fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia craniosacrala

Terapia craniosacrală este o terapie alternativă utilizată de obicei de osteopați, chiropracticieni și maseuri.
Cuprins

Terapia craniosacrală este o terapie alternativă utilizată de obicei de osteopați, chiropracticieni și maseuri.

Terapeuții craniosacrali aplică o presiune ușoară pe cap, gât și spate pentru a ameliora stresul și durerea cauzate de compresie, dar și pentru a îmbunătăți sănătatea și performanța întregului corp.

Ce este terapia craniosacrala?

Terapia craniosacrală este o terapie non-invazivă care are ca scop îmbunătățirea capacităților de vindecare ale organismului.

Potrivit Institutului Upledger, terapeuții cranio aplică o presiune de sub 5 grame pentru a „elibera restricțiile în sistemul cranio-sacral cu scopul de a îmbunătăți funcționarea sistemului nervos central”.

Se spune că manipularea ușoară a oaselor din craniu, coloana vertebrală și pelvis afectează presiunea și circulația lichidului cefalorahidian, adică a fluidului din jurul creierului și măduvei spinării. Aceasta elimină „blocajele” din fluxul normal, ceea ce sporește capacitatea organismului de a se vindeca.

Prin stimularea proceselor de vindecare naturale și înnăscute ale organismului, terapia craniosacrală este utilizată din ce în ce mai mult ca măsură preventivă datorită capacității sale de a susține rezistența la boli, dar și pentru că este eficientă în tratarea și ameliorarea simptomelor mai multor boli și afecțiuni.

În ce constă terapia craniosacrala?

Creierul și măduva spinării care alcătuiesc sistemul nervos central (SNC) influențează capacitatea organismului de a funcționa corespunzător. La rândul sau, SNC este puternic influențat de sistemul cranio-sacral – membranele și fluidul care înconjoară, protejează și hrănesc creierul și măduva spinării.

În fiecare zi corpul tău suportă stresuri și întinderi. Din păcate, aceste modificări determină adesea strângerea țesuturilor corpului și deformarea sistemului craniosacral. Aceste distorsiuni pot determina apariția unor tensiuni în jurul creierului și măduvei spinării. Astfel se creează o barieră în calea performanței sănătoase a sistemului nervos central și, eventual, a oricărui alt sistem cu care interacționează.

Din fericire, astfel de restricții pot fi detectate și corectate folosind metode simple de atingere. Terapeutul își folosește mâinile pentru a evalua sistemul craniosacral aplicând atingeri ușoare în diferite locații ale corpului pentru a testa ușurința mișcării și ritmul lichidului cefalorahidian care pulsează în jurul creierului și măduvei spinării. Tehnicile craniosacrale sunt apoi utilizate pentru a elibera restricțiile din orice țesuturi care influențează sistemul craniosacral.

Prin normalizarea mediului din jurul creierului și măduvei spinării și îmbunătățirea capacității organismului de a se autocorecta, terapia craniosacrala poate ameliora simptomele mai multor boli și afecțiuni, de la dureri cronice și leziuni sportive până la accident vascular cerebral și tulburări neurologice.

Există, de asemenea, o dimensiune spirituală unică și incontestabilă în această practică. „Unda cranio-sacrală nu este doar un fenomen fizic”, spune Dr. Milne, de la Milne Institute, SUA. „Este, de asemenea, o sursă de informații și inteligență. În mișcările minuscule ale sistemului și în punctele statice dintre ele se află conștiința. ” Dr. Upledger, medicul osteopat care a dezvoltat terapia craniosacrală, se referă la această inteligență ca la un medic interior al omului: „Înțelepciunea interioară care știe ce este greșit, de ce este greșit și cum să o corectăm. Corpul îi spune terapeutului ce trebuie făcut.”

Astfel, terapia craniosacrală se bazează pe o abordare șamanistă și meditativă, precum și pe fapte fiziologice.

Pentru ce afecțiuni/boli este benefică terapia craniosacrala?

Potrivit Institutului Upledger din SUA, terapia craniosacrală poate fi efectuată ca tratament independent sau utilizata împreună cu alte tratamente medicale sau terapii alternative pentru:

  • Alzheimer
  • Autism
  • Dureri de spate
  • Leziuni cerebrale
  • Tulburări ale sistemului nervos central
  • Oboseală cronică
  • Colică
  • Comoție
  • Demenţă
  • Fibromialgie
  • Tulburări imune
  • Dificultăți de învățare
  • Migrene
  • Dureri de gât
  • Tulburare de stres post-traumatic (PTSD)
  • Scolioză
  • Leziuni ale măduvei spinării
  • Stres

 

De câte ședințe de terapie craniosacrala am nevoie?

În funcție de afecțiunea pentru care utilizezi terapia craniosacrală, poți face între 3 și 10 ședințe sau poți beneficia de ședințe de întreținere. Cel mai în măsură să îți răspundă la această întrebare este terapeutul care te tratează.

Cât costă o ședință de terapie craniosacrala?

Prețul pentru o ședință de terapie craniosacrală variază între 100 – 250 de Lei.
În general, prețul pentru prima ședință este mai mare decât prețul pentru restul ședințelor, deoarece include evaluarea inițială și durează mai mult.

Este terapia craniosacrala decontată prin CNAS?

Terapia craniosacrala nu este decontată prin CNAS și nu este recunoscută de Ministerul Sănătății din România.

Contraindicații

Terapia craniosacrală este potrivită pentru oricine, cu câteva mici excepții.

Dacă suferi de una dintre afecțiunile de mai jos, atunci ar trebui să eviți terapia craniosacrală:

  • comoție cerebrala recenta
  • defecte structurale ale cerebelului, cum ar fi malformația Arnold-Chiari
  • anevrism cerebral
  • leziuni cerebrale
  • cheaguri de sânge
  • orice tulburare care determină instabilitatea presiunii, fluxului sau acumulării fluidului cerebral

Studii

Craniosacral therapy for chronic pain: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-3017-y

Craniosacral Therapy for the Treatment of Chronic Neck Pain: A Randomized Sham-controlled Trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26340656/

Benefits of Craniosacral Therapy in Patients with Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27347698/

Cranial Sacral Therapy – https://www.healthline.com/health/cranial-sacral-therapy

Craniosacral therapy: Does it work? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318490#Does-CST-work

A Beginner’s Guide to Craniosacral Therapy – https://www.cranialtherapycentre.com/a-beginners-guide-to-craniosacral-therapy/

Sursa foto: Conscious Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button