Ce este Ayurveda?
Medicina ayurvedică („Ayurveda” pe scurt) este unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare holistice („pentru întregul corp”) din lume. A fost dezvoltat acum mai bine de 6.000 de ani în India.
Vezi această postare pe Instagram
Se bazează pe convingerea că sănătatea și bunăstarea depind de un echilibru delicat între minte, corp și spirit. Scopul său principal este să promoveze o sănătate bună, nu să lupte împotriva bolilor. Dar tratamentele pot fi orientate spre probleme specifice de sănătate.
Ayurveda se concentrează pe restabilirea echilibrului în corp printr-un plan personalizat care poate include masaj, diete specializate, ierburi, aromaterapie și exerciții fizice.
În India, Ayurveda este considerată o formă de îngrijire medicală, egală cu medicina convențională occidentală, medicina tradițională chineză, medicina naturopatică și medicina homeopată.
În România, este considerată o formă de terapie alternativă și complementară.
Care sunt principiile pe care se bazează Ayurveda?
Conform credințelor ayurvedice, la fel cum toată lumea are o amprentă unică, fiecare persoană are un model distinct de energie, o combinație specifică de caracteristici fizice, mentale și emoționale.
Aceste elemente se combină în corp pentru a forma trei energii sau forțe de viață, numite doshas: vata, kapha și pitta. Cele trei reprezintă:
- Vata – Energie care controlează funcțiile corporale asociate cu mișcarea, inclusiv circulația sângelui, respirația, clipirea și bătăile inimii. Când energia vata este echilibrată, există creativitate și vitalitate. Fără echilibru, vata produce frică și anxietate.
- Pitta – Energie care controlează sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia, absorbția, nutriția și temperatura. În echilibru, pitta duce la mulțumire și inteligență. Fără echilibru, pitta poate provoca ulcere și trezi furia.
- Kapha – Energie care controlează puterea, imunitatea și creșterea în corp. Furnizează apă tuturor părților corpului, hidratează pielea și menține sistemul imunitar. În echilibru, kapha este exprimată ca iubire și iertare. Fără echilibru, kapha duce la nesiguranță și invidie.
Deși există un amestec unic dintre cele trei dosha, un dosha este de obicei cel mai influent în fiecare persoană.
Multe lucruri pot perturba echilibrul energetic, cum ar fi stresul, o dietă nesănătoasă, vremea și relațiile de familie tensionate. Această perturbare se manifestă sub forma unei boli. Consilierii în Ayurveda prescriu tratamente pentru a readuce doshas în echilibru.
Ayurveda ca terapie alternativă și complementară
Diferența de bază dintre Ayurveda și medicina alopată occidentală este importantă de înțeles.
Medicina alopată occidentală tinde în prezent să se concentreze asupra simptomatologiei și bolilor. Aceasta utilizează în primul rând medicamente și intervenții chirurgicale pentru a scăpa corpul de agenți patogeni sau țesuturi bolnave. Multe vieți au fost salvate prin această abordare.
Cu toate acestea, medicamentele, din cauza toxicității lor, slăbesc adesea organismul.
Ayurveda nu se concentrează pe boli, ci mai degrabă pe susținerea energiei în echilibru pentru a avea o viață sănătoasă. Când există un stres minim și fluxul de energie în interiorul unei persoane este echilibrat, sistemele naturale de apărare ale corpului vor fi puternice și se pot apăra mai ușor împotriva bolilor.
Trebuie subliniat faptul că Ayurveda nu este un substitut pentru medicina alopată occidentală. Există multe cazuri în care procesul bolii și stările acute pot fi tratate cel mai bine cu medicamente sau intervenții chirurgicale.
Ayurveda poate fi utilizată împreună cu medicina occidentală pentru a face o persoană mai puternică. Previne apariția boli și ajuta la reconstruirea corpului după ce a fost tratat cu medicamente sau intervenții chirurgicale.
Cu toții avem momente în care nu ne simțim bine și recunoaștem că suntem dezechilibrați. Uneori mergem la medic doar pentru a ni se spune că nu este nimic în neregulă. Ceea ce se întâmplă de fapt este că acest dezechilibru nu a devenit încă recunoscut ca boală. Cu toate acestea, este suficient de grav pentru a ne face să observăm disconfortul nostru. S-ar putea să începem să ne întrebăm dacă este doar imaginația noastră. De asemenea, putem începe să luăm în considerare terapii alternative și să căutăm activ să creăm echilibru în corpul, mintea și conștiința noastră.
În ce constă tratamentul Ayurvedic?
Tratamentul Ayurvedic se concentrează pe reechilibrarea doshas.
La prima vizită, terapeutul îți va analiza istoricul medical, îți va verifica pulsul, abdomenul, limba, ochii, unghiile și pielea și îți va asculta tonul vocii. De asemenea, terapeutul îți va pune întrebări despre starea generală de sănătate, acordând o atenție specială stilului tău de viață, dietei, obiceiurilor și mediului.
După evaluare, terapeutul creează de obicei un plan de tratament individualizat care include o dietă, exerciții fizice, plante medicinale, yoga, meditație și masaj. Planul de tratament se concentrează în general pe restabilirea echilibrului la una sau două dosha.
- Dieta: poate fi recomandată o dietă specializată pentru a echilibra dosha. Vei primi o listă de alimente gândite pentru a echilibra fiecare dosha.
- Curățare și detoxifiere: Acest lucru se poate face prin post, clisme, diete și tratamente corporale.
- Medicină naturistă: Exemple de ierburi și condimente ayurvedice sunt turmericul, triphala, ashwaghanda, gotu kola, guggul și boswellia.
- Yoga / Meditație / Exerciții: Practicianul tău ayurvedic va crea probabil un plan personalizat de mișcare și meditație conceput pentru a-ți echilibra dosha.
- Masaj și tratamente corporale: Exemplele includ abhyanga, un masaj în stil ayurvedic și shirodhara, un tratament care implică un flux cu ulei cald infuzat cu ierburi care este apoi turnat pe frunte. Alte tratamente corporale includ swedana, udvartina și pindasveda.
- Ceai de plante: Terapeutul îți poate recomanda un ceaiuri ayurvedice pe care să îl bei zilnic, personalizat pe baza doshei principale: ceai Pitta, ceai Vata, ceai Kapha.
Pentru ce afecțiuni este benefică Ayurveda?
Scopul medicinei indiene este de prevenirea bolilor.
Studiile au sugerat că Ayurveda poate fi eficientă în reducerea riscului apariției bolilor de inimă. De exemplu, un studiu a constatat că Ayurveda a contribuit la reducerea plăcii și la inversarea îngroșării pereților arterelor cunoscută sub numele de ateroscleroză atât la adulții sănătoși, cât și la adulții cu risc crescut de boli de inimă. Ateroscleroza este o boală lentă și complexă în care colesterolul, grăsimile și alte substanțe se acumulează în căptușeala interioară a unei artere. Această acumulare, cunoscută sub numele de placă, poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral. [1]
Yoga împreună cu anumite remedii din plante ayurvedice poate reduce durerea și dizabilitatea la persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi artrita și fibromialgia.[2]
Au fost examinate o serie de remedii pe bază de plante ayurvedice, deși lipsesc studii de înaltă calitate. De exemplu, semințele de schinduf (Trigonella foenum graecum) pot reduce colesterolul LDL (rău) și trigliceridele (grăsimile din sânge) și pot crește nivelul colesterolului HDL (bun). Efectele sale par să provină din capacitatea sa de a reduce absorbția colesterolului din intestin și pot fi legate de conținutul ridicat de fibre din semințe. Conținutul ridicat de fibre din semințele de schinduf poate ajuta, de asemenea, la controlul glicemiei la persoanele care suferă de diabet. [3]
Alte plante ayurvedice sunt studiate ca tratamente pentru multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:
- Boala Alzheimer
- Anxietate
- Astm
- Cancer [4]
- Demenţă
- Dismenoree (menstruație dureroasă)
- Herpes
- Tensiune arterială crescută
- Boala Parkinson
- Perimenopauza
- Sindromul premenstrual (PMS)
Plantele ayurvedice combinate cu medicamentele convenționale pot fi, de asemenea, utile pentru tratarea:
- Acneei
- Constipației cronice
- Sindromul oboselii cronice (SFC)
- Sindromul intestinului iritabil (IBS)
- Obezitatea
- Fibroamele uterine
Majoritatea terapiilor ayurvedice sunt considerate a fi sigure.
Însă, indicat ar fi să discuți cu medicul tău despre orice tratament ayurvedic pe care îl utilizezi.
Femeile gravide sau care alăptează, sau persoanele care se gândesc să folosească terapia ayurvedică pentru a trata un copil, ar trebui să consulte medicul.
Este important să te asiguri că orice diagnostic al unei boli sau afecțiuni a fost pus de către un terapeut care are o pregătire medicală convențională substanțială și experiență în gestionarea acelei boli sau afecțiuni.
În timp ce Ayurveda poate avea efecte pozitive atunci când este utilizată ca terapie complementară, în special, în combinație cu îngrijirea medicală standard, convențională, nu ar trebui să înlocuiască îngrijirea medicală standard, convențională, mai ales atunci când se tratează afecțiuni grave.
Articol revizuit de Vasile Scarpet – Consultant medicina ayurvedica
Referințe
1. A Prospective Trial of Ayurveda for Coronary Heart Disease: A Pilot Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26393992/
2. Ayurvedic medicine for rheumatoid arthritis: a systematic review – https://www.unboundmedicine.com/medline/citation/15846585/Ayurvedic_medicine_for_rheumatoid_arthritis:_a_systematic_review_
3. Effect of fenugreek on hyperglycaemia and hyperlipidemia in diabetes and prediabetes: A meta-analysis – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874116305232?via%3Dihub
4. Clinical effects of curcumin in enhancing cancer therapy: A systematic review – https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-020-07256-8
Sursa foto: freepik.com