fbpx

Psihoterapie Integrativa

psihoterapie
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/rorschach-inkblot-test-clipboard-front-depressed-young-female-patient-lying-couch_3707671.htm

Ce este Psihoterapia Integrativa?

Psihoterapia Integrativa este o formă progresivă de psihoterapie care combină diferite instrumente terapeutice și abordări pentru a se potrivi nevoilor individuale ale clientului.

Ideea principală după care se ghidează este că tu ești UNIC, iar ceea ce funcționează pentru tine nu funcționează neapărat și pentru alte persoane.

Psihoterapia Integrativa acordă o atenție deosebită nu numai integrării laturilor afective, cognitive, comportamentale și fiziologice ale funcționării unei persoane, ci și nevoilor relaționale, fizice, existențiale, spirituale, sociale și emoționale ale unui individ.

Terapeuții integrativi privesc mai degrabă omul ca pe o entitate holistica și încearcă să înțeleaga modul său de funcționare în ansamblu.

În esență, Psihoterapia integrativă a fost concepută pentru a adapta terapia în funcție de nevoile specifice ale clientului, mai degrabă decât pentru a adapta clientul la o anumită terapie.

Care este scopul?

psihoterapia integrativa
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/appointment-psychologist_9833980.htm

Scopul Psihoterapiei Integrative este de a te ajuta să explorezi ceea ce îți provoacă probleme în viață și de a crea un program personalizat pentru a aborda viața mai deschis și mai productiv. De asemenea, te poate ajuta să funcționezi la cele mai bune niveluri în toate domeniile vieții – mental, emoțional și fizic.

Psihoterapia integrativă este despre a te integra pe tine însuți, precum și toate diferitele părți ale personalității și ființei tale, într-un “întreg” echilibrat.

Cum funcționează Psihoterapia Integrativa?

Psihoterapia Integrativă se bazează pe teoriile și instrumentele principalelor școli ale gândirii psihoterapeutice:

  • Psihanalitică (care include psihoterapia psihodinamică)
  • Umanistă
  • Cognitiv comportamentală
  • Psihoterapia Gestalt
  • Analiza tranzactionala
  • Hipnoza

Deși există o oarecare încrucișare între aceste școli (fiecare evoluând din cealaltă, psihanaliza fiind prima), există câteva trăsături distincte prin care s-ar putea defini:

Terapia psihanalitică explorează inconștientul pentru a descoperi modul în care experiența ta din trecut îți influențează gândirea și poate implica asocierea și analiza viselor.

Terapia umanistă este interesată de capacitatea ta de a-ți atinge potențialul și se bazează pe premiza că tu știi cel mai bine ce funcționează pentru tine. S-ar putea să caute în trecut modele, dar se concentrează și pe a te ajuta să abordezi tiparele comportamentale actuale.

Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează în principal pe schimbarea comportamentului actual pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și capacitatea de a face față provocărilor vieții. De asemenea, se concentrează pe conexiunea dintre gândire, emoții și acțiuni.

Psihoterapia Gestalt îi ajută pe clienți să se concentreze asupra prezentului și să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în viața lor acum, mai degrabă decât ceea ce pot percepe ei că se întâmplă pe baza experienței din trecut.

Analiza tranzacțională, dezvoltată de psihiatrul Eric Berne, este o metoda modernă care examinează relațiile și interacțiunile unei persoane. Berne s-a inspirat din teoriile personalității lui Sigmund Freud, combinându-le cu propriile sale observații ale interacțiunii umane pentru a dezvolta analize tranzacționale.

hipnoza
Sursa: https://unsplash.com/photos/1hqHz9YNHxU

Hipnoza – sau hipnoterapia – folosește relaxarea ghidată, concentrarea intensă și atenția sporită pentru a obține o stare de conștientizare maximă, care este uneori numită transă. Atenția persoanei este atât de concentrată în această stare încât orice se întâmplă în jurul său este temporar blocat sau ignorat. În această stare naturală, o persoană își poate concentra atenția – cu ajutorul unui terapeut instruit – pe gânduri sau sarcini specifice.

Mindfulness-ul este, de asemenea, din ce în ce mai utilizat. Acesta este un set de instrumente care te ajută să fii mai prezent, mai conștient de ceea ce gândesti, simți și experimentezi chiar acum, în loc să te lași prins de griji legate de trecut și viitor.

Ordinea și tipul de abordare ales în terapie depind de problemele și provocările tale.

De exemplu, dacă ești tulburat de un traumatism din copilărie, terapeutul integrativ ar putea folosi tactici psihodinamice, care să te ajute să îți amintești ce s-a întâmplat, examinând modul în care îți interpretezi trecutul. Dacă această traumă te-a determinat să te comporți în moduri care nu îți plac, poate terapeutul va folosi apoi tehnici cognitiv comportamentale pentru a te ajuta să te monitorizezi mai bine și să îți controlezi mai ușor reacțiile.

Care sunt avantajele Psihoterapiei Integrative?

psiholog
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/man-sitting-psychologist-s-office-talking-about-problems_8355826.htm

Tot mai mulți psihoterapeuți și cercetători sunt de acord că nicio abordare psihoterapeutică nu poate fi eficientă și adecvată pentru toți pacienții, problemele și contextele.

Psihoterapia Integrativa ia tot ce este mai bun din teoriile prezentate mai sus pentru a oferi soluții personalizate pentru fiecare individ, problemă sau context.

Psihoterapia Integrativa are rezultate atât de eficiente deoarece te ajută:

  • să înțelegi mai bine ce te determină să te simți provocat în viață
  • să înveți să recunoști ce triggere te fac să ai reacții nepotrivite și să încerci să ai o altă abordare, mai adecvată
  • să poți să recunoști limitările pe care ți le-ai stabilit și să găsești modalități de a trece dincolo de ele
  • să poți integra toate aspectele care te definesc (minte, corp, emoții, abilități sociale, spiritualitate)
  • să poți stabili obiective care să te conducă spre o viața cu care să te simți împlinit
  • să poți să privești viața într-un mod mai deschis, accesibil și mai puțin critic

Pentru ce probleme se recomandă Psihoterapia Integrativa?

Psihoterapia Integrativa poate fi utilizată în aproape orice tip de practică terapeutică, dat fiind gama largă de tehnici pe care o utilizează. Se poate lucra atât cu copii, adolescenți și adulți, dar și ca practică individuală sau în cadrul unui grup.

Psihoterapia Integrativa este deschisă modificării pentru a se potrivi atât clientului, cât și terapeutului.

Mai jos vei putea găsi câteva exemple de probleme în care Psihoterapia Integrativa poate fi eficientă:

  • anxietate
  • depresie
  • stimă de sine scazută
  • fobii
  • dependențe
  • deces
  • traumă
  • dificultăți de învățare
  • autism

Psihoterapie Integrativa cu Cristian Munteanu

+10 ani de experiență! Specializat în terapie de cuplu, psihoterapia binomului depresie-anxietate, psihoterapia dependențelor, psihoterapia traumei (EMDR).

Referințe

1. “What is Integrative Psychotherapy?” – https://www.integrativetherapy.com/en/integrative-psychotherapy.php 2. “Integrative Psychotherapy Works” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707273/
3. “Integrative Therapy” – https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/integrative-therapy
4. “What is Integrative Therapy?” – https://www.harleytherapy.co.uk/counselling/what-is-integrative-therapy.htm 5. “Integrative Psychotherapy” – https://www.talkworkstherapy.com/integrative/

Back to top button