Cancer
Ce este cancerul?
Celula este unitatea de bază care alcătuieste corpul uman. Celulele cresc și se divid pentru a forma celule noi pe măsură ce organismul are nevoie de ele. De obicei, celulele mor atunci când devin prea vechi sau deteriorate. Apoi, noi celule le iau locul.
[expander_maker id=”1″ more=”Read more” less=”Read less”]
Multe tipuri de cancer și celulele anormale care compun țesutul canceros sunt identificate în continuare prin numele țesutului din care au provenit celulele anormale (de exemplu, cancer de sân, cancer pulmonar, cancer colorectal, etc.). Cancerul nu se limitează la oameni; animalele și alte organisme vii pot face cancer.
Frecvent, celulele canceroase se pot desprinde de masa iniţială de celule, pot călători prin sistemele sanguine și limfatice și se pot depune în alte organe unde pot repeta din nou ciclul de creștere necontrolat. Acest proces al celulelor canceroase care părăsesc o zonă și cresc într-o altă zonă a corpului se numește răspândire metastatică sau metastază. De exemplu, dacă celulele cancerului de sân se răspândesc la un os, înseamnă că individul are cancer de sân metastatic la os. Acest lucru nu este același lucru cu „cancerul osos”, când cancerul a început în os.
Cauze cancer
Există o multitudine de factori care pot determina o celulă normală a corpului să se dezvolte anormal.
Mediul, stilul de viață, factorii emoționali sau structura genetică a unei persoane sunt câțiva dintre aceștia.
Mulți pacienți dezvoltă celule canceroase datorită unei combinații a acestor factori.
Desigur, există și cancere a căror cauze rămân necunoscute.
Deși este adesea dificil sau aproape imposibil de determinat evenimentul (evenimentele) inițiator (e) care determină dezvoltarea cancerului la o anumită persoană, cercetările au oferit clinicienilor o serie de cauze probabile care singure sau în concordanță cu alte cauze, sunt factori probabili pentru inițierea cancerul.
Mai jos vei găsi o listă a cauzelor majore, dar mai sunt și altele.
Posibile cauze medicale cancer
Expuneri la compuși chimici sau toxici: benzen, azbest, nichel, cadmiu, clorură de vinil, benzidină, N-nitrozamine, fum de tutun sau țigară (conține cel puțin 66 de substanțe chimice și toxine cancerigene potențiale cunoscute), azbest și aflatoxină
Radiații ionizante: uraniu, radon, raze ultraviolete de la lumina soarelui, radiații de la surse alfa, beta, gamma și radiații X
Agenți patogeni: virusul papilomului uman (HPV), virusul EBV sau Epstein-Barr, virusurile hepatitei B și C, virusul herpesului asociat cu sarcomul Kaposi (KSHV), poliomavirusul celulei Merkel, Schistosoma spp. și Helicobacter pylori; alte bacterii sunt cercetate că posibili agenți.
Genetica: o serie de tipuri de cancer specifice au fost legate de gene umane și sunt după cum urmează: sân, ovar, colorectal, prostată, piele și melanom; genele specifice și alte detalii sunt dincolo de scopul acestui articol general.
Este important să subliniem că majoritatea persoanelor prezintă factori de risc pentru cancer și sunt expuși la substanțe cauzatoare de cancer (de exemplu, lumina soarelui, fum de țigară și raze X) pe parcursul vieții, dar mulți indivizi nu dezvoltă cancer. În plus, mulți oameni au gene care sunt legate de cancer, dar nu îl dezvoltă. De ce? Deși cercetătorii nu pot oferi un răspuns satisfăcător pentru fiecare individ, este clar că cu cât este mai mare cantitatea sau nivelul de materiale cauzatoare de cancer la care este expusă o persoană, cu atât sunt mai mari șansele ca aceasta să dezvolte cancer. În plus, este posibil ca persoanele cu legături genetice cu cancerul să nu-l dezvolte din motive similare (lipsa unui stimul suficient pentru activarea genelor). De asemenea, unii oameni pot avea un răspuns imun crescut care controlează sau elimină celulele care sunt sau care pot deveni celule canceroase. Există dovezi că anumite stiluri de viață și dieta (în special cea vegană) pot juca un rol semnificativ împreună cu sistemul imunitar pentru a permite sau preveni supraviețuirea celulelor canceroase.[1] Din aceste motive, este dificil să atribui o cauză specifică a cancerul mai multor persoane.
Recent, alți factori de risc au fost adăugați pe lista factorilor care pot crește riscul de cancer. Mai exact:
- carnea roșie (cum ar fi carnea de vită, mielul și carnea de porc)[2]
- carnea procesată (sărată, afumată, conservată și / sau vindecată)[2]
- obezitatea
- lipsa exercițiilor fizice
- inflamația cronică
- hormonii, în special acei hormoni utilizați pentru terapia de substituție.
Alte elemente, cum ar fi telefoanele mobile, au fost studiate intens. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile cu energie scăzută ale telefonului mobil drept „posibil cancerigene”, dar acestea au un nivel de risc foarte scăzut care pune telefoanele mobile la același risc ca și cofeina și legumele murate.
Este dificil să se demonstreze că o substanță nu cauzează sau nu are legătură cu riscul crescut de cancer. De exemplu, antiperspirantele sunt considerate a fi legate de cancerul de sân de către unii anchetatori și nu de către alții. Alte afirmații similare necesită cercetări intense și costisitoare, care sunt greu de realizat.
Pentru a evita apariția cancerului, cel mai indicat ar fi evitarea unor cantități mari de compuși, chiar și de la distanță, cancerigeni, deși acest lucru poate fi dificil de realizat în societățile moderne complexe, avansate tehnologic.
Posibile cauze spirituale cancer
Ideea că traumele emoționale ar putea fi cauza principală a cancerului a fost întâmpinată în trecut de un scepticism considerabil de către instituțiile medicale. Dar asta s-a schimbat pe măsură ce au fost publicate studii în reviste medicale care validează conexiunea cancer-minte-corp.
În ultimele decenii a apărut o nouă specialitate medicală numită Psihoneuroimunologie, cu propriile școli, organizații și reviste. Numit pe scurt PNI, acest domeniu se ocupă de „studiul interacțiunilor dintre factorii psihologici, sistemul nervos central și funcția imunitară modulată de sistemul neuroendocrin”. Multe studii PNI validează modul în care dezechilibrele emoționale duc la formarea tumorilor canceroase.
Un astfel de articol din Jurnalul European al Cancerului a legat stresul emoțional de reglarea descendentă a sistemului imunitar. [3] Cercetătorii au explorat modul în care depresia ar putea suprima formarea de celule T ucigașe în organism, întârzia repararea ADN-ului deteriorat și declanșa aptoza (moartea celulelor). Ei au concluzionat că „factorii psihologici sau comportamentali pot influența incidența sau progresia cancerului prin influențe psihosociale asupra funcției imune și a altor căi fiziologice”.
Controversatul doctor german Ryke Geerd Hamer a descoperit ceea ce el numește „conflictul șoc” ca fiind cauzalitatea cancerului și a altor boli majore. El a emis ipoteza că ar putea să fie declanșat cancerul de cauze emoțional-psihice care rămân nerezolvate pe perioade lungi de timp și că vindecarea emoțională și practicile meditative oferă cele mai bune tratamente împotriva cancerului. Conform observațiilor Dr. Hamer, corpul este capabil să se vindece de cele mai multe tipuri de cancer dacă:
- Pacientului i se oferă terapie și sprijin pentru programarea și eliberarea efectelor nocive ale conflictului de șoc asupra corpului sau.
- Corpul pacientului nu este afectat de utilizarea excesivă a tratamentului medical. Această viziune destul de „îndrăzneață” se bazează pe convingerea că multe tratamente date de oncologi interferează cu procesul de auto-vindecare al organismului și agravează cauzele emoționale ale cancerului prin promovarea fricii și a neputinței.
Dr. Hamer a fost persecutat pentru practicile sale. În timpul unui proces pe care l-a parcurs în Wiener Neustadt, Austria, procurorul cazului său a trebuit să recunoască în dovezi că 6.000 din cei 6.500 de pacienți cu cancer majoritar avansat pe care dr. Hamer îi tratase erau încă în viață la 4 – 5 ani după ce au fost tratați de el. Această rată de succes de 90% este nemaiauzită în tratamentul convențional al cancerelor avansate.
Potrivit lui Hamer, ființele umane sunt foarte susceptibile la crearea de leziuni în creier și organe din cauza șocului și a traumei. Aceste tipuri de leziuni creează ceva asemănător unui scurtcircuit în creier, iar dacă nu sunt rezolvate, pot da naștere unor tumori canceroase.
Observațiile lui Hamer merită luate în considerare datorită numărului mare de pacienți cu cancer avansat pe care i-a tratat și urmărit.[4]
Simptome cancer
Semnele și simptomele cauzate de cancer variază în funcție de ce parte a corpului este afectată.
Unele semne și simptome generale asociate, dar nu specifice cancerului, includ:
- Oboseală
- O umflatură sau o zonă îngroșată care se simte sub piele
- Schimbări de greutate, inclusiv pierderea sau creșterea numărului de kilograme neintenționat
- Modificări ale pielii, cum ar fi îngălbenirea, întunecarea sau roșeața pielii, răni care nu se vindecă sau modificări ale alunițelor existente
- Modificări ale obiceiurilor intestinale sau ale vezicii urinare
- Tuse persistentă sau probleme de respirație
- Dificultate la înghițire
- Răguşeală
- Indigestie persistentă sau disconfort după masă
- Dureri musculare sau articulare persistente, inexplicabile
- Febre persistente, inexplicabile sau transpirații nocturne
- Sângerări sau vânătăi inexplicabile
Tipuri de cancer
Medicii au catalogat cancerul în funcție de locul în care începe. Există cinci tipuri principale de cancer:
Carcinoame. Un carcinom începe în piele sau în țesutul care acoperă suprafața organelor interne și a glandelor. Carcinoamele formează de obicei tumori solide. Sunt cel mai frecvent tip de cancer. Exemple de carcinoame includ cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul colorectal.
Sarcoame. Un sarcom începe în țesuturile care susțin și conectează corpul. Un sarcom se poate dezvolta în grăsimi, mușchi, nervi, tendoane, articulații, vase de sânge, vase limfatice, cartilaj sau os.
Leucemii. Leucemia este un cancer al sângelui. Leucemia începe atunci când celulele sanguine sănătoase se schimbă și cresc necontrolat. Cele 4 tipuri principale de leucemie sunt leucemia limfocitară acută, leucemia limfocitară cronică, leucemia mieloidă acută și leucemia mieloidă cronică.
Limfoame. Limfomul este un cancer care începe în sistemul limfatic. Sistemul limfatic este o rețea de vase și glande care ajută la combaterea infecțiilor. Există 2 tipuri principale de limfoame: limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin.
Tumori ale creierului și măduvei spinării. Cancere care încep în țesuturile creierului și măduvei spinării, glioame, meningioame, adenoame hipofizare, schwanoame vestibulare, limfoame primare ale SNC și tumori neuroectodermice primitive.
Există și alte tipuri de cancer, dar cele prezentate mai sus sunt cele mai frecvente.
Cum se răspândește cancerul?
Pe măsură ce o tumoare canceroasă crește, fluxul sanguin sau sistemul limfatic pot transporta celulele canceroase către alte părți ale corpului. În timpul acestui proces, celulele canceroase cresc și se pot dezvolta în noi tumori. Acest lucru este cunoscut sub numele de metastază.
Unul dintre primele locuri în care un cancer se răspândește adesea este la ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici sunt organe mici, în formă de fasole, care ajută la combaterea infecțiilor. Acestea sunt localizate în grupuri în diferite părți ale corpului, cum ar fi gâtul, zona inghinală și sub brațe.
Cancerul se poate răspândi și prin fluxul sanguin în părți îndepărtate ale corpului. Aceste părți pot include oasele, ficatul, plămânii sau creierul. Chiar dacă cancerul se răspândește, este numit după zona în care a început. De exemplu, dacă cancerul de sân se răspândește în plămâni, acesta se numește cancer de sân metastatic, nu cancer de plămâni.
Tratament cancer
Medicii prescriu de obicei tratamente în funcție de tipul de cancer, stadiul diagnosticului și starea generală de sănătate a persoanei.
Mai jos sunt exemple de abordări convenționale pentru tratarea cancerului:
Chimioterapia își propune să distrugă celulele canceroase cu medicamente care vizează celulele care se divid rapid. Medicamentele pot ajuta, de asemenea, la micșorarea tumorilor, dar efectele secundare pot fi severe.
Terapia cu hormoni implică administrarea de medicamente care modifică modul în care funcționează anumiți hormoni sau interferează cu capacitatea organismului de a-i produce. Atunci când hormonii joacă un rol semnificativ, la fel ca în cazul cancerelor de prostată și de sân, aceasta este o abordare obișnuită.
Imunoterapia utilizează medicamente și alte tratamente pentru a stimula sistemul imunitar și a-l încuraja să lupte împotriva celulelor canceroase. Două exemple ale acestor tratamente sunt inhibitorii punctului de control și transferul de celule adoptive.
Medicina de precizie sau medicina personalizată, este o abordare mai nouă, în curs de dezvoltare. Aceasta implică utilizarea testelor genetice pentru a determina cele mai bune tratamente pentru cancer. Cercetătorii nu au demonstrat încă că poate trata în mod eficient toate tipurile de cancer.
Radioterapia utilizează doze mari de radiații pentru a distruge celulele canceroase. De asemenea, un medic poate recomanda utilizarea radiațiilor pentru a micșora o tumoră înainte de operație sau pentru a reduce simptomele legate de tumoră.
Transplantul de celule stem poate fi benefic în special pentru persoanele cu cancer legat de sânge, cum ar fi leucemia sau limfomul. Aceasta implică îndepărtarea celulelor, cum ar fi celulele roșii sau albe din sânge, pe care chimioterapia sau radiațiile le-au distrus. Tehnicienii de laborator apoi întăresc celulele și le readuc în corp.
Chirurgia este adesea o parte a unui plan de tratament atunci când o persoană are o tumoare canceroasă. De asemenea, un chirurg poate elimina ganglionii limfatici pentru a reduce sau preveni răspândirea bolii.
Terapiile vizate îndeplinesc funcții în interiorul celulelor canceroase pentru a preveni multiplicarea acestora. De asemenea, pot stimula sistemul imunitar. Două exemple ale acestor terapii sunt medicamentele cu molecule mici și anticorpii monoclonali.
Medicii vor folosi adesea mai multe tipuri de tratamente pentru a maximiza eficacitatea.
Medicina integrativa pentru tratarea cancerului
Medicina integrativă sau oncologia integrativă este o abordare ce utilizează terapiile complementare sau integrative împreună cu medicina convențională. Aceste terapii funcționează împreună cu metodele standard de tratament (chirurgie, chimioterapie, radiații) pentru a trata corpul, mintea și spiritul pacientului. Terapiile integrate pot contribui la atingerea obiectivelor tratamentului, tratarea efectelor secundare și ameliorarea suferinței.
Medicina integrativa are în vedere terapii care nu sunt predate, de regulă, în școlile medicale și este posibil ca echipa ta de asistență medicală să nu cunoască beneficiile potențiale.
Aceste terapii se împart în două categorii: complementare și alternative.
Terapiile complementare: terapii împotriva cancerului utilizate împreună cu tratamente medicale convenționale. De exemplu, acupunctura și imaginile ghidate pot fi utilizate pentru a ușura greața cauzată de chimioterapie.
Terapiile alternative: terapii care sunt folosite în locul terapiilor medicale convenționale. De exemplu, perfuzii de vitamine pentru a trata cancerul, în loc de o terapia standard prescrisă de un oncolog.
Ce abordări sunt considerate terapii integrative?
Terapii minte-corp – mindfulness, biorezonanta, terapia cognitiv-comportamentală, meditația, relaxarea, imagini ghidate, hipnoză, yoga, muzicoterapie, terapii creative / expresive și spiritualitate.
Practici biologice – vitamine, ierburi, alimente, diete speciale.
Practici bazate pe corp – masaj terapeuti, chiropractica, reflexoterapie.
Medicină energetică – Reiki, Tai chi, Jin Shin Jyutsu, atingere terapeutică.
Alte filosofii medicale – medicina tradițională chineză (acupunctura), homeopatia, naturopatia.
Multe terapii integrative sunt utile pentru a ușura efectele secundare și pentru a sprijini bunăstarea pacientului. Din păcate, încă nu există cercetări pentru multe dintre aceste terapii. Este important să discuți cu medicul tău despre terapiile pe care dorești să le urmezi.
Referințe
- Dr. T. Colin Campbell On Killing Cancer And Chronic Disease With Plant-Based Protein – https://switch4good.org/dr-t-colin-campbell-on-killing-cancer-and-chronic-disease-with-plant-based-protein/
- Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat – https://www.who.int/news-room/q-a-detail/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
- Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/
- The Psycho-Emotional Roots of Cancer – https://www.acupuncturetoday.com/mpacms/at/article.php?id=32593
-
Centrul are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectivă complexă şi integrativă bio-psiho-socială (ex. biomedicală, de sănătate, de psihologie şi…
Citește mai mult » -
Această abordare holistică a bunăstării cuprinde o gamă largă de practici, inclusiv medicina pe bază de plante, acupunctură, masaj și…
Citește mai mult » -
Abordările medicale convenționale, cum ar fi intervențiile farmacologice, joacă un rol crucial în gestionarea durerii legate de cancer. Cu toate…
Citește mai mult » -
Cancerul este o cauză principală de deces și suferință la nivel mondial, cu aproape 20 de milioane de noi diagnostice…
Citește mai mult » -
Vâscul ca plantă medicinală Vâscul parazitează în mod special plopii, mesteacănul și teiul. El crește și în pomi fructiferi, meri,…
Citește mai mult » -
Pacienții cu cancer avansat suferă adesea de oboseală cronică și încă nu sunt soluții prea multe pentru a le ușură…
Citește mai mult » -
Pictura, realizarea de păpuși și alte forme de artă creativă sunt activități care aduc mai mult decât amuzament și relaxare.…
Citește mai mult » -
Tot mai mulți cercetători studiază impactul dietei în dezvoltarea cancerului Cercetările anterioare arată că un consum mai mare de carne…
Citește mai mult » -
Ziua Mondială a Cancerului este sărbătorită în fiecare an pe 4 februarie. Scopul principal al acestei zile este să reducă…
Citește mai mult » -
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, după cancerul de piele.[1] Societatea Americană de Cancer…
Citește mai mult »