Psihoterapie Integrativa

Psihoterapie online

Am început să țin ședințe de Psihoterapie online încă din primii ani de la specializare.
Cuprins

Am început să țin ședințe de Psihoterapie online încă din primii ani de la specializare. Au existat pacienți care m-au rugat să facem terapie online deoarece sufereau de anumite afecțiuni, nu se puteau deplasa sau erau la mare distanță (Canada, SUA, Europa). Însă, odată cu pandemia și cu restricțiile de circulație impuse numărul ședințelor desfășurate online a crescut foarte mult.

Sunt Psihoterapeut “de meserie”, și în ultimii 10 ani, prin cabinetul meu din București, au trecut zeci de cupluri și persoane care căutau răspunsuri la problemele lor.

La prima ședință de psihoterapie online am la fel de curios ca si interlocutorul meu. Mai ales că în acele vremuri, viața noastră se desfășura mai puțin în online decât acum. Era prima data când nu mă aflam față în față cu pacientul, când nu puteam să îi observ în detaliu reacțiile, când nu puteam să mă conectez la energia lui pentru a-l ajuta.

Mi-am pus aceleași întrebări pe care probabil ni le punem cu toții atunci când încercam ceva nou: Oare o să mă descurc cu Viber-ul (“străbunicul Zoom-ului”)? Oare o să reușesc să îmi desfășor terapia cum trebuie? Ce fac dacă îmi pică internetul?

Sigur că, pe măsură ce timpul a trecut și am început să țin din ce în mai multe ședințe online, întrebările au dispărut și doza de incredere a crescut foarte mult.

Fără îndoială, în vremurile pe care le trăim acest mod de consiliere este mai mult decât binevenit. Având în vedere că a trecut ceva timp de când îmi desfășor activitatea și în acest mod, aș putea spune că am deja o listă cu cele mai importante avantaje și dezavantaje. M-am decis să le scriu în acest articol pentru că m-am gândit că ar putea fi utile pentru pacienții care caută să apeleze la astfel de servicii.

În primul rând, cum decurge o sesiune de Psihoterapie online?

psiholog online
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/smiling-man-freelancer-working-laptop-communicating-online-using-software_3939758.htm

La fel ca terapia față în față, terapia online este o sesiune de psihoterapie cu un psiholog/psihoterapeut autorizat. Însă, în loc să mergi la un cabinet, sesiunile au loc de oriunde dorești: acasă, la birou sau în oricare alt loc liniștit.

Modul în care decurge o ședință de psihoterapie online depinde de tine și de psihologul ales. În general, discuțiile au loc prin apeluri video, uneori telefonice sau prin mesaje. Astfel de servicii pot fi accesate prin intermediul unui computer sau laptop, dar și direct de pe telefonul mobil, o opțiune din ce în ce mai populară.

Care sunt avantajele Psihoterapiei online?

  • Economisești timp – În terapia tradițională experiența a rămas relativ neschimbată de la începutul psihoterapiei (sfârșitul anilor 1800). Ajungi într-o locație, iei un loc pe canapea și vorbești cu psihologul despre problemele tale. După aceea pleci și revii peste câteva zile sau o săptămână. Dacă ar fi să calculăm timpul pe care îl petreci în trafic plus cât durează terapia în sine, de multe ori ajungi să pierzi chiar și 3 ore din zi doar pentru asta. Pe când online, timpul alocat este fix cât ține terapia, adică 1 oră.
  • Flexibilitate în programare – Dacă înainte eram condiționați să ne deplasăm la cabinet pentru terapie, acum o putem face de oriunde, ceea ce ne permite să fim mai flexibili cu programul. Astfel, avem mai multă libertate și putem face programări dimineața, după-amiaza, noaptea, și chiar în weekend.
  • Comunici într-un mod în care te simți comod – Pentru unele persoane poate fi chiar mai eficientă psihoterapia online. Pe lângă faptul că se afla într-un loc familiar în care se simt comod, nici nu mai resimt presiunea de a povesti în fața cuiva problemele lor personale. Dacă îți dorești, spre exemplu, să ai o ședință online în care să bei un ceai sau sa stai imbracat lejer pe fotoliu sau chiar in varful patului, e alegerea ta! Tu decizi!

 

Care sunt dezavantajele Psihoterapiei online?

psihoterapie integrativa
Sursa: freepik.com

• Problemele tehnologice pot constitui o barieră – Inconsecvența semnalului de Internet sau erorile cu platforma de video chat sunt probabil cele mai întâlnite probleme. Pe lângă mai pot apărea abandonul apelului, ecranul “înghețat” sau blocat, probleme cu accesarea chat-urilor, ce nu sunt tocmai favorabile pentru desfășurarea terapiei.
• Pentru unele persoane nu este potrivită – Există persoane care suferă de diferite afecțiuni (cum ar fi psihoza sau tendința de suicid) pentru care astfel de terapie nu este indicată.
• Unele persoane se pot promova ca fiind psihologi/psihoterapeuți fără a fi autorizati – Este indicat, mai ales dacă nu ai întâlnit niciodată persoana respectivă, să te asiguri că dispune de acreditare în domeniu.

Este psihoterapia online mai bună decât psihoterapia față în față?

Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de percepțiile fiecărui individ. Având în vedere vremurile pe care le trăim și presiunea pe care o resimțim din exterior, poate fi chiar indicat să ne vedem mai mult online, decât să nu ne vedem deloc.

Din experiența mea, cele mai bune rezultate le-am avut în cabinet, față în față cu pacientul. Însă, timpurile se schimbă și noi ne schimbăm odată cu ele, iar invingatori sunt cei care reusesc să se adapteze.

Dacă te-ai decis să apelezi la un psiholog/psihoterapeut pentru a face terapie online, acesta este un pas important pentru tine!

Îți pot fi alături!

Fă o programare!

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button