fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Qigong

Qigong este o formă de yoga taoistă, ce reprezintă cultivarea forței de viață
Cuprins

Ceea ce fascinează la Orient, printre altele, este spiritualitatea dezvoltată a oamenilor și capacitatea lor de a o folosi în diverse tehnici care facilitează vindecarea trupului și a sufletului.

Cultura asiatică cuprinde tradiții vechi de mii de ani ce constau în dansuri, ritualuri, ceremonii și alte practici care se ghidează după principiul „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

Într-o astfel de categorie se încadrează și practica Qigong, originară din China, dezvoltată într-o multitudine de forme și sistematizată după tradiții filosofice autohtone.

Ce este Qigong?

Etimologic, qi are sensul de „respirație” sau „aer”. Însă, în acest context se referă la „forța vitală”, adică viața sau energia forței vieții. Tradiția qigong spune că forța vitală este forța care pătrunde întreg universul, deci se află în fiecare celulă vie.

Gong însemnă „muncă” sau „efort”. Aici își rezervă sensul de angajament, acela pe care un individ și-l asumă când își dorește perfecționarea unei abilități care necesită timp, răbdare și repetiție.

Astfel, prin studiul și practicarea qigong-ului, individul își propune să dezvolte capacitatea de a manipula energia qi cu scopul de a se auto-vindeca, a preveni bolile și a crește longevitatea.

Qigong-ul este un sistem de practici complex care, pe lângă tehnicile ce implică postură și mișcare, respirație și meditație coordonată a corpului, are în spate o proveniență legată de medicina și filosofia chineză sau artele marțiale. În mod tradițional, qigong-ul este privit de către chinezi și de restul Asiei ca o practică de cultivare și echilibrare a energiei qi.

Practica qigong-ului presupune o serie de exerciții fizice speciale, fiind o meditație în mișcare, în care coordonarea mișcării are o curgere lentă, respirația este ritmică, profundă iar starea de spirit este calmă, meditativă.

Oamenii din întreaga lume practică qigong-ul pentru:

  • Recreere
  • exerciții fizice
  • relaxare
  • medicină preventivă
  • auto-vindecare
  • medicină alternativă
  • meditație
  • auto-cultivare
  • pregătire pentru arte marțiale

Qigong-ul este, de obicei, clasificat în două categorii fundamentale:

  1. Qigong activ sau dinamic (dong gong) – implica mișcări lente;
  2. Qigong pasiv sau meditativ (jing gong) – poziții statice și respirație profundă.

Din punct de vedere terapeutic, qigong-ul poate fi văzut ca intern – Nei Dan (auto-îngrijire și auto-cultivare prin vizualizare și meditație) sau extern – Wai Dan (exerciții fizice și concentrare).

Qigong dinamic – implică mișcări selectate de T’ai chi ch’uan, Baguazhang și Xing Yi Quansau sau imitarea mișcărilor Celor Cinci Animale Sacre (dragon, tigru, leopard, șarpe și cocor). Ca formă de exercițiu bazat pe blândețe, tehnicile sunt repetitive, întărind și întinzând corpul, ajutând astfel la stabilizarea circulației sângelui, îmbunătățind echilibrul și dezvoltând conștientizarea modului în care se mișcă propriul corp în spațiu.

Qigong static – implică menținerea unor posturi pentru o perioadă de timp specifică, semănând cu practica yoga, însă difera de aceasta prin fluiditatea schimbării posturii și a modului de gândire.

Qigong meditativ – utilizează conștientizarea respirației, vizualizarea, mantra, sunetul și se concentrează pe concepte filosofice precum circulația energiei qi sau valorile morale, scopul fiind liniștirea minții prin focalizarea pe ceva intern sau extern ori auto-iluminarea prin punerea accentului pe umanitate și virtute.

Ce fac vindecătorii Qigong?

Vindecătorii qigong practică aceleași tehnici fundamentale ca toți ceilalți practicanți, doar că având mai multă experiență înțeleg fiecare mișcare, respirație și gândirea din spatele tehnicilor. Prin efort („gong”), aceștia au dobândit o înțelegere mai profundă a exercițiilor și au urmărit acest efort spre învățarea modului de control al energiei qi.

Practicanții qigong cred că cei care au capacitatea de a controla qi pot emite qi pentru a-i vindeca pe alții. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, în funcție de vindecător:

  • Masajul qigong: plasarea mâinilor pe receptor prin masaj, presopunctură sau atingere.
  • Manipularea unui obiect: utilizarea unui obiect ascuțit, ac de acupunctură, metale prețioase sau pietre (argint, aur, alamă, jad etc.) pentru a manipula diferite zone ale corpului.
  • Împuternicirea unor obiecte sau alimente: energizarea metalelor prețioase sau a pietrelor, a apei (pentru spălat sau băut), ceaiurilor și formule pe bază de plante medicinale pentru a spori propriile proprietăți de vindecare.
  • Emisia qi: plasarea mâinilor la câțiva centimetri deasupra corpului și emiterea qi pentru a elimina influențele negative și pentru a completa deficiențele.
  • Vindecarea la distanță: concentrarea asupra unei persoane aflate la o distanță mai mare și emiterea de energie cu intenția de a-i corecta dezechilibrele. Unii văd acest lucru similar cu o rugăciune foarte puternică.

Pentru a emite în mod eficient qi cu scopul de a-i ajuta pe alții, vindecătorii trebuie să-și mențină sănătatea personală. Prin urmare, ei practică continuu qigong de auto-vindecare pentru a-și regla sănătatea personală.

Practica qigong ne învață că, fără auto-vindecare, capacitatea vindecătorului qigong de a vindeca scade, precum și propria sa sănătate.

Practica sârguincioasă îi ajută să-și dezvolte progresiv abilități precum clarviziunea, care pot îmbunătăți abilitățile de diagnostic ale vindecătorului.

În plus, vindecătorii qigong înțeleg medicina tradiționala chineza (qi, cele cinci elemente de bază, meridiane și alte teorii) și aplicațiile sale. Un vindecător folosește aceste cunoștințe fundamentale împreună cu intuiția pentru a echilibra qi-ul pacientului. Dacă un vindecător qigong se bazează prea mult pe teorie sau prea mult pe intuiție, el sau ea nu va deveni un mare vindecător. Doar cei care găsesc echilibrul reușesc.

Utilizarea terapeutică a qigongului în medicina integrativa:

În China, unde este considerată o „tehnică medicală standard”, qigong-ul este prescris în mod obișnuit pentru a trata o mare varietate de afecțiuni, incluzând:

  • hipertensiunea arterială
  • boli de inima
  • boli hepatice cronice
  • diabet zaharat
  • obezitate
  • sindromul menopauzei
  • sindromul oboselii cronice
  • tumori și cancer
  • dureri de spate și picior
  • spondiloză cervicală

În afara Chinei, qigong-ul este utilizat pentru a completa tratamentele medicale, inclusiv pentru:

  • relaxare
  • fitness
  • reabilitare
  • tratamentul unor afecțiuni specifice

Cu toate acestea, pe baza recenziilor sistematice ale cercetărilor clinice, nu există dovezi suficiente pentru a demonstra eficacitatea utilizării qigong-ului ca terapie pentru orice afecțiune medicală.

Majoritatea studiilor clinice existente au dimensiuni reduse ale eșantionului. O preocupare deosebită este dificultatea controlului efectului placebo, astfel încât deseori beneficiile nu pot fi distinse de efectul placebo. De asemenea, este complicată alegerea formei de qigong pentru utilizare, împreună cu cantitatea, durata, intensitatea și frecvența tratamentului.

Totuși, multe studii arată că qigong-ul poate îmbunătăți sau ameliora afectiunile de sănătate mintală, inclusiv starea de spirit, reacția la stres, anxietatea și depresia. Majoritatea studiilor medicale au examinat factorii psihologici doar ca obiective secundare, însă unele dintre ele au demonstrat scăderea nivelului de cortizol, un hormon chimic produs de organism ca răspuns la stres.

Referințe

  • Qigong – https://www.takingcharge.csh.umn.edu/qigong
  • Tai Chi and Qi Gong: In Depth – https://www.nccih.nih.gov/health/tai-chi-and-qi-gong-in-depth
  • Qigong fever : body, science, and utopia in China – https://archive.org/details/qigongfeverbodys0000palm
  • Yang, Jwing-Ming. (1989). The root of Chinese Chi kung: the secrets of Chi kung training. Yang’s Martial Arts Association. ISBN 978-0-940871-07-6.
  • Cohen, K. S. (1999). The Way of Qigong: The Art and Science of Chinese Energy Healing. Random House of Canada. ISBN 978-0-345-42109-8.
  • Yang, Jwing-Ming (1998). The Essence of Taiji Qigong, Second Edition : The Internal Foundation of Taijiquan (Martial Arts-Qigong). YMAA Publication Center. ISBN 978-1-886969-63-6.
  • Frantzis, Bruce Kumar (2008). The Chi Revolution: Harnessing the Healing Power of Your Life Force. Blue Snake Books. ISBN 978-1-58394-193-5.
  • Jahnke, R.; Larkey, L.; Rogers, C.; Etnier, J; Lin, F. (2010). „A comprehensive review of health benefits of qigong and tai chi”. American Journal of Health Promotion. 24 (6): e1–e25. doi:10.4278/ajhp.081013-LIT-248.

Sursa foto: pixabay.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. Am vazut niste tehnici de aprindere a diverselor obiecte prin qigong, mi-e greu sa cred ca au fost placebo, asa ca vindecarile sunt 100% reale, am vazut asa ca ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button