Reiki este o terapie complementară de vindecare energetică.
Deși pentru unii cuvântul Reiki ar putea să sune “new age” sau ceva care ține de ocult, această terapie are deja o istorie și este folosită în multe spitale din lume. Reiki a început să fie practicată în Japonia la începutul secolului XX, însă își are rădăcinile în culturile antice.
Practicanții spun că funcționează cu câmpurile de energie din jurul corpului și implică transferul de energie universală (Qi) din palmele terapeutului către client.
Există mai multe controverse în jurul practicării Reiki, deoarece cercetările clinice nu i-au dovedit încă eficacitatea. Cu toate acestea, mulți oameni care primesc Reiki susțin că au avut rezultate pozitive.[1]
În acest articol vom vedea ce este și ce implică terapia Reiki, dar și beneficiile pentru sănătate pe care le oferă.
Ce este Reiki?
Reiki este o tehnică japoneză de vindecare ce folosește “forța” sau “energia” universală.
Termenul provine din cuvintele japoneze „Rei”, care înseamnă universal, și „ki”, care înseamnă forță sau energie vitală care “curge” prin toate viețuitoarele.
Reiki nu are legătură cu vreo religie sau naționalitate; nu vindecă direct bolile sau afecțiunile. În schimb, este folosită ca o modalitate de a gestiona simptomele și de a îmbunătăți starea generală.
Reiki este folosit astăzi în întreaga lume, inclusiv în spitale și centre medicale. Forma predominantă de reiki practicată este cunoscută și sub numele de Usui reiki, și a fost creată de Dr. Mikao Usui la începutul secolului al XX-lea. [2]
Cum funcționează Reiki?
Terapia Reiki este o modalitate de a ghida energia prin tot corpul pentru a promova abilitățile de auto-vindecare ale destinatarului. Terapeutul Reiki nu provoacă vindecarea și nici nu este sursa acelei energii vindecătoare, ci doar un “canal” prin care energia curge – similar cu modul în care un furtun de grădină acționează ca un canal pentru apă.
Reiki este predat conform tradiției japoneze de către un „sensei” (profesor) care transmite cunoștințele elevului printr-o împuternicire, o ceremonie de inițiere despre care se crede că deschide canalele de energie ale elevului pentru a facilita fluxul de energie vindecătoare. Odată deschise, aceste canale rămân deschise pentru tot restul vieții.
„Reiki este o practică spirituală, la fel ca și meditația”, susține Pamela Miles, maestru și cercetător Reiki din New York care a colaborat cu școlile medicale de la Harvard și Yale pentru a ajuta la dezvoltarea programelor Reiki acolo. În ciuda componentelor și rădăcinilor sale spirituale, poate fi și este adesea folosit terapeutic.” [3]
Principiile Reiki
Doar astăzi
(Kyo dake wa):
Nu te enerva (Okoru na)
Nu te îngrijora (Shinpai su na)
Fii recunoscător (Kansha shite)
Muncește din greu (Gyo wo hage me)
Fii bun cu ceilalți (Hito ni shinsetsu ni)
Cum decurge o sesiune de Reiki?
O ședință tipică de Reiki are loc într-un mediu relaxant sau într-o sală de tratament, asemănătoare cu cea de masaj terapeutic. Însă, o terapie Reiki poate avea loc oriunde.
În timpul unei sesiuni, clientul va sta pe un scaun confortabil sau se va întinde pe o masă, îmbrăcat complet. Terapeutul își va așeza apoi mâinile ușor pe sau peste anumite zone ale capului, membrelor și trunchiului clientului. De obicei, își va menține mâinile în aceste poziții timp de 3-10 minute.
Dacă există o vătămare, cum ar fi o arsură, terapeutul își va ține mâinile chiar deasupra plăgii.
Susținătorii afirmă că, în timp ce terapeutul își ține ușor mâinile pe sau peste corp, are loc un transfer de energie. Acesta poate simți căldură sau furnicături în palme. Terapeutul își va menține fiecare poziție a mâinii până când va simți că energia a încetat să curgă.
Când terapeutul simte că energia sau căldura din mâinile sale a dispărut, își va îndepărta mâinile și le va așeza pe o altă zonă a corpului.
Ședințele pot dura între 45-90 de minute. Numărul de ședințe variază în funcție de nevoile fiecărui client.
Pentru ce afecțiuni este benefică terapia Reiki?
Terapia Reiki nu se folosește pentru a trata o afecțiune sau boală specifică, ci pentru a ameliora anumite simptome și a facilita vindecarea. Reiki este un instrument excelent de utilizat alături de medicina tradiționala și se practică în multe spitale și centre de îngrijire medicală pentru a:
- aduce o stare pașnică, profundă de relaxare
- dizolva blocajele energetice și tensiunea
- detoxifia corpul
- susține bunăstarea unei persoane care primește
tratamente medicale tradiționale care sunt debilitante
(de exemplu, chimioterapie, radiații, intervenții chirurgicale, dializă renală) - furniza energie universală corpului
- stimula sistemul imunitar al organismului
- ajuta la ameliorarea durerii
- stimula vindecarea țesuturilor și a oaselor după leziuni sau intervenții chirurgicale
- crește frecvența vibrațională la nivel fizic, mental și emoțional
Cât costa o ședință de terapie Reiki?
Prețurile pentru o ședință de terapie Reiki variază între 100 – 150 de Lei.
De multe ori, un client, după ce a beneficiat de o terapie Reiki, va dori să învețe să lucreze el înșuși cu această energie, urmând un curs Reiki I. Acest lucru poate fi benefic, deoarece poate folosi Reiki pentru reducerea stresului și relaxare oricând dorește. Prețurile pentru cursurile de Reiki fiind de câteva sute de Lei.
Riscuri – Este Reiki sigur?
Potrivit lui Robert Graham, medic specializat în medicină integrativă, certificat de către Harvard, și care conduce clinica de sănătate integrativă FRESH MED, Reiki este sigur și poate chiar util atât timp cât este utilizat ca terapie complementară și nu ca terapie alternativă.[4]
Nu există studii care să raporteze efecte secundare, deoarece Reiki este o terapie noninvaziva.
Clienții se simt, în general, relaxați sau energizati după o ședință de Reiki.
În timp ce există un cod de etică urmat de terapeuții Reiki, nu există consilii de licențiere la fel ca pentru medici sau asistenți medicali. „Maestrul” Reiki este cel mai înalt nivel de instruire.
Pentru a te asigura că mergi la cineva instruit, întreaba terapeutul despre pregătirea și acreditările sale.
Un risc potențial este acela că clienții pot înțelege greșit rolul pe care Reiki ar trebui să îl joace într-un plan de tratament. Codul de etică al Reiki Alliance [5], o asociație profesională de Reiki, afirmă în mod clar că terapia Reiki completează și nu înlocuieste îngrijirea medicală pe care o primește un pacient. Reiki nu este, de asemenea, o practică menită să insufle îndoială în alte tratamente și intervenții medicale. Clienții sunt puternic descurajați să vadă Reiki ca înlocuitor pentru medici, chirurgie, terapii sau medicamente prescrise.
Clienții ar trebui, de asemenea, să fie conștienți de faptul că Reiki, la fel ca yoga sau meditația, deși are rădăcini în practicile spirituale antice, nu este o religie. Terapeuții și clienții provin din toate categoriile sociale și sistemele de credință. Terapia Reiki nu este destinată să interfereze sau să schimbe credințele spirituale sau religioase ale unui client.
Linkuri către asociații
Asociaţia Reiki Usui – https://www.reikiusui.ro/
Referinte
1. Effect of Reiki Therapy on Pain and Anxiety in Adults: An In-Depth Literature Review of Randomized Trials with Effect Size Calculations – https://daneshyari.com/article/preview/2678001.pdf
2. What is the History of Reiki? https://www.reiki.org/faqs/what-history-reiki
3. Pamela Miles – https://reikiinmedicine.org/pamelas-story/
4. Dr. Robert E. Graham – https://www.freshmednyc.com/dr-robert-graham-integrative-medicine-nyc/
5. The Reiki Alliance – https://reikialliance.com/en/
Sursa foto: pixabay.com