alexander, un actor australian. Acesta a început să pună bazele tehnicii încă din anul 1890, în încercarea de a-și rezolva propria problemă de pierdere a vocii în public, pe care medicii nu o puteau explica. Alexander a creditat metoda inventată chiar de el ca fiind soluția ce l-a ajutat să își continue pasiunea pentru interpretarea recitalurilor shakespeariene.
Studii
- „Randomised controlled trial of Alexander technique lessons, exercise, and massage (ATEAM) for chronic and recurrent back pain” – https://www.bmj.com/content/337/bmj.a884
- „Acupuncture and Alexander Technique help relieve chronic neck pain” – https://www.health.harvard.edu/pain/acupuncture-and-alexander-technique-help-relieve-chronic-neck-pain
- „Alexander Technique For Parkinson’s Disease Professionals” – https://www.thepoiseproject.org/alexander-technique-for-parkinsons-research
- „Medical and Scientific Research and Endorsements of the Alexander Technique” – https://alexandertechnique.com/research/