fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Naturopatie

Naturopatia este o terapie alternativă centrată pe pacient, ce folosește remediilor naturale pentru a încuraja vindecarea.
Cuprins

Naturopatia este o terapie alternativă centrată pe pacient, ce folosește remediilor naturale pentru a încuraja vindecarea.

Aceasta se bazează pe importanța unei diete sănătoase, folosirea apei proaspete curate, expunerea la soare, exercițiile fizice regulate și controlul stresului.

În naturopatie, scopul este de a educa persoana să aibă grijă de propria sănătate și sănătatea familiei sale, minimizând simptomele oricărei boli, susținând capacitatea organismului de a se vindeca și echilibrând corpul, astfel încât să existe mai puține șanse ca boala să apară în viitor.

O serie de terapii alternative sunt folosite pentru a sprijini procesul de vindecare. Acestea pot include sfaturi dietetice și pentru un stil de viață sănătos, recomandări de plante medicinale, homeopatie și terapii tactile, cum ar fi masajul, acupunctura sau terapia Bowen.

În ce constă naturopatia?

Scopul medicinei naturopate este de a trata întreaga persoană – minte, corp și spirit. De asemenea, naturopatia își propune să vindece cauzele profunde ale unei boli, nu doar să oprească simptomele.

Un naturopatist poate petrece 1 – 2 ore pentru a te examina. Acesta îți va pune întrebări despre istoricul medical, nivelul de stres și obiceiurile de viață. De asemenea, îți poate recomanda câteva teste de laborator.

Naturopatii se bazează pe o serie de principii și convingeri pentru a crea planuri individuale de tratament.

Aceste principii și convingeri sunt:

  • Auto-vindecarea: identificarea și eliminarea obstacolelor în calea recuperării, permițând vindecării naturale să se întâmple.
  • Simptome subiacente: Un naturopat se va concentra pe rezolvarea problemelor fizice sau mentale subiacente prin tratarea corpului, a minții și a spiritului, mai degrabă decât pe oprirea simptomelor.
  • Tratament inofensiv: planurile de tratament nu trebuie să aibă efecte secundare dăunătoare sau să controleze negativ simptomele.
  • Tratament holistic: un naturopat trebuie să recunoască individualitatea pentru a trata în mod eficient toate aspectele sănătății unei persoane.
  • Educație: naturopatii promovează auto-îngrijirea, astfel încât oamenii să evite apariția bolii în viitor.
  • Prevenție: recomandarea naturopatilor este să elimini substanțele toxice pentru a preveni apariția problemelor.

Terapiile folosite în naturopatie pot include acupunctura, medicina bazată pe plate și homeopatie.

Cine poate practica naturopatia?

În România, Ministerul Sănătății recunoaște naturopatia ca fiind o terapie alternativă.

Cei care doresc să practice naturopatia au nevoie de o pregătire specifică pentru a obține o autorizație de liberă practică eliberată de Ministerul Sănătății.

Pentru ce afecțiuni este benefică naturopatia?

Naturopatii au adesea succes în tratarea afecțiunilor cronice care nu răspund la tratamentele medicinei convenționale. Acestea pot include, dar nu se limitează la:

  • Alergii
  • Dureri de cap
  • Probleme de fertilitate
  • Probleme digestive
  • Obezitatea
  • Dezechilibre hormonale
  • Durere cronică

Naturopatii sunt capabili să răspundă nevoilor individuale ale pacienților și să dezvolte un plan de tratament care să includă suplimente alimentare, medicină pe bază de plante și dietă.

Naturopatii înțeleg arta vindecării, care înseamnă mai mult decât administrarea unui remediu pe bază de plante sau a unui supliment alimentar. Pentru a înțelege contextul bolii unui pacient, naturopatul trebuie să aloce timp pentru a asculta povestea pacientului. Tratamentul naturist eficient necesită răbdare și o bună comunicare. Majoritatea pacienților știu ce este greșit și ce trebuie făcut, dar nu știu cum să traducă acest lucru într-un plan de acțiune. Naturopatul poate “traduce” povestea pacientului și poate atribui priorități printre diferitele opțiuni care pot apărea.

Există dovezi care să susțina medicina naturopatică?

Medicina bazată pe dovezi (EBM) este considerată paradigmă în asistența medicală convențională și a fost sugerată ca metodologie pentru terapiile alternative și complementare. Fundamentul de bază al EBM este studiul controlat randomizat, care este foarte valoros în evaluarea aceluiași tratament pentru bolile individuale.

Există o revizuire a mai multor studii care sugerează că tratamentele naturopate sunt eficiente în tratarea unor afecțiuni, cum ar fi:

  • fibromialgia
  • durerile de cap
  • depresia
  • astmul
  • hipertensiunea
  • diabetul de tip II

În timp ce studiile de control randomizat sunt eficiente în testarea tratamentelor unice, este posibil să nu fie cel mai bun model pentru a judeca utilizarea mai multor tratamente la pacienții cu mai multe tulburări sau boli. Din acest motiv și din alte motive, unii oameni de știință au sugerat că o abordare bazată pe dovezi ar trebui să includă nu numai dovezi de cercetare, ci și expertiza clinică și preferințele pacienților (Geyman, 1998). De exemplu, riboflavina, o vitamină B, a fost dovedit într-un studiu controlat randomizat că reduce frecvența și durata durerilor de cap atunci când este utilizată timp de trei luni. Astfel, un naturopat va folosi adesea riboflavina ca parte a unui plan de tratament, dar poate include și alte tratamente bazate pe expertiza clinică. Aceste tratamente pot include utilizarea acizilor grași omega-3 pentru scăderea inflamației sau o dietă de detoxifiere pentru a identifica eventualele declanșatoare alimentare sau chimice. Pacienții individuali vor avea declanșatori diferiți – pentru unii ar putea fi MSG, pentru alții ar putea fi glutenul. A ține evidența răspunsurilor individuale face parte din procesul de vindecare a pacientului.

Pe scurt, naturopatia oferă planuri de tratament personalizate care nu aduc aceleași rezultate tuturor pacienților. Tocmai de aceea testatea prin studii randomizate controlate nu este tocmai indicată. Este esențial să se testeze valoarea tratamentelor individuale, dar aplicația clinică reală este mult mai complexă.

Beneficii

Naturopatii lucrează la un nivel mai personal, petrecând mai mult timp acoperind nevoile individuale. Aceștia creează planuri de tratament care iau în considerare toate aspectele unei persoane.

Naturopatia poate fi utilă alături de medicina modernă și mulți spun că aceste metode permit organismului să activeze mecanisme de auto-vindecare.

Naturopatia poate fi, de asemenea, o alternativă mai ieftină la asistența medicală convențională.

Riscuri

Multe practici, cum ar fi alimentația sănătoasă, sunt considerate sigure, dar experții avertizează că reglementările existente nu garantează că tratamentul propus este sigur.

Dacă suferi de o boală gravă sau cronică este important să ții cont de sfaturile medicului tău și să îl înștiințezi în cazul în care apelezi la remedii naturopate.

În 2013, o publicație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a clasificat naturopatia ca făcând parte din Medicina tradițională și complementară. În general, OMS declară că acest domeniu are nevoie de mai multe dovezi pentru a se asigura că practicile sunt utile și inofensive.

Sursa foto: pixabay.com

Un comentariu

  1. Buna ziua, am o intrebare : la momentul actual exista studii in Naturopatie in Romania ? Eu am cautat , insa nu am gasit foarte multe informatii despre asta …. Fie ca e vorba de cursuri online sau in persoană , plus practica bineinteles , vreun program complet cu mai multe cursuri ?
    Merci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button