fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Medicina traditionala chineza

Medicina tradițională chineză este un sistem de sănătate și bunăstare care este utilizat în China de mii de ani.
Cuprins

Cu siguranță ai auzit, măcar odată, de cineva care folosește plante asiatice ca ginsengul sau ghimbirul, pentru tratarea răcelilor sau a altor afecțiuni.

Sau poate că ai citit prin ziare despre sportivi sau vedete care folosesc acupunctura sau cuppingul pentru a-și trata rănile și a se reface.

Din ce în ce mai mulți oameni folosesc medicina tradițională chineză, nu doar pentru a se trata, ci și pentru a preveni apariția unor afecțiuni.

Medicina tradițională chineză este un sistem de sănătate și bunăstare care este utilizat în China de mii de ani. Medicina occidentală se concentrează în principal pe tratarea bolilor. Însă medicina tradițională chineză are în vedere bunăstarea omului că întreg.

Ce este medicina tradițională chineză?

Medicina tradițională chineză (TCM) este un sistem medical complet care este utilizat pentru a diagnostica, trata și preveni bolile de mai bine de 2.000 de ani.

Aceasta se bazează pe teoria că boala rezultă din dezechilibrul forței vitale numite “Qi” (se pronunța “chi”) prin corp.

„Qi” curge prin corp și îndeplinește mai multe funcții pentru a menține sănătatea. Cei care practică medicina tradițională chineză consideră că durerea cronică rezultă din blocarea sau dezechilibrul Qi și că rolul lor este de a corecta sau echilibra fluxul acesteia.

Qi se restabilește prin echilibrarea forțelor opuse complementare numite yin (întuneric, feminin, forțe negative) și yang (luminoase, masculine, forțe pozitive), care se manifestă în corp ca frig și căldură, intern și extern, precum și deficiență și exces. Diverse practici sunt folosite pentru a păstra și restabili Qi și, astfel, sănătatea.

Terapii folosite în medicina tradițională chineză

Pentru a diagnostica dezechilibrul pacientului și a recomanda un tratament adecvat, medicul poate evalua starea limbii (forma, culoarea și aspectul), pulsul, mirosul respirației și / sau calitatea respirației.

Medicii care practică medicina tradițională chineză pot folosi o varietate de modalități pentru tratament. Tratamentele se adresează individului și nu numai simptomelor, astfel încât două persoane cu simptome similare ar putea primi tratamente diferite în funcție de constituțiile lor individuale și stilul lor de viață. Cele mai frecvente tratamente TCM sunt acupunctură, plante medicinale, nutriție, masaj / presopunctură, tai chi și qigong. Moxabustia și cuppingul sunt două terapii suplimentare care sunt adesea utilizate pentru a trata durerile musculare, durerile și alte probleme musculo-scheletice.

Iată câteva detalii pe scurt despre aceste tratamente TCM:

Acupunctura

Acupunctura este o practică ce implică inserția unor ace mici și sterile prin piele pentru a stimula punctele de presopunctură care vizează organe și funcții specifice ale corpului, aducând în același timp echilibrul fluxului qi. Mai multe despre acupunctură poți citi aici: Acupunctura.

Ierburi chinezeșți

Ierburile chinezești sunt plante medicinale prescrise pentru proprietățile lor de vindecare și cunoscute pentru restabilirea echilibrului în organism. Tratamentele pe bază de plante din China sunt în mare parte pe bază de plante, dar ocazional folosesc produse minerale sau animale. Pot apărea sub formă de ceai, pastile, pulberi, loțiuni, paste și tincturi. Preparatele din plante sunt de obicei create și prescrise special pentru diagnosticul pacientului, deși pastilele sunt disponibile pentru simptome mai generice.

Nutriție / Modificări dietetice

Cei care practică medicina tradițională chineză văd dieta ca prima linie de apărare împotriva bolilor. La fel ca ierburile, în medicina chineză, alimentele sunt considerate a avea proprietăți curative sau dăunătoare, în funcție de modul în care afectează constituția sau afecțiunea. Alimentele sunt clasificate fie după aromă (dulce, acru, înțepător, sărat sau amar), fie după natură (răcoros, rece, caldă și fierbinte / picantă). Medicii cred că modul în care este gătită și preparată mâncarea poate afecta natura alimentelor și modul în care acestea se vor asimila în organism.

Moxibustie

Această tehnică implică arderea unor plante aromatice, pentru a stimula qi și a întări sângele. Planta încălzită poate fi plasată deasupra acului de acupunctură sau în apropierea unei zone considerate stagnante.

Cupping

Una dintre cele mai vechi forme de medicina tradițională chineză, cuppingul implică plasarea unuia sau mai multor pahare sau bambus pe o porțiune de piele, de obicei pe spate sau pe stomac. Aerul din interiorul cupei este apoi încălzit, creând aspirație. Cupele pot fi așezate acolo câteva minute sau mutate pe piele. Cuppingul lasă de obicei urme roșii și vânătăi ușoare. Medicii spun că această practică stimulează sistemul limfatic și îmbunătățește circulația sângelui, deși lipsesc dovezi științifice.

Tui Na / Masaj chinezesc / Presopunctură

Cunoscut sub diferite nume, tui na este un masaj terapeutic conceput pentru nevoile specifice ale pacientului, folosit de practicieni pentru a readuce corpul în echilibru. Practicienii consideră că efectele masajului chinezesc pot fi comparate cu acupunctura și uneori o descriu că fiind acupunctura fără ace.

Qigong și Tai chi

Aceste exerciții ușoare integrează diferite posturi cu respirație profundă și concentrare mentală. Oamenii folosesc aceste exerciții pentru a promova flexibilitatea, a calma mintea și a restabili echilibrul în corp.

Pentru ce afecțiuni este benefică medicina tradițională chineză?

Unele dintre afecțiunile pentru care medicina tradițională chineză este recunoscută a fi de ajutor sunt:

  • Obezitatea [1]
  • Diabetul și complicațiile sale, cum ar fi retinopatia (leziuni ale retinei situate în partea din spate a ochiului)
  • Colesterol ridicat
  • Depresie [2]
  • Artrită
  • Dureri de spate
  • Tulburări de fertilitate masculine și feminine
  • Boala Alzheimer
  • Boala Parkinson [3]
  • Tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil
  • Cistita recurentă, inflamația vezicii urinare
  • Greață și vărsături
  • Boli de inimă

TCM poate fi, de asemenea, benefică pentru următoarele afecțiuni:

  • Alergii [4]
  • Astm
  • Cancerul, în special cancerul colorectal [5]
  • Accident vascular cerebral
  • Sinuzită
  • Dependențe
  • Durere, inclusiv de la naștere și durere abdominală
  • Simptomele menopauzei
  • Osteoporoza
  • Infecții (respiratorii, vezicii urinare, vaginale)
  • Insomnii [6]
  • Stres
  • Constipație
  • Neuropatie diabetică
  • Epilepsie

 

Este eficientă medicina tradițională chineză? Ce spune știința?

Medicina tradițională chineză se folosește de mii de ani pentru a trata diverse afecțiuni și boli. De fapt, este principalul sistem de medicină din China și alte tari asiatice. Pentru a practica medicina tradițională chineză, în China, sunt necesari ani de studii.

În România, legea impune, de asemenea, practicanților să aibă studii postuniversitare de medicina.

Medicina tradițională chineză poate fi practicată doar de către un medic.

Cercetările din China și din întreaga lume au arătat că medicina tradițională chineză este utilă pentru multe tipuri de boli. Deoarece medicina tradițională chineză diferă de practica medicală occidentală în ceea ce privește metodele de diagnostic și tratament, este dificil să îi aplici standardele științifice occidentale.

În timp ce tratamentul standard în medicina convențională se bazează pe diagnostic, în TCM, tratamentul depinde de diagnosticarea dezechilibrului. De exemplu, o persoană cu insomnie poate avea această problemă din cauza unui dezechilibru, cum ar fi un deficit de yin renal, creșterea yangului hepatic sau un deficit de sânge.

În practica medicală occidentală, oricare două persoane cu o infecție similară (cum ar fi sinuzita) pot fi tratate cu un tratament standard de antibiotice. În medicina tradițională chineză, fiecare persoană ar putea primi un tratament diferit pentru aceeași boală, în funcție de propriul echilibru qi și yin-yang.

În Statele Unite există, de asemenea, școli de medicină tradițională chineză, astfel încât orice practicant să aibă o pregătire extinsă în medicina tradițională chineză.

În România, există un program de master de Medicină Tradițională Chineză (în limba engleză) la Universitatea Transilvania din Brașov. [7]

În general, acupunctura este sigură dacă este realizată de un acupuncturist autorizat.

La fel ca medicamentele convenționale, medicamentele tradiționale din plante din China pot provoca, de asemenea, efecte secundare, pot declanșa reacții alergice sau pot interacționa cu alte medicamente sau ierburi fără prescripție medicală. De asemenea, au fost identificate metale grele, pesticide sau anumiți compuși chimici în produsele pe baza de plante importante din China. Produsele importate sau comandate de pe internet, care nu au un control al calității, sunt de evitat. Înainte de a utiliza orice terapie tradițională chineză sau de a consuma orice plantă, discută cu medicul tău.

Discuta cu medicul despre orice terapie alternativa sau complementara pe care dorești să o încerci sau pe care o utilizezi deja.

La ce să te aștepți la prima ședință?

Medicul îți va pune întrebări despre istoricul tău medical și va realiza un examen fizic pentru a căuta semne de dezechilibru.

Medicul îți va examina pielea, limba și părul, precum și alte părți ale corpului, de la strălucirea ochilor până la culoarea unghiilor și va verifica pulsul pe fiecare încheietură. Acesta va asculta, de asemenea, vocea ta pentru a-ți evalua shen-ul (spiritul) și va lucra pentru a determina dacă una sau mai multe rețele de organe sunt afectate.

În cele din urma, medicul îți va elabora un tratament care să corecteze dezechilibrele din corpul tău, oferind o combinație a terapiilor discutate mai sus.

Unde găsesc un terapeut bun?

Dacă te gândești să apelezi la medicina tradițională chineză, este recomandat să apelezi la un medic care deține astfel de competențe.

O idee bună este să verifici dacă acesta este înregistrat și la OPMCA – Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa.

Iți recomandăm să vizitezi și secțiunea de pe site-ul nostru “Medici și terapeuți” unde vei găsi specialiști testați de noi, care sunt acreditați.

Riscuri

În general, medicii sugerează să nu utilizezi medicina tradițională chineză pentru a înlocui complet medicina occidentală, mai ales dacă ai o afecțiune gravă, cum ar fi cancerul sau boala hepatică.

De asemenea, se recomandă a fi consumate prudență plantele medicinale chinezești de către:

  • Vârstnici
  • Femei însărcinate sau care alăptează
  • Pacienților care au programată o intervenție chirurgicală (unele plante medicinale pot cauza probleme de coagulare a sângelui sau afecta negativ acțiunea medicamentelor utilizate în timpul intervenției chirurgicale)
  • Persoanelor care consumă alte medicamente
  • Copiilor

Studii

1. Effectiveness of Acupuncture in Treatment of Simple Obesity in Animal Models: A Systematic Review and Meta-Analysis – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/5459326/

2. Nine traditional Chinese herbal formulas for the treatment of depression: an ethnopharmacology, phytochemistry, and pharmacology review – https://www.dovepress.com/nine-traditional-chinese-herbal-formulas-for-the-treatment-of-depressi-peer-reviewed-fulltext-article-NDT

3. Traditional Chinese medicine for Parkinson’s disease: a review of Chinese literature. – https://www.bordeaux-neurocampus.fr/en/article/traditional-chinese-medicine-for-parkinsons-disease-a-review-of-chinese-literature/

4. Mechanism of traditional Chinese medicine in the treatment of allergic rhinitis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23422202/

5. Integrating Conventional and Chinese Medicine in Cancer Care – https://www.elsevier.com/books/integrating-conventional-and-chinese-medicine-in-cancer-care/lahans/978-0-443-10063-5

6. Chapter Five – Treatment of Insomnia With Traditional Chinese Herbal Medicine – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0074774217300156?via%3Dihub

7. Medicină tradițională chineză – https://www.unitbv.ro/267-programe-de-studii/programe-de-studii-masterat/3264-medicina-traditionala-chineza.html

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button