Meditația este practica gândirii profunde sau a focalizării minții pentru o perioadă de timp.
Meditația poate fi găsită în majoritatea religiilor cunoscute, inclusiv în creștinism, iudaism, budism, hinduism și islamism.
Încă din vremurile străvechi, meditația a fost menită să ajute la aprofundarea înțelegerii forțelor sacre și mistice ale vieții.
Meditația este considerată un tip de terapie complementară minte-corp. Cu ajutorul acesteia, practicanții pot ajunge la o stare profundă de relaxare, pot reduce stresul și dobândi o sănătate mai bună.
Ce este meditația?
Meditația este o practică care te ajuta să fii prezent și conștient de gândurile și sentimentele tale.
Meditația nu înseamnă să îți “golești” mintea de gânduri. În schimb, meditația înseamnă să îți antrenezi atenția și concentrarea să observe gândurile fără a le judeca în vreun fel.
Tehnicile de meditație pot să varieze, dar toate implică respirația profundă și conștientizarea corpului sau a minții.
Pentru a practica meditația nu este nevoie de o recuzită specială (perne, lumânări, uleiuri esențiale, diverse mantre).
Beneficii meditație
Meditația îți poate oferi sentimente de relaxare, pace și echilibru, care pot fi benefice atât pentru bunăstarea ta emoțională, cât și pentru sănătatea ta, în general.
Iar aceste beneficii nu se termină când se încheie sesiunea de meditație.
Meditația te poate ajuta să fii mai calm pe tot parcursul zilei și să gestionezi mai bine simptomele anumitor afecțiuni medicale.
Meditația și bunăstare emoțională
Când meditezi, poți elimina “încărcătura” de informații care se acumulează în fiecare zi și care contribuie la stres.
Beneficiile emoționale ale meditației pot include:
- Obținerea unei perspective noi asupra situațiilor stresante
- Dezvoltarea abilităților pentru a gestiona mai bine situațiile stresante
- Creșterea conștiinței de sine
- Concentrarea pe prezent
- Reducerea emoțiilor negative
- Dezvoltarea imaginației și a creativității
- Creșterea răbdării și toleranței
Meditația și boala
Meditația ar putea fi utilă și dacă suferi de o afecțiune, în special una care poate fi agravată de stres.
Tot mai multe cercetări științifice susțin beneficiile meditației asupra sănătății. Unele dintre acestea sugerează că meditația poate ajuta oamenii să gestioneze mai bine simptomele acestor afecțiuni:
- Anxietate
- Astm
- Cancer
- Durere cronică
- Depresie
- Boli cardiovasculare
- Tensiune arterială crescută
- Sindromul colonului iritabil
- Probleme de somn
- Dureri de cap tensionate
Discută cu medicul despre avantajele și dezavantajele utilizării meditației dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni sau alte probleme de sănătate. În unele cazuri, meditația poate agrava simptomele asociate cu anumite afecțiuni de sănătate mentală.
Meditația nu înlocuiește tratamentul medical tradițional, dar îl poate completa.
Tehnici de meditație
Meditația se practică în multe forme diferite, deși multe dintre aceste tehnici se suprapun. Dacă esți interesat să încerci meditația, dar nu știi de unde să începeți, iată o listă cu câteva tehnici de meditație și modul în care acestea sunt practicate.
Meditația Mindfulness este procesul de a fi pe deplin prezent cu gândurile tale și de a încerca să nu fii reactiv la ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Meditația transcendentală este o tehnică simplă în care o mantră atribuită personal, cum ar fi un cuvânt, un sunet sau o frază mică, se repetă într-un mod specific.
Meditația Mantra folosește un cuvânt, un gând sau o frază ce este repetată pentru a alunga gândurile care îți pot distrage concentrarea.
Meditația ghidată este o metodă de meditație în care formezi imagini mentale sau situații pe care le găsești relaxante.
Meditația Vipassana este o tehnică de meditație indiană veche; vipassana înseamnă să vezi lucrurile așa cum sunt ele cu adevărat.
Meditația Metta sau meditația de bunătate/iubitoare este practica direcționării dorințelor către ceilalți.
Meditația chakrelor este un set de tehnici de relaxare axate pe aducerea echilibrului și bunăstării în chakre, cele șapte centre de energie și putere spirituală din corp.
Meditația yoga este o practică indiană antică în care efectuezi o serie de posturi și exerciții de respirație controlate menite să promoveze flexibilitatea și să calmeze mintea. Aici poți citi mai multe despre Yoga.
Meditația Qi gong combină în general relaxarea, mișcarea fizică și exercițiile de respirație pentru a restabili și a menține echilibrul. Qi gong (chi-gong) face parte din medicina tradițională chineză.
Meditația Tai chi este o formă blândă de arte marțiale chineze. În tai chi efectuezi o serie de posturi sau mișcări auto-ritmate într-o manieră lentă și grațioasă în timp ce practici respirația profundă.
Cum să începi să meditezi?
Oricare ar fi tehnica de meditație pe care dorești să o încerci, pentru început poți să stai într-o poziție confortabilă într-un loc liniștit timp de cinci minute până la o jumătate de oră, fără distracții exterioare. Setează-ți o alarmă dacă nu dorești să pierzi timpul. Ideal ar fi să meditezi în fiecare zi în jurul aceleiași ore. Astfel îți vei dezvolta un obicei, iar trecerea către stări profund meditative se va face mult mai ușor.
Contrar credinței populare, nu trebuie să stai cu picioarele încrucișate pe podea pentru a medita. Poți medita la fel de bine pe un scaun sau în pat. Cu toate acestea, s-ar putea să adormi dacă încerci să meditezi culcat noaptea.
Mulți oameni preferă să mediteze în timp ce se mișcă. Când meditezi astfel, este important să te asiguri că activitățile tale sunt o expresie a focalizării interioare, nu o distragere a atenției față de ceea ce experimentezi. Activitatea se face încet și atent.
Oamenii pot medita în timp ce merg, înoată sau fac ceva repetitiv care nu distrage atenția (cum ar fi spălatul vaselor, săpatul în grădină sau măturatul). Activitatea nu este scopul, este un mijloc de concentrare și de a atrage atenția asupra proceselor interioare.
Poți reuși și singur să stăpânești mai multe tehnici de meditație. Cu toate acestea, unii oameni preferă să participe la cursuri sau să învețe în grup de la un profesor cu experiență.
Sfaturi pentru a integra meditația în viața ta de zi cu zi
Poate cel mai important lucru de știut este să nu îți judeci abilitățile de a medita sau să le compari cu ale altor oameni. Acest lucru vă pune presiune pe tine și vă face dificilă concentrarea atenției.
Reține că este normal ca mintea ta să rătăcească în timpul meditației, indiferent de cât timp practici meditația. Dacă meditezi pentru a a-ți calma mintea și atenția ta este dispersată, revin-o cu blândețe la obiectul, senzația sau mișcarea pe care te concentrai.
Experimentează și vei afla probabil ce tehnici de meditație funcționează cel mai bine pentru tine și ce îți place să faci. Adaptează practica la nevoile tale din acest moment.
Amintește-ți că nu există un mod corect sau un mod greșit de a medita. Ceea ce contează este că meditația te ajută să reduci stresul și să te simți mai bine în general.
Sursa foto: freepik.com