fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Osteopatie

Osteopatia este o terapie complementară, non-invazivă, ce are în vedere tratarea întregii persoane, mai degrabă decât a unor simptome.
Cuprins

Osteopatia este o terapie complementară, non-invazivă, ce are în vedere tratarea întregii persoane, mai degrabă decât a unor simptome.

Această abordare este în creștere la nivel mondial, deși are o istorie scurtă de aplicare.

Osteopatia nu folosește medicamente și are ca scop îmbunătățirea sănătății în toate sistemele corpului prin manipularea și întărirea cadrului musculo-scheletic.

Un medic osteopat se va concentra asupra articulațiilor, mușchilor și coloanei vertebrale. Tratamentul urmărește să afecteze pozitiv sistemul nervos, circulator și limfatic al organismului.

In acest articol vom discuta despre cum se aplica osteopatia, dar si pentru ce afectiuni este buna.

Ce înseamnă osteopatie?

Osteopatia este un mod de a detecta, trata și preveni problemele de sănătate prin mișcare, întindere și masare a mușchilor și articulațiilor unei persoane.

Osteopatia se bazează pe principiul conform căruia bunăstarea unei persoane depinde de funcționarea uniformă a oaselor, mușchilor, ligamentelor și a țesutului conjunctiv.

Osteopații folosesc manipularea fizică, întinderea și masajul cu scopul de a:

  • creștere mobilitatea articulațiilor
  • ameliora tensiunea musculară
  • crește aportul de sânge la țesuturi
  • ajuta corpul să se vindece

Osteopatii folosesc o serie de tehnici, dar nu medicamente sau intervenții chirurgicale.

1 din 4 studenți americani la medicină își doresc să se specializeze în medicină osteopatică (DO).

Medicina osteopatică datează de mai bine de 100 de ani, fiind dezvoltată de medicul și chirurgul american Andrew Taylor Still. Acesta a promovat ideea stimulări auto-vindecării prin corectarea problemelor cu structura corpului. De asemenea, tot medicul Andrew Taylor Still susținea că, multe boli rezultă din sau cauzează probleme în sistemul musculo-scheletic al corpului, care include nervii, mușchii și oasele. Medicii osteopati acordă o atenție deosebită modului în care toate părțile corpului lucrează împreună pentru a preveni sau trata problemele de sănătate. În plus, aceștia au o pregătire specială în acest sens.

Cum funcționează osteopatia?

Medicul Andrew Taylor Still credea că fiecare boală sau afecțiune începe cu probleme structurale la nivelul coloanei vertebrale. Nervii spinali conectează coloana vertebrală la diferite organe din corp. Potrivit lui Still, atunci când există o problemă cu coloana vertebrală, nervii trimit semnale anormale către organele corpului. Medicul a numit aceste probleme ale coloanei vertebrale ca fiind „leziuni osteopatice” (“osteo” pentru os și “patic” pentru bolnavi) și a creat tehnici de manipulare osteopatică (OMT) pentru a le trata. Aceste tratamente, credea el, ar readuce nervii la funcția lor normală și ar permite sângelui să curgă liber în tot sistemul circulator. Odată restaurată structura, corpul prin propriile puteri naturale de vindecare ale sale ar putea restabili sănătatea deplină.

Osteopatia a fost, de asemenea, pionieră a tehnicilor care au devenit cunoscute sub numele de terapie craniosacrală, care acum se practică în diferite discipline. Terapia craniosacrală este manipularea ușoară a oaselor craniului pentru a restabili echilibrul întregului corp.

Ce afecțiuni pot fi tratate prin osteopatie?

Majoritatea medicilor osteopati folosesc multe dintre tratamentele medicale și chirurgicale utilizate de medici, în general. Tehnicile de osteopatie sunt utilizate pentru a trata mai multe probleme de sănătate, atât musculo-scheletice, cât și non-musculo-scheletice. Cele mai bune dovezi științifice arată că osteopatia este eficientă în special pentru durerile de spate și gât. [1]

Unele dovezi preliminare arată, de asemenea, că osteopatia poate fi utilă pentru:

  • Dureri lombare [2]
  • Leziuni ale gleznei
  • Astm [3]
  • Fibromialgie
  • Cot de tenisman
  • Dureri de gât
  • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Recuperarea după operație
  • Dureri menstruale
  • Depresie
  • Sindromul intestinului iritabil (IBS)
  • Sarcina și travaliul

Încă sunt necesare studii pentru a demonstra eficiența medicinei osteopate în tratarea acestor afecțiuni.

Cine poate practica osteopatia?

Osteopatia poate fi practicată doar de către un absolvent al unei facultății de medicină care urmează o specializare în domeniu. Stadiul de specializate în osteopatie durează câțiva ani și poate fi realizat atât în cadrul unor scoli din România, cât și din alte țări.

La ce se te aștepți la prima vizită la osteopat?

Dacă intenționezi să vizitezi un osteopat ar fi bine să te asiguri că medicul este acreditat de către Institutul Român de Osteopatie și autorizat să practice.

Solicită să vezi această documentație dacă nu este deja expusă în cabinet.

Pentru că osteopatia este centrată pe pacient, este necesară o consultație inițială înainte de începerea oricărui tratament.

În timpul acestei consultații, medicul osteopat va discuta cu tine despre problemele tale de sănătate. Sesiunea poate dura până la 45 de minute.

Examinare fizică

Medicul osteopat te va examina fizic și ar putea avea nevoie să îndepărtezi unele articole de îmbrăcăminte pentru a pune diagnosticul.

În timpul examenului fizic vei fi rugat să faci niște întinderi și mișcări simple pentru a ajuta medicul osteopat să facă o analiză exactă a posturii și mobilității acestora.

Medicul va evalua, de asemenea, starea de sănătate a articulațiilor, ligamentelor și țesuturilor, utilizând o tehnică de atingere foarte antrenată cunoscută sub numele de palpare.

După aceea, medicul osteopat îți va propune un plan de tratament pentru a satisface nevoile tale.

Acesta va include numărul de ședințe care ar putea fi necesare, deși acest număr se poate modifica în funcție de răspunsul la tratament.

Osteopatia pune accentul pe autovindecare, de aceea medicul osteopat îți poate propune, de asemenea, modificări ale dietei, programe de exerciții acasă și ajustări ale stilului de viață.

Tehnicile de osteopatie sunt ușoare în general, dar datorită efortului depus poți să simți durere în anumite zone în primele 24 de ore.

Cât costă o ședință de osteopatie?

Prețul pentru o ședință de osteopatie variază între 190 – 250 de Lei.

Prețurile se stabilesc în funcție de clinică, experiența osteopatului și locație.

Cine ar trebui să evite tehnicile osteopatice?

Ar trebui să evitați manipularea osteopatică dacă ai un os rupt sau o luxație, cancer osos, o infecție osoasă sau articulară, ligamente deteriorate, artrită reumatoidă a gâtului sau osteoporoză. Manipularea osteopatică nu este recomandată persoanelor care au suferit recent o intervenție chirurgicală articulară sau persoanelor care iau medicamente anticoagulante (subțierea sângelui), cum ar fi aspirină sau warfarină (Coumadin).

Riscuri

La scurt timp după un tratament osteopatic s-ar putea să simți o creștere a durerii, ușoare dureri de cap sau oboseală. Aceste reacții adverse sunt temporare și, în general, dispar în decurs de 4 până la 24 de ore. Accidentul vascular cerebral și leziunile coloanei vertebrale au fost raportate în urma manipulării gâtului, însă în cazuri extrem de rare.

Este osteopatia decontată prin CNAS?

Osteopatia nu este decontată prin CNAS.

Studii despre osteopatie

1. The effect of osteopathic treatment on people with chronic and sub-chronic neck pain: A pilot study – https://www.journalofosteopathicmedicine.com/article/S1746-0689(05)00030-1/fulltext

2. Osteopathic manipulative treatment for low back pain: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1208896/

3. Osteopathy and Asthma – https://www.stockbridgeosteopathicpractice.com/osteopathy/osteopathy-and-asthma

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button