fbpx
VitamineMedicina integrativa

Vitamina A

Retinol
Cuprins

Vitamina A este un termen folosit pentru a defini un număr mare de compuși înrudiți (de exemplu, retinol, retină, acid retinoic), care sunt cunoscuți și ca „retinoizi”.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă ce are mai multe funcții esentiale în organism:

  • Ajută celulele să se reproducă normal, un proces numit diferențiere celulară
  • Este importantă pentru a avea o vedere bună. Primul semn al unui deficit de vitamina A este o vedere slabă noaptea
  • Este necesară pentru dezvoltarea corectă a embrionului și a fătului

Vitamina A ajută la menținerea sănătății pielii și a mucoaselor care acoperă nasul, sinusurile și gura. De asemenea, este implicată și în următoarele procese:

  • Funcționarea sistemului imunitar
  • Creştere
  • Formarea oaselor
  • Reproducere
  • Vindecarea ranilor

Vitamina A poate fi de două feluri, în funcție de sursa de proveniență:

  • Retinoizi – Vitamina A care se găsește în alimentele care provin de la animale. Aceasta poate fi absorbită din ficat, rinichi, ouă sau lactate;
  • Carotenoide – Vitamina A care se găsește în fructe și legume (morcovi, fructe de catină, măcese, etc.). Organismul transformă beta-carotenul în vitamina A. Carotenoidele majore, inclusiv licopenul, luteina și zeaxantuina, au proprietăți biologice importante, inclusiv activități antioxidante și fotoprotectoare.

Vitamina A beneficii

Vitamina A pentru VEDERE

Încă din copilărie, noi oamenii suntem îndemnaţi să mâncăm cât mai mulţi morcovi în stare crudă, pe motiv că aceştia ne-ar îmbunătăţi vederea. Și se pare că și cercetătorii sunt de acord cu părinţii noștri.

Studiile arată că persoanele care consumă mai multe alimente cu vitamina A sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV).

În plus, un studiu amplu asupra populației a constatat că, persoanele care consuma alimente bogate in vitamina A au un risc mai mic de a dezvolta cataractă. Dar cercetătorii nu știu dacă administrarea suplimentelor cu vitamina A ar funcționa la fel. Suplimentele cu vitamina A pot ajuta la încetinirea ușoară a efectelor cauzate de retinita pigmentară, o boală ereditară care provoacă o vedere nocturnă slabă. Cu toate acestea, studiul a utilizat doze mari, care pot fi toxice. [1]

Vitamina A pentru PAR

În studiile realizate pe rozătoare, s-a demonstrat că vitamina A activează celulele stem ale foliculului de păr. Cu toate acestea, cercetatorii au precizat că „sunt necesare niveluri precise de acid retinoic pentru funcționarea optimă a foliculului de păr”.
În timp ce carența nu a fost asociată cu căderea părului, cercetatorii au demonstrat că atunci cand este consumata in exces, Vitamina A poate duce la căderea părului.[2]

Necesarul de Vitamina A poate fi asigurat fără probleme având o dietă echilibrată, ce include fructe și legume.

Însă un număr semnificativ de oameni primesc de 2-7 ori nivelul recomandat de vitamina A prin suplimente.

Acestea sunt livrate adesea direct pe piele și păr prin intermediul produselor cosmetice. De aceea, este indicat să avem grijă la produsele pe care le folosim și să consumăm suplimente doar la recomandarea unui medic.

Vitamina A pentru UNGHII

Cercetările realizate pana în prezent nu au demonstrat că Vitamina A ar avea vreo influență în sănătatea unghiilor.

Vitamina A pentru ACNEE, PSORIAZIS

Cremele și pastilele care conțin retinoizi ajută la eliminarea acneei severe și a psoriazisului. De asemenea, Vitamina A s-a dovedit promițătoare pentru tratarea altor tulburări ale pielii, a negilor și a îmbătrânirii premature de la soare. [3]

Studii recente au arătat că retinoizii împreună cu antioxidanții pot ajuta la minimizarea apariției liniilor fine și a ridurilor. Aceste medicamente se consumă doar la recomandarea unui medic.

Vitamina A pentru RUJEOLA

În țările în curs de dezvoltare, rujeola este una dintre cauzele majore de mortalitate la copii.

Aproximativ jumătate din toate decesele de rujeolă se întâmplă în Africa, dar boala nu se limitează la țările cu venituri mici. Deficitul de vitamina A este un factor de risc cunoscut pentru rujeola severă.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă doze mari (60.000 mcg RAE [200.000 UI]) de vitamina A timp de două zile pentru copiii cu vârsta peste 1 ani cu rujeolă care trăiesc în zone cu o prevalență ridicată a deficitului de vitamina A.[4]

Vitamina A pentru CANCER

Nu există dovezi suficiente care să susțină că vitamina A poate reduce riscul de cancer. Persoanele care au o dietă sănătoasă, ce include suficient betacaroten și alți carotenoizi din fructe și legume, par să aibă un risc mai scăzut de a face anumite tipuri de cancer, cum ar fi:

  • Cancer mamar
  • Cancer de colon
  • Cancer esofagian
  • Cancer cervical
  • Melanom

Unele studii de laborator sugerează că vitamina A și carotenoidele pot ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer.[5]

Puține studii au arătat că administrarea suplimentelor de vitamina A ajută la prevenirea sau tratarea cancerului.

De fapt, există unele dovezi că ar putea fi dăunătoare. Administrarea suplimentelor de beta-caroten sau vitamina A a fost asociată cu un risc mai mare de cancer pulmonar la persoanele care fumează sau consumă alcool. Cu toate acestea, unii cercetători spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Un studiu preliminar sugerează că Vitamina A poate reduce creșterea anormală a celulelor de pe colul uterin, numită neoplazie cervicală.

Cercetătorii investighează, de asemenea, retinoizii, o formă sintetică a vitaminei A, pentru cancerul de piele.

Persoanele cu anumite tipuri de cancer de piele tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina A și beta-caroten în sânge. Cu toate acestea, studiile care au analizat dacă luarea unor cantități mai mari de vitamina A sau beta-caroten ar preveni sau trata cancerul de piele au avut rezultate mixte.

În ce alimente se găsește Vitamina A?

Alimente bogate în Vitamina A
Alimente Porție Vitamina A preformată (Retinol), μg
Ficat de vită, gătit 1 felie (68 g) 6582
Cartof dulce (copt) 1 bucata 1403
Spanac (fiert) ½ cană 573
Dovleac plăcintar ½ cană 488
Morcov (crud, tocat) ½ cană 459
Lapte degresat (vitamina A adăugată) 1 cană (8 fl oz) 149
Pepene galben ½ pepene mijlociu 135
Mango 1 fruct 112
Cereale îmbogățite cu ovăz 1 porție (1 oz) 90
Ou 1 ou mare 75
Broccoli (fiert) ½ cană 60

Cum se administrează Vitamina A?

Cel mai bun mod în care îți poți asigura necesarul de Vitamina A este printr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Dacă ești interesat de proprietățile antioxidante ale vitaminei A, sursele alimentare sunt cele mai bune. Nu este clar dacă suplimentele cu vitamina A oferă aceleași beneficii ca și antioxidanții naturali din alimente. Prea multă vitamină A poate fi dăunătoare, iar excesul de vitamina A în timpul sarcinii a fost legat de malformații congenitale.

Aporturile zilnice de Vitamina A recomandate sunt urmatoarele:

Pediatrie
Sugari, de la naștere la 6 luni: 400 mcg
Sugari, 7-12 luni: 500 mcg
Copii, 1-3 ani: 300 mcg
Copii, 4-8 ani: 400 mcg
Copii, 9-13 ani: 600 mcg
Băieți, 14-18 ani: 900 mcg
Fete, 14-18 ani: 700 mcg
Adulti
Bărbați, de 19 ani și peste: 900 mcg
Femei, de 19 ani și peste: 700 mcg
Femeile gravide, 14-18 ani: 750 mcg
Femeile gravide, de 19 ani și peste: 770 mcg
Femeile care alăptează, 14-18 ani: 1200 mcg
Femeile care alăptează, de 19 ani și peste: 1.300 mcg

Cum se manifestă lipsa de Vitamina A in organism?

Se intamplă rar în lumea dezvoltată să existe un deficit serios de vitamina A.

Cu toate acestea, carența de vitamina A este frecventă în multe țări în curs de dezvoltare, adesea deoarece locuitorii au acces limitat la alimentele care conțin vitamina A preformată și nu consumă în mod obișnuit alimente disponibile care conțin beta-caroten din cauza sărăciei.

Simptomele carentei de Vitamina A includ:

  • Ochi uscați
  • Orbirea de noapte
  • Diaree
  • Probleme de piele

Deși vitamina A este esențială pentru o sănătate bună, ea poate fi toxică în doze mari. Nu lua niciodată mai mult decât doza zilnică recomandată fără să discuți mai întâi cu medicul tău.

Contraindicații Vitamina A

Vitamina A sub formă de supliment alimentar poate avea efecte secundare negative și poate interacționa cu medicamentele pe care le consumi. De aceea, este indicat să iei suplimente cu Vitamina A numai la recomandarea unui specialist.

Consumul de vitamina A în exces, când ești gravidă, poate provoca malformații congenitale grave. Deoarece toate vitaminele prenatale conțin unele vitamine A, nu ar trebui să iei un supliment separat de vitamina A.

Vitamina A sintetică poate provoca malformații congenitale. Femeile gravide sau care încearcă să rămână însărcinate nu ar trebui să ia această formă de vitamina A.

Prea multă vitamină A este toxică și poate provoca insuficiență hepatică, chiar deces.

Simptomele toxicității vitaminei A includ:

  • Durere de cap
  • Oboseală
  • Dureri musculare și articulare
  • Piele uscată și buze
  • Greață sau diaree
  • Căderea parului

Vitamina A din alimente este considerată sigură, dar poți obține prea multă din suplimente.

Persoanele care au boli de ficat sau diabet nu ar trebui să ia suplimente de vitamina A fără supravegherea medicului lor.

Fumătorii și persoanele care consumă cantități mari de alcool nu ar trebui să ia suplimente de beta-caroten.
Atât vitamina A, cât și beta-carotenul pot crește trigliceridele, care sunt grăsimi din sânge. Acestea pot crește riscul de deces din cauza bolilor de inimă, în special la fumători.

Cu ce medicamente poate interacționa Vitamina A?

Vitamina A poate interacționa cu anumite medicamente, iar unele medicamente pot avea un efect advers asupra nivelului de vitamina A. Câteva exemple sunt furnizate mai jos. Persoanele care iau aceste medicamente și alte medicamente în mod regulat este indicat să discute cu medicul lor inainte de a lua vitamina A.

Orlistat

Orlistat (Alli®, Xenical®), un tratament pentru scăderea în greutate, poate reduce absorbția vitaminei A, a altor vitamine liposolubile și a beta-carotenului, determinând niveluri plasmatice scăzute la unii pacienți. Producătorii de Alli și Xenical recomandă încurajarea pacienților care consumă Orlistat să ia un supliment multivitaminic care conține vitamina A și beta-caroten, precum și alte vitamine liposolubile.

Retinoizi

Mai multe retinoide sintetice derivate din vitamina A sunt utilizate pe cale orală ca medicamente eliberate pe bază de rețetă. Exemplele includ tratamentul psoriazisului cu acitretină (Neotigason) și bexaroten (Targretin), utilizate pentru tratarea efectelor cutanate ale limfomului cu celule T. Retinoizii pot crește riscul de hipervitaminoză A atunci când sunt luați în combinație cu suplimente de vitamina A.

Referințe

  1. „A prospective study of carotenoid and vitamin A intakes and risk of cataract extraction in US women” – https://academic.oup.com/ajcn/article/70/4/509/4729089
  2. „Dietary vitamin A regulates wingless-related MMTV integration site signaling to alter the hair cycle” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803037/
  3. „Vitamin A and Skin Health” – https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-A
  4. „Vitamin A supplementation in infants and children 6–59 months of age” – https://www.who.int/elena/titles/guidance_summaries/vitamina_children/en/
  5. „Vitamin A” – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
  6. „Vitamin A” – https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000331.htm

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button