fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare
Articole în trend

Acupunctura

Unii practicieni consideră că acupunctura este un „miracol” pentru îmbunătățirea calității vieții, deoarece se spune că poate trata foarte multe afecțiuni, de la depresie și alergii până la dureri și crampe.
Cuprins

Dacă până acum nu ai încercat un tratament holistic, acupunctura poate părea o terapie dureroasă. Cum ar putea niste ace înfipte în piele să te facă să te simți mai bine? Nu este dureros?

Ei bine, nu, cu siguranță nu este o procedură extrem de dureroasă pe cât îți imaginezi, având în vedere că a fost studiată și practicată de peste 3000 de ani. Unii practicieni consideră că acupunctura este un „miracol” pentru îmbunătățirea calității vieții, deoarece se spune că poate trata foarte multe afecțiuni, de la depresie și alergii până la dureri și crampe.

Dacă îi asculți pe practicieni, terapia „cu ace” pare a fi un remediu minunat. Dar oare este așa? Hai să vedem ce este acupunctura și pentru ce afecțiuni este benefică.

Ce este acupunctura?

tratament acupunctura
Sursa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lux-galerie-sanatate-medicamente-4353249/

Acupunctura este un tratament care face parte din medicina tradițională chineză de mii de ani.
Aceasta implica inserția unor ace fine în anumite parti ale corpului (numite puncte de acupunctură), pentru a stimula nervii și mușchii. Scopul acestei proceduri este de a restabili echilibrul în corp și a-l încurajă să se vindece singur.

Care sunt principiile care stau la baza acupuncturii?

La baza medicinei tradiționale chineze există noțiunea că o forță vitala, o energie numită “Qi”, curge prin căile energetice (meridiane) ale corpului. Fiecare meridian corespunde unui organ sau grup de organe care guvernează anumite funcții corporale.

Se consideră că atunci când fluxul Qi-ului (energiei) curge adecvat, acesta creează sănătate și bunăstare. Qi menține echilibrul dinamic dintre yin și yang, care sunt opuse complementare.

Conform medicinei tradiționale chineze, totul în natură are atât yin, cât și yang.

Un dezechilibru al Qi (prea mult, prea puțin sau flux blocat) provoacă boli.

Pentru a restabili echilibrul Qi, un acupuncturist introduce ace în punctele de-a lungul meridianelor. Aceste puncte de acupunctură sunt locuri în care calea energetică este aproape de suprafața pielii.

Se consideră că efectele acupuncturii sunt complexe.

Există studii care atesta că acupunctura poate produce foarte multe efecte prin stimularea nervilor, care transmit semnale către măduvă spinării și creier, activând sistemul nervos central al corpului. Măduva spinării și creierul eliberează apoi hormoni responsabili pentru a ne face să simțim mai puțină durere, îmbunătățind în același timp starea generală de sănătate.

De asemenea, un studiu care a scanat creierului în timpul procedurii, a confirmat că acupunctura ne crește pragul de durere, ceea ce poate explica de ce acupunctura este un tratament atât de eficient în ameliorarea durerii cronice sau a migrenelor.

Acupunctura poate crește, totodată, circulația sângelui și temperatura corpului, poate afecta activitatea celulelor albe din sânge (responsabile pentru funcția noastră imunitară), reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor și regla nivelul zahărului din sânge.

La ce să te aștepți dacă apelezi la un tratament cu acupunctura?

moxibustia
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/moxibustion-chinese-medicine_1168001.htm

Fiecare terapeut care practică acupunctura are un stil unic, ce poate include abordări atât occidentale cât și vestice ale medicinei. Pentru a determina tipul de tratament cu acupunctură, medicul îți poate adresa întrebări legate de simptome, comportament sau stil de viață. De asemenea, acesta poate realiza o examinare îndeaproape a:

  • parților corpului unde există durere;
  • forma, culoarea și structura limbii;
  • culoarea feței;
  • forță, ritmul și calitatea pulsului de la încheietură mâinii.

Ședința de evaluare inițială poate dura până la 60 de minute.

Ulterior aplicarea tratamentului în sine durează undeva la 30-40 de minute, însă pe lângă acesta mai pot exista diverse discuții cu terapeutul pentru a înțelege mai bine problemele dvs.

De obicei, un plan de tratament implică 1-2 ședințe pe săptămână.

Numărul de ședințe variază în funcție de afecțiunea tratată și de severitatea acesteia.

În general, media este de 10 ședințe de acupunctură.

Cum decurge o procedură?

Punctele de acupunctură sunt situate în toate zonele corpului. Uneori, punctele adecvate sunt departe de zona durerii. Medicul îți va spune locul unde vă aplica tratamentul planificat și dacă este nevoie să îndepărtezi din îmbrăcăminte. Ți se va da un halat, un prosop sau un cearșaf, după care te vei așeza pe masă unde:

1. Ți se vor insera acele de acupunctură încălzite în anumite puncte din corp. Acele utilizate sunt foarte fine, tocmai de aceea disconfortul resimțit este foarte mic sau nu există deloc. În general, la un tratament sunt utilizate între 5 și 20 de ace de acupunctură.

2. Medicul poate mișca sau răsuci ușor acele după inserarea lor sau poate aplica căldură sau impulsuri electrice ușoare pe ace.

3. În majoritatea cazurilor, acele rămân în poziție timp de 10 până la 30 de minute în timp ce stai liniștit și te relaxezi. De obicei, nu există disconfort atunci când acele sunt îndepărtate.

După procedură

Unele persoane se simt relaxate, altele se simt energizate după un tratament de acupunctură. Rezultatele nu se simt imediat la toată lumea. Dacă simptomele nu încep să se amelioreze în câteva săptămâni, este posibil că acupunctura să nu fie potrivită pentru tine.

Acupunctura beneficii

durere de cap migrena
Cercetări efectuate în Germania au arătat că acupunctura poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor. [1] [2] NIH notează că s-a dovedit că ajută si in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • dureri lombare;
  • dureri de gât;
  • osteoartrita;
  • dureri de genunchi;
  • cefalee și migrenă.

În 2003, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport [3] în care se spune că acupunctura s-a dovedit eficientă pentru:

  • tensiune arterială crescută și scăzută;
  • ameliorarea greții și a vărsăturilor induse de chimioterapie;
  • unele afecțiuni gastrice, inclusiv ulcer peptic;
  • dizenterie;
  • rinită alergică;
  • durere facială;
  • greata de dimineata;
  • artrita reumatoida;
  • entorse;
  • epicondilita laterală sau cotul tenismenului;
  • sciatică;
  • dureri dentare;
  • reducerea riscului de accident vascular cerebral;
  • inducerea travaliului.

 

Contraindicatii acupunctura

În general, acupunctura este considerată a fi sigură dacă alegi să mergi la un medic cu competență în acupunctură, certificat, care utilizează ace sterile. Reacțiile adverse frecvente includ durere și sângerări minore sau vânătăi în locul în care acele au fost introduse.

Spune-i acupuncturistului despre orice tratament sau medicament pe care îl iei și despre toate afecțiunile medicale pe care le ai.

Acele de unică folosință sunt astăzi un standard în practică, astfel încât riscul de infecție este minim.
Există medici care evită să aplice un tratament cu acupunctură femeilor însărcinate sau femeilor aflate la menstruație.

Este decontată acupunctura de CNAS?

Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează o consultație de acupuntura la contravaloarea de 13 Lei și o cură de servicii de acupunctură de 10 zile la contravaloarea de 140 de Lei. Mai multe detalii vei găsi accesând următorul link:
http://www.cnas.ro/casct//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/2018/reca/CAS_afisare_pachet_de_servicii_RECA_2018.pdf

Când a apărut acupunctura?

Acupunctura este recunoscută a fi originară din China, fiind menționată prima data în documente care datează cu 200 de ani I.hr.

Prima descriere medicală a acupuncturii în Europa a fost făcută de medicul Ten Rhijne, în jurul anului 1680, care lucra pentru Compania Indiilor de Est și care a asistat la practica acupuncturii în Japonia. [4]

În SUA, acupunctura atrage atenția publicului atunci când președintele Nixon a făcut o vizita în China, în 1971, iar unul dintre membrii corpului de presa primește un tratament cu acupunctura, în urma unei operații de apendicectomie de urgență. Acesta a povestit în ziarul New York Times despre tratamentul primit. După publicarea articolului, mai mulți medici din State au făcut vizite de cercetare în China pentru a studia efectele acupuncturii în special în ameliorarea durerii post-chirurgicale. [5]

De-a lungul timpului au fost efectuate în China, și nu numai, sute de studii clinice care atestă beneficiile acupuncturii. Acupunctura este utilizată astăzi cu succes în toată lumea în tratarea multor afecțiuni, de la problemele musculo-scheletice (dureri de spate, dureri de gât și altele) la greață, migrenă, anxietate și insomnie.

Tipuri și stiluri de acupunctură

Acupunctura tradițională chineză

Acupunctura practicată ca modalitate de vindecare a medicinei tradiționale chineze este cea mai comună formă utilizată în România. Aceasta presupune, așa cum am menționat mai sus, restabilirea fluxului Qi-ului prin inserarea acelor încălzite în puncte cheie din corp numite meridiane. Totodată, mai poate include și moxibustia sau cuppingul (terapia cu ventuze).

Acupunctura în stil japonez

Acest stil se bazează pe conceptul chinezesc al meridianelor, dar folosește o abordare mai subtilă. Practicanții folosesc mai puține ace și le introduc la o adâncime mai mică. Acupuncturii japonezi încorporează adesea atingerea în procesul lor de diagnosticare. De asemenea, vor folosi uneori și presopunctura sau moxibustie.

moxibustie
Sursa foto: https://mendacupuncture.com/moxibustion-digestion/

Acupunctura coreeană

Combinând aspecte extrase atât din acupunctura chineză, cât și din cea japoneză, acupunctura coreeană are propriul stil distinct. Diferențele includ utilizarea a mult mai multe ace și, de asemenea, utilizarea acelor de cupru în locul tipului standard de oțel inoxidabil, care sunt folosite la scară largă în alte țări. Acupunctura coreeană cu mâna este o variantă care folosește doar mâna pentru a trata anumite afecțiuni ale corpului.

Acupunctura auriculară

La fel ca acupunctura coreeană cu mână, acupunctura auriculară folosește o zonă a corpului – urechea – pentru a trata zonele din restul corpului și pentru a depăși anumite dizarmonii. Terapeutul folosește fie ace, fie curenți electrici pentru a stimula punctele de pe ureche. Acest tip de microsistem de acupunctură este frecvent utilizat pentru tratamentul durerii și pentru dependența de alcool și droguri. [6]

Acupunctura cu laser

Această metodă mai nouă de stimulare folosește fascicule laser cu energie redusă în locul acelor de acupunctură pentru a influența punctele de acupunctură. Practicanții calificați pot folosi selectiv acupunctura cu laser, împreună cu metode mai tradiționale de acupunctură, ca alternativă pentru pacienții care au o aversiune față de utilizarea acelor.

Teishein

O altă formă de acupunctură fără ac, teishein folosește „ace de presiune” ca formă de stimulare neinvazivă a acupunctelor. Aceste instrumente sunt un tip de ac placebo telescopic, contondent, care ating pielea fără să o pătrundă. Practicantul atinge pielea sau aplică lovituri ușoare. În prezent este utilizată în spitale, clinici și institute din întreaga lume, în special pentru tratarea durerii.

Presopunctura

O combinație a cuvintelor „acupunctură” și „presiune”, această formă de terapie stimulează, de asemenea, acupunctele fără a utiliza ace. Terapeutul aplică cu degetele o ușoară presiune asupra punctelor specifice de-a lungul meridianelor corpului, pentru a spori fluxul qi. O tehnică japoneză înrudită, shiatsu, este de asemenea o opțiune pentru a stimula fluxul Qi-ului și relaxarea.

Referinte

[1] „Acupuncture versus placebo versus sumatriptan for early treatment of migraine attacks: a randomized controlled trial” https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2796.2003.01081.x

[2] „Neural Acupuncture Unit: A New Concept for Interpreting Effects and Mechanisms of Acupuncture” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310280/

[3] „The World Health Organisation lists a wide variety of diseases or disorders for which acupuncture therapy has been tested in controlled clinical trials” https://www.acupuncture.org.uk/public-content/public-traditional-acupuncture/4026-who-list-of-conditions.html

[4] “Treasures from the Rare Book Room: Willem ten Rhijne on Acupuncture” https://info.hsls.pitt.edu/updatereport/2015/february-2015/treasures-from-the-rare-book-room-willem-ten-rhijne-on-acupuncture/

[5] “Now, About My Operation in Peking” https://www.nytimes.com/1971/07/26/archives/now-about-my-operation-in-peking-now-let-me-tell-you-about-my.html

[6] “Methodological Issues in Evaluating Auricular Acupuncture Therapy for Problems Arising from the Use of Drugs and Alcohol” https://journals.sagepub.com/doi/10.1136/aim.2010.003772?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/RJCslxmvBcs 

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button