fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Acupunctura pentru insomnie, tratament pentru un somn liniștit

Una dintre modalitățile eficiente și lipsite de efecte secundare pentru tratarea insomniei este acupunctura. Citește în continuarea acestui articol care sunt beneficiile ei pentru un somn liniștit.

Insomnia este astăzi una dintre cele mai frecvente afecțiuni. Ea se manifestă prin dificultatea de a adormi sau prin trezire pe durata noptii, iar dacă este netratată, poate duce la dificultăți de concentrare, somnolență, anxietate, agitație, creștere în greutate și iritabilitate.

Una dintre modalitățile eficiente și lipsite de efecte secundare pentru tratarea insomniei este acupunctura. Citește în continuarea acestui articol care sunt beneficiile ei pentru un somn liniștit.

Cum te ajută acupunctura să dormi mai bine?

Potrivit medicinei tradiționale chineze, sănătatea organismului este menținută de energia Qi. Un dezechilibru al acestei energii poate duce la instalarea afecțiunilor, precum insomnia. Acupunctura poate să echilibreze energia Qi, prin stimularea anumitor puncte de la nivelul corpului cu ajutorul unor ace fine. De asemenea, ea ajută la creșterea melatoninei– un hormon produs de glanda pineală, implicat în reglarea ritmului circadian.

Eficiența acupuncturii în tratarea insomniei este demonstrată prin studii, după cum arată o cercetare efectuată asupra unui număr de 3.811 pacienți afectați de această tulburare de somn. În urma cercetărilor s-a constat că acupunctura este mai eficientă decât medicamentele în îmbunătățirea duratei și a calității somnului.

Punctele de acupunctură pentru ameliorarea insomniei

Există anumite puncte ce sunt stimulate în acupunctură pentru tratarea insomniei, printre acestea aflându-se următoarele trei:

punctul shenmen

 • Punctul Shenmen
  Shenmen este situat în partea superioară a urechii externe, numită fosa triunghiulară. Acest punct este cunoscut încă din Antichitate și este supranumit „poarta raiului”. Stimularea lui prin acupunctură sau masarea lui cu ajutorul unui bețișor de urechi contribuie la reducerea inflamației, elimină durerea, reduce stresul și favorizează relaxarea.

  punctul baihui

 • Punctul Baihui
  Fiind situat în creștetul capului, punctul Baihui este cel mai înalt punct al corpului uman, aflat la intersecția fiecărui meridian yang. Stimularea acestuia aduce beneficii asupra întregului organism și îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, el ameliorează durerile de cap, amețeala, tinitusul, dificultățile de memorare, agitația și insomnia.

  Yongquan punct acupunctura

 • Punctul Yongquan
  Situat pe talpa piciorului, punctul Yongquan este sursa energiei rinichilor, care circulă în întreg organismul. Se consideră că acest punct poate calma spiritul și poate trata durerile de cap, vederea încețoșată, amețeala și pierderea vocii. De asemenea, el are efecte relaxante și calmante asupra organismului, motiv pentru care ajută la ameliorarea insomniei.

Insomniile primare și secundare – ameliorate prin acupunctură

Acupunctura s-a dovedit eficientă atât în tratarea insomniei primare, cât și a celei secundare, care apare ca o consecință a unei alte probleme de sănătate. Astfel, un studiu efectuat în anul 2017, la care au participat 72 de pacienți cu insomnie primară, arată eficiența acupuncturii în tratarea insomniei. Participanții la studiu au urmat 3 ședințe de acupunctură pe săptămână pentru o perioadă de 4 săptămâni. Ei au observat o îmbunătățire a somnului, dar și o reducere a anxietății.

Apneea în somn se caracterizează prin 15 episoade de oprire a respirației pe durata unei ore de somn. Ea poate fi însoțită de insomnie, oboseală și somnolență. O cercetare realizată în anul 2020 la care au participat 600 de pacienți cu apnee în somn arată că acupunctura poate să reducă considerabil simptomele bolii și să îmbunătățească somnul.

Un alt studiu, realizat în anul 2020, la care au participat 90 de persoane cu insomnie asociată cu depresie, demonstrează beneficiile electroacupuncturii asupra ameliorării bolii. Pacienții au urmat ședințe de electroacupunctură pentru 8 săptămâni și au observat o îmbunătățire a calității somnului, dar și o ameliorare a depresiei.

Unele persoane se confruntă cu insomnie din cauza durerii cronice. Prin efectul acupuncturii de diminuare a durerii, ea poate să îmbunătățească somnul la aceste persoane. Efectul analgezic al terapiei cu ace este dovedit de o cercetare din anul 2019, la care au participat 1.000 de persoane cu insomnie asociată cu durerea cronică.

În cazul în care te confrunți cu dificultatea de a adormi, un medic acupuncturist te poate ajuta să identifici cauza insomniei. În funcție de cauza declanșatoare, el va introduce acele de acupunctură în punctele importante ale corpului, pentru echilibrarea energiei Qi și restabilirea ritmului circadian. Pot fi necesare între 3 și 6 ședințe de acupunctură, pe durata cărora 20-30 de ace vor fi introduse la nivelul urechii și al altor zone ale corpului.

Prin urmare, acupunctura face posibilă tratarea insomniei fără să fie necesară utilizarea medicamentelor. Datorită lipsei efectelor secundare, ea este utilizată de oameni din întreaga lume, atât pentru a trata insomnia, cât și pentru a ameliora alte afecțiuni.

Referinte:

Acupuncture for treatment of insomnia: a systematic review of randomized controlled trials – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19922248/

Acupuncture and Sleep – https://www.sleep.org/sleep-hygiene/can-acupuncture-help-you-sleep/

Efficacy and safety of acupuncture treatment on primary insomnia: a randomized controlled trial – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S138994571730093X

Acupuncture for Obstructive Sleep Apnea (OSA) in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7079261/

Efficacy of Electroacupuncture on Treating Depression-Related Insomnia: A Randomized Controlled Trial – https://www.dovepress.com/efficacy-of-electroacupuncture-on-treating-depression-related-insomnia-peer-reviewed-fulltext-article-NSS

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button