fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Homeopatie

Homeopatia este una dintre cele mai populare terapii alternative și complementare din Europa.
Cuprins

 

Ce este homeopatia?

Homeopatia este una dintre cele mai populare terapii alternative și complementare din Europa.

Se bazează pe o serie de idei dezvoltate în anii 1790 de către un medic german, numit Samuel Hahnemann.

Homeopatia are la bază două principii:

  1. Principiul similitudinii: „similarul vindecă similarul” (similia similibus curantur), adică ceva care provoacă simptome la o persoană sănătoasă poate – în doză foarte mică – trata o boală cu simptome similare. Acest lucru este menit să declanșeze apărarea naturală a corpului.
  2. Un al doilea principiu are la baza procesul de diluare și agitare numit succuzie. Practicienii cred că, cu cât o substanță este mai diluată în acest mod, cu atât este mai mare puterea ei de a trata simptomele.

Homeopatia este utilizată pentru a trata o gamă extrem de largă de afecțiuni, inclusiv afecțiuni fizice precum astmul și afecțiuni psihologice precum depresia.

Homeopatie – Cum funcționează?

În homeopatie, totul pleacă de la remedii.

Remediile homeopate sunt realizate din ierburi, minerale sau produse de origine animală. Aceste substanțe sunt mai întâi zdrobite și dizolvate într-un lichid (de obicei alcool sau lactoză), agitate mecanic, apoi depozitate.

Amestecul rezultat poartă denumirea de „tinctură mamă”.

Homeopații diluează apoi mai mult tincturile cu alcool sau lactoză, fie de la 1 parte până la 10 (scrise ca „x”), fie de la 1 parte până la 100 (scrise ca „c”). Aceste tincturi sunt agitate, rezultând o diluție de 1x sau 1c. Homeopații pot dilua în continuare aceste tincturi de 2 ori (2x sau 2c), de 3 ori (3x sau 3c) și așa mai departe. De multe ori homeopații profesioniști vor folosi diluții mult mai mari, deoarece cred că cu cât substanța este mai diluată, cu atât puterile sale de vindecare sunt mai puternice.

Remediile homeopate au ca scop stimularea propriilor mecanisme de vindecare a organismului.

Medicii homeopați consideră că boala fizică are adesea componente mentale și emoționale. De aceea, atunci când pun un diagnostic iau în considerare și simptome fizice (cum ar fi febrilitatea), starea emoțională și psihologică actuală (cum ar fi anxietatea și neliniștea) și constituția persoanei. Constituția unei persoane include calități legate de creativitate, inițiativă, persistență, concentrare, sensibilități fizice și rezistență. Remediul pentru o afecțiune va lua în considerare toate aceste aspecte.

Fiecare diagnostic și remediu este individualizat!

Asta înseamnă că 3 persoane care suferă de febra fânului, spre exemplu, ar putea avea nevoie de 3 rețete diferite.

Magazinele cu produse naturiste și unele farmacii vând remedii homeopate pentru o varietate de probleme. Homeopații recomandă adesea să iei remedii pentru cel mult 2 până la 3 zile, deși unele persoane pot avea nevoie doar de 1 până la 2 doze înainte de a începe să se simtă mai bine. În unele cazuri, homeopații pot recomanda dozarea zilnică.

Ce boli tratează homeopatia?

Homeopatia este utilizată pentru a trata o gamă extrem de largă de afecțiuni de sănătate. Mulți medici cred că poate fi eficientă pentru orice afecțiune.

Printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care oamenii apelează la medicamente homeopate sunt:

  • astm
  • infecții ale urechii
  • febra fânului
  • afecțiuni psihice, cum ar fi depresia, stresul și anxietatea
  • alergii, cum ar fi alergiile alimentare
  • dermatită
  • artrită
  • tensiune arterială crescută

Cu toate acestea, studiile științifice realizate prezintă rezultate mixte. În unele studii clinice, homeopatia pare să nu fie mai bună decât placebo. În alte studii clinice, cercetătorii au văzut beneficii ale homeopatiei. Este nevoie de mai multe cercetări.

Cum decurge o vizită la medicul homeopat?

Prima vizită la medicul homeopat poate dura de la 1 până la 2½ ore. Deoarece medicii homeopați tratează persoana mai degrabă decât boala, aceștia îți vor pune multe întrebări și vor observa trăsături de personalitate, precum și simptome comportamentale și fizice neobișnuite. Homeopatul poate efectua, de asemenea, un examen fizic și, eventual, poate cere analize de laborator.

Cât costă o consultație la homeopat?

Prețul unei consultații la un medic homeopat este influențat de regiunea geografică, calificările specialistului și experiența în domeniu. Prețul pentru consultația inițială poate varia între 150 – 250 de Lei, iar prețul pentru consultațiile de control variază între 100 – 200 de Lei.

Este homeopatia reglementată în Romania?

Homeopatia este recunoscută de către Ministerul Sănătății din România și practicată în mod oficial de către medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.

Toate atributele legate de medicamentele homeopatice, de la autorizarea de punere pe piaţă până la eliberarea către pacient de către farmacist, sunt bine reglementate, verificate şi autorizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, unica autoritate în măsură să dispună despre medicamente.

În România, Societatea Română de Homeopatie este principala asociaţie profesională în domeniul homeopatiei, care în 2017 a împlinit 70 de ani de activitate, timp în care a organizat 32 de congrese naţionale de homeopatie.

De asemenea, în România s-au evidenţiat în special studiile cercetătorului Acad. Dr. Dumitru Dobrescu (farmacolog şi medic homeopat), care a scris prima lucrare de farmacologie homeopată din lume (2007), tradusă în limbile franceză şi engleză.

Este homeopatia decontată prin CNAS?

Homeopatia este decontată prin CNAS.

Linkuri către asociații

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE HOMEOPATIE – https://www.homeopatie-srh.ro/

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie – https://www.gemoterapie.ro/

Asociatia Romana de Homeopatie Clinica (ARHC) – http://www.arhc.ro/

Asociatia Medicala de Homeopatie si Medicina Integrativa „Tatiana Bratu” – https://www.facebook.com/Asociatia-Medicala-de-Homeopatie-si-Medicina-Integrativa-Tatiana-Bratu-338022359869568/

Sursa foto: healthline.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button