fbpx
Psihoterapie Integrativa

Scrisul de mână, cea mai ieftină terapie

2023 este clar anului AI-ului. Cine se mai gândește la scris când toată lumea vorbește despre cum inteligența artificială va înlocui job-urile din presă. Însă, chiar și cu toate AI-urile din lume, foaia și pixul sunt în continuare la îndemâna oricui. Nu trebuie să fii poet, ca să îți lași gândurile pe hârtie. În plus, scrisul este cea mai ieftină terapie pe care o poți face de oriunde vrei.

Ți s-a întâmplat vreodată să te pui în pat seara și să simți că nu poți să adormi pentru că gândurile nu îți dau pace? Sau poate te-ai simțit agitat pe timpul zilei și ai fi făcut orice ca să te poți liniști, dar nu știai cum? Ei bine, astea sunt momentele perfecte să iei o foaie și un pix și să te apuci să scrii…. nu poezii evident, că nu toți suntem poeți, ci FIX ce îți trece prin cap.

Lasă mâna să scrie exact gândurile care îți vin în minte.

Dar poate și mai important, încearcă să lași rușinea, vina, grijile despre ce cred alții despre tine, și scrie ce simți fără să te judeci în vreun fel.

  • Nu îți fă griji că o să citească cineva ce ai scris.
  • Nu te mai simți rușinat de ceea ce simți.
  • Nu te mai învinovăți pentru ceea ce simți.

De ce este atât de important scrisul?

Scrisul este o modalitate simplă și eficientă de a reduce stresul și anxietatea.[1] În plus, te ajută să te conectezi la tine și la emoțiile tale. Îl poți folosi pentru a te cunoaște mai bine și pentru a vedea cum interacționezi în relațiile cu ceilalți.

Nu te lăsa “păcălit“ de simplitatea acestui exercițiu.

Terapia prin scris te poate ajuta să te dezvolți personal, să fii creativ și să ai un sentiment de control asupra vieții tale.

De-a lungul timpului, mulți poeți și povestitori au descris experiența cathartică de a pune pixul pe hârtie.

Poți începe fie prin a păstra un jurnal, fie prin a folosi coli de hârtie pe care să scrii sau pe care să le folosești pe post de scrisori, pe care să le adresezi persoanelor cu care nu poți să comunici, dar cărora ți-ar plăcea să le spui anumite lucruri. Acele scrisori nu trebuie să ajungă la destinatar. Din contră, le poți scrie și apoi le poți rupe sau le poți da foc… ca un mic ritual de voodoo.

Scrisul este benefic

Păstrarea unui jurnal poate fi extrem de utilă pentru îmbunătățirea memoriei, pentru a avea în scris anumite momente importante din zi sau doar ca să te relaxezi după o zi lungă la serviciu.

Fără îndoială, vei simți o schimbare benefică în viața ta după ce vei începe să scrii.

Mai mult decât atât, terapia prin scris poate fi chiar mai eficientă de atât.

Pentru persoanele care au experimentat un eveniment traumatizant sau extrem de stresant, scrisul în mod intenționat despre anumite subiecte poate avea un efect de vindecare. Niște cercetători au invitat un grup de oameni să scrie despre experiențele lor cele mai traumatizante timp de 15 minute, patru zile la rând. După acest experiment, participanții s-au simțit mult mai bine, chiar și la 4 luni de la acest exercițiu. [2]

Un alt studiu a testat același exercițiu de scriere la 100 de pacienți cu astm și artrită reumatoidă și a avut rezultate similare. Participanții care au scris despre cel mai stresant eveniment din viața lor au avut o sănătate mai bună decât grupul de control, care a scris despre subiecte neutre din punct de vedere emoțional.[3]

Scrisul poate chiar să contribuie la îmbunătățirea funcționarii sistemului imunitar, deși este posibil ca practica scrisului să fie susținută sau ghidată pentru ca beneficiile pentru sănătate să fie cele dorite.[4]

În plus față de aceste beneficii asupra sănătății, scrisul te poate ajuta să găsești un sens în evenimentele din viața ta, să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă și să înțelegi de ce în anumite momente ai reacționat așa cum ai reactionat. De asemenea, te poate ajuta să te cunoști mai bine pe tine și să înțelegi ce îți dorești pe viitor.

Mai concret, s-a dovedit că scrisul este benefic pentru următoarele afecțiuni și boli mentale:

  • Stres post traumatic
  • Anxietate
  • Depresie
  • Tulburare obsesiv-compulsivă
  • Durere și pierdere
  • Probleme asociate cu bolile cronice
  • Abuz de substanțe
  • Tulburări de alimentație
  • Probleme asociate cu relațiile interpersonale
  • Probleme de abilități de comunicare
  • Stimă de sine scazută[5]
Scrisul te ajută să “vezi“ adevărul.

Așa cum scrie autorea Julia Cameron în cartea “Dreptul de a scrie”:

“Ar trebui să scriem pentru că este in natura umană să scriem. Scrisul revendică lumea noastră. Este direct și specific al nostru. Ar trebui să scriem pentru că oamenii sunt ființe spirituale și scrisul este o formă puternică de rugăciune și meditație, conectându-ne atât la propriile noastre intuiții, cât și la un nivel mai înalt și mai profund de îndrumare interioară… Ar trebui să scriem pentru că scrisul este bun pentru suflet… Ar trebui să scriem, mai ales, pentru că suntem scriitori indiferent dacă ne numim sau nu scriitori.“

Studii:

1. A new reason for keeping a diary – https://www.apa.org/monitor/sep01/keepdiary

2. Emotional and physical benefits of expressive writing – https://www.researchgate.net/publication/231337110_Emotional_and_physical_benefits_of_expressive_writing

3. https://cpb-eu-w2.wpmucdn.com/mypad.northampton.ac.uk/dist/7/1615/files/2013/04/collaborative-learning-1ervtah.doc

4. Researching Academic Writing within a Structured Programme: Insights and outcomes – https://www.researchgate.net/publication/248963151_Researching_Academic_Writing_within_a_Structured_Programme_Insights_and_outcomes

5. A corpus-based study of academic-collocation use and patterns in postgraduate Computer Science students’ writing – https://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.684077

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Articole asemănătoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button