fbpx
Medicina integrativa

Pot contribui muzica și bătăile binaurale la ameliorarea migrenei?

Pe măsură ce oamenii caută metode alternative pentru a preveni sau gestiona durerile de cap puternice, există un interes tot mai mare pentru terapia cu sunet, cunoscută și sub numele de meloterapie.

Acest articol analizează dovezile emergente care susțin utilizarea meloterapiei și a bătăilor binaurale că soluții potențiale pentru abordarea simptomelor migrenei.

Poate terapia prin muzică să atenueze migrenele sau durerile de cap?

Relatările anecdotice sugerează că muzica poate oferi ameliorarea durerilor cauzate de migrenă.

Într-un studiu din 2021 care a implicat 20 de adulți cu migrene episodice, aproximativ jumătate dintre participanți au raportat o reducere cu 50% a migrenelor după trei luni de sesiuni zilnice de ascultare a muzicii.

În mod similar, un studiu din 2013 care se concentrează pe copiii cu migrene a observat o scădere cu aproximativ 20% a frecvenței durerilor de cap cu ajutorul meloterapiei. Cu toate acestea, această reducere a reflectat rezultatele grupului placebo al studiului.

În timp ce cercetări ample au explorat eficacitatea terapiei muzicale pentru ameliorarea stresului, rezultatele rămân neconcludente. Stresul a fost identificat ca un potențial declanșator pentru 70% dintre persoanele care se confruntă cu migrene.

Ce tipuri de muzică sunt benefice pentru migrene?

În studiul menționat mai sus care a implicat adulți cu migrene, muzica instrumentală a stat la baza programului de terapie. Au fost utilizate diverse genuri, inclusiv muzică clasică, jazz și muzică internațională. Pe baza acestor descoperiri, muzica instrumentală este promițătoare pentru a facilita relaxarea optimă.

Este recomandabil să selectezi piese cu tempo-uri mai lente (cuprinzând între 40-80 de bătăi pe minut).

Un terapeut muzical poate ajuta la elaborarea unui playlist personalizat, adaptat preferințelor individuale.

Înțelegerea bătăilor binaurale și impactul lor asupra migrenei

Bătăile binaurale implică un fenomen auditiv în care creierul procesează două sunete distincte la frecvențe ușor diferite, ducând la generarea unui al treilea ton – ritmul binaural. Acest fenomen are loc pe măsură ce creierul se străduiește să reconcilieze discrepanțele de frecvență.

Cercetări din 2016 au identificat corelații între modificările frecvenței undelor cerebrale și episoadele de migrenă.

Bătăile binaurale au potențialul de a rectifica aceste fluctuații ale undelor cerebrale, reducând astfel frecvența migrenelor și atenuând durerea asociată.

Evaluarea beneficiilor bătăilor binaurale pentru durerea cauzată de migrenă

Un studiu din 2019 care a implicat 21 de suferinzi de migrenă a relevat o scădere a numărului mediu de dureri de cap pe lună după trei luni de expunere pe noapte la muzică cu bătăi binaurale. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio diferență semnificativă atunci când se compară rezultatele cu cei care au ascultat muzică lipsită de ritmuri binaurale.

În timp ce alte studii au sugerat că bătăile binaurale pot atenua durerea cronică, aceste constatări nu sunt specifice în ceea ce privește persoanele care suferă de migrenă și prezintă o variabilitate considerabilă a răspunsurilor.

Pe scurt, în timp ce anumite persoane pot experimenta ameliorarea migrenei prin expunerea la bătăi binaurale, acest efect nu este universal.

Identificarea frecvențelor optime pentru gestionarea migrenei

Având în vedere cercetările limitate privind bătăile binaurale și migrenele, determinarea frecvenței celei mai eficiente rămâne o provocare.

Unele surse pledează pentru alinierea frecvențelor cu modelele naturale ale undelor cerebrale, care cuprind frecvențele gamma, beta, alfa, theta și delta. Studiile care investighează bătăile binaurale folosesc de obicei frecvențe theta sau alfa care variază de la 4 la 12 Hz.

Concluzie

Deși unii indivizi au raportat rezultate pozitive în urma terapiei prin muzică sau prin ascultarea unor bătăi binaurale, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili linii directoare definitive.

Pentru cei interesați să exploreze terapii alternative pentru gestionarea migrenei, consultul unui medic poate ajuta la identificarea strategiilor personalizate.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button