fbpx
Psihoterapie Integrativa

Terapia de cuplu

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie axată pe a ajuta cuplul să își rezolve provocările, să își înțeleagă mai bine relația și să dezvolte modalități mai sănătoase de relaționare.
Cuprins

Dacă ești într-o relație de ceva vreme sau ai făcut parte din una, probabil știi deja că, relațiile nu înseamnă numai lapte și miere.

La fel ca și o mașină, relațiile necesită o întreținere regulată pentru a funcționa corespunzător. Dacă apare o problemă, e bine să o rezolvi cât mai repede, că să nu genereze una mai mare.

O relație are nevoie de implicare, devotament, dorință de adaptare și schimbare. Însă, adesea partenerii de cuplu nu reușesc să comunice eficient problemele lor, iar unul dintre ei ajunge să aibă o aventură sau să își dorească divorțul. Acesta este și momentul în care, din păcate, cele mai multe cupluri ajung la terapie.

Ce este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie axată pe a ajuta cuplul să își rezolve provocările, să își înțeleagă mai bine relația și să dezvolte modalități mai sănătoase de relaționare. Psihoterapeutul folosește tehnici și intervenții terapeutice specifice pentru a susține obiectivele cuplului.

Deși modul în care decurge terapia de cuplu poate varia în funcție de orientarea teoretică a psihoterapeutului, toate terapiile de cuplu tind să implice următoarele elemente generale:

 1. Focus pe o problemă specifică (infidelitate, gelozie, sex, etc.)
 2. Participarea activă a psihoterapeutului la tratarea relației în sine, mai degrabă decât a fiecărui individ separat.
 3. Intervenții orientate spre soluții și schimbare, încă de la începutul tratamentului.
 4. Definirea clară a obiectivelor de tratament.

În cercetările realizate de Asociația Americană a Căsătoriei și Familiei, mai mult de 97% dintre cuplurile chestionate au declarat că au primit ajutorul de care au nevoie prin terapia de cuplu. În plus, 93% dintre cupluri au spus că terapia le-a oferit instrumente mai eficiente pentru a face față conflictelor.

 

Cum decurge o ședință de terapie de cuplu?

Prima sesiune începe, de obicei, cu câteva întrebări standard despre istoricul relației și explorarea familiei de origine, a valorilor și a mediului cultural al fiecărui partener. Psihologul ar putea folosi sesiunile inițiale pentru a interveni în caz de criză, dacă este necesar.

Tot în cadrul primei sesiuni, psihologul va încerca să afle care sunt aspectele din relație pe care urmăriți să le îmbunătățiți și va trasa obiectivele terapiei.

În cadrul terapiei de cuplu, ședințele se pot desfășură în comun, dar și separat.

consiliere cuplu
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/young-couple-reconciled-after-quarrel_3952652.htm

Cu ajutorul psihoterapeutului, veți dobândi abilitați care vă vor ajuta să vă consolidați relația, cum ar fi:

 • Cum să comunicați mai deschis și mai eficient
 • Cum să vă rezolvați problemele
 • Cum să discutați despre diferențe în mod rațional

Împreună veți învăța cum să identificați problemele fără a da vina pe celălalt, dar și să găsiți soluții pentru a îmbunătăți lucrurile.

Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când luați în considerare terapia de cuplu:

 • S-ar putea să fie dificil să discutați despre problemele voastre cu un psihoterapeut. Sesiunile s-ar putea desfășură în tăcere atât timp cât tu și partenerul tău rămâneți supărați pentru greșelile percepute sau să vă certați în timpul sesiunilor. Ambele situații sunt posibile. În acest timp, psihoterapeutul poate acționa ca arbitru și vă poate ajuta să faceți față emoțiilor rezultate.
 • Doar unul dintre parteneri acceptă să participe. Dacă partenerul tău refuză terapia de cuplu, poți merge doar tu în continuare. Este mai dificil să remediați o relație în acest fel, dar poți aduce îmbunătățiri învățând mai multe despre reacțiile și comportamentul tău.
 • Durata terapiei de cuplu este variabilă. Unii oameni au nevoie doar de câteva sesiuni de terapie de cuplu, în timp ce alții au nevoie de câteva luni. Planul de tratament depinde de situația voastră. Uneori, terapia ajută cuplurile să descopere că diferențele lor sunt cu adevărat ireconciliabile și că cel mai bine este să încheie relația. Sesiunile se pot concentra apoi pe a încheia relația în condiții bune.
 • S-ar putea să aveți teme pentru acasă. Psihoterapeutul poate sugera exerciții de comunicare acasă pentru a vă ajuta să exersați ceea ce ați învățat în timpul sesiunii. De exemplu, vorbește față în față cu partenerul tău câteva minute în fiecare zi despre lucruri la întâmplare, fără a fi distrași de TV, telefon sau copii.
 • Este posibil ca tu sau partenerul tău să aveți nevoie de îngrijire suplimentară. Dacă unul dintre voi se confruntă cu o afecțiune mintală, dependența de substanțe sau alte probleme, psihoterapeutul ar putea colabora cu alți furnizori de servicii medicale pentru a oferi un tratament mai complet.

 

Ce probleme pot fi rezolvate prin terapia de cuplu?

psihoterapia de cuplu
Sursa: pinterest.com

Din experiența mea, cuplurile ajung la terapie cel mai des din cauza acuzelor de infidelitate. Pe lângă asta, cele mai frecvente probleme sunt:

 • Comunicarea – Comunicarea este, de asemenea, o mare preocupare si provocare pentru cupluri. Însă, a vorbi mai mult nu este totuna cu a comunica eficient. Pentru a putea comunica eficient ambele părți trebuie să se simtă mai întâi auzite, liniștite, respectate și îngrijite. În cadrul terapiei de cuplu, analizăm tiparele vechi de comunicare și apoi le înlocuim cu altele fezabile și mai eficiente. Toate acestea sunt elaborate în colaborare cu cuplul și implementate în contextul vieții lor de zi cu zi.
 • Sexul – În general, partenerii nu își fac probleme în privința sexului atunci când sunt într-o relație nouă, mai puțin serioasă, sau înainte de căsătorie sau copii. Dar pe măsură ce partenerii se apropie și adaugă noi dimensiuni vieții lor, sexul “cu scântei” se pierde. Terapie poate oferi un spațiu sigur pentru a aborda problemele legate de sex. În timpul terapiei de cuplu, încercăm să identificăm barierele individuale și culturale care afectează relația sexuala în contextul unui parteneriat pe termen lung.
 • Banii – Pentru multe cupluri, sursa certurilor sunt banii. Mediul din care provine fiecare, ce înseamnă banii și succesul pentru fiecare, obiceiurile și comportamentele legate de bani deja dobândite, compatibilitatea partenerilor asupra deciziilor financiare, toate își vor pune amprenta în relație. Terapia de cuplu poate fi o soluție pentru găsirea unui echilibru, fiecare înțelegând ce relație are cu banii și de ce partenerul vede banii în alt mod.
 • Momente importante în viață – Căsătoria, aducerea pe lume a unui copil, schimbarea locului de muncă, pierderea locului de muncă, sunt doar câteva exemple de evenimente care pot destabiliza cuplul. Terapia oferă cuplurilor oportunitatea de a discuta și negocia toate aceste schimbări, de a explora și onora ce înseamnă aceste schimbări pentru fiecare partener.

 

Semne că ar trebui să mergeți la terapie de cuplu:

 • Comunicare deficitară cu partenerul
 • Sentiment de plictiseală sau blocaj în ceea ce privește relația voastră
 • Certuri frecvente pe aceeași temă
 • Dorință de a îmbunătăți relația
 • Sentiment de răceală față de partener
 • Senzația că nu primești ceea ce ai nevoie (de exemplu, timp sau afecțiune)
 • Abordarea unui eveniment important (cum ar fi mutatul, un loc de muncă nou sau o decizie dificilă)
 • Aparitia copiilor in cuplu
 • Gestionarea unei aventuri sau a infidelității
 • Dorința de separare sau divorțul
 • Dorința de a stabili o bază solidă înainte de căsătorie (consiliere premaritală)
 • Prezența traumelor din trecut care apar sau reapar în relația voastră

Nu în ultimul rând, terapia de cuplu vă poate ajuta să scăpați de rutină.

Concluzii

Decizia de a merge la terapie poate fi dificilă. Însă, dacă aveți o relație tumultoasă, a căuta ajutor poate fi mai eficient decât să vă ignorați problemele sau să sperați că vor trece de la sine. Uneori, cel mai greu este să faci primul pas prin a admite că relația are nevoie de ajutor.

Referințe

1. “About Marriage and Family Therapists” – https://www.aamft.org/About_AAMFT/About_Marriage_and_Family_Therapists.aspx

2. “A Full Guide To Couples Therapy: When You Should Go, What Happens There & More” – https://www.mindbodygreen.com/articles/when-to-go-to-couples-therapy-and-how-long-it-takes-to-work

3. “When is it really time for couples therapy?” – https://www.cnn.com/2017/07/26/health/couple-therapy-kerner/index.html

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button