fbpx
SimptomeMedicina integrativa

Abdomen umflat

Abdomen umflat: Cauze si tratament

Senzația de abdomen umflat poate avea cauze diverse, cum ar fi retenția de lichide, sindromul colonului iritabil sau infecție. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, balonarea este cauzată de un consum în exces de alimente și poate fi tratată acasă.

Abdomenul este umflat atunci când tractul gastrointestinal este plin cu aer sau gaze. Acest simptom este descris de majoritatea oamenilor ca fiind o senzație de plin, tare sau balonare.

Balonarea este adesea însoțită de:

 • durere;
 • gaze excesive (flatulență);
 • râgâială;
 • chiorăit și gâlgâit abdominal.

Balonarea abdominală poate interfera cu capacitatea ta de a lucra și de a participa la activități sociale sau recreative.

Abdomenul umflat este un simptom frecvent atât la adulți, cât și la copii.

Balonarea este rareori un motiv de îngrijorare dacă:

 • este asociată cu mâncatul excesiv;
 • nu se înrăutățește cu timpul;
 • dispare în decurs de o zi sau două.

În acest articol, vom analiza cauzele senzației de burta umflata, cum să o tratăm și când să mergem la medic.

Ce este distensia abdominală?

Distensia abdominală este o afecțiune caracterizată prin umflarea sau mărirea anormală a abdomenului. Este un simptom comun care poate apărea din mai multe motive. O cauză comună a distensiei abdominale este acumularea excesivă de gaze în sistemul digestiv. Acest lucru se poate datora înghițirii de aer în timp ce mănânci sau bei, consumului de alimente producătoare de gaze sau unui dezechilibru în bacteriile intestinale. Gazul acumulat face ca abdomenul să se extindă, ceea ce duce la disconfort și un aspect vizibil umflat. Distensia abdominală poate fi cauzată și de factori precum supraalimentarea, constipația, tulburările gastro-intestinale precum sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie a intestinului, retenția de lichide, herniile sau prezența unor tumori sau chisturi în zona abdominală. În unele cazuri, distensia poate fi temporară și inofensivă, în timp ce în alte cazuri, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente care necesită o evaluare și un tratament suplimentar.

Când apare distensia abdominală, persoanele pot prezenta o serie de simptome în plus față de umflarea vizibilă. Acestea pot include o senzație de plinătate sau senzație de strângere în abdomen, disconfort sau durere, eructații crescute sau flatulență și modificări ale obiceiurilor intestinale. Severitatea simptomelor poate varia în funcție de cauza de bază și de factorii individuali. Este important de reținut că distensia abdominală persistentă sau severă, în special atunci când este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi scăderea în greutate, sângele în scaun sau durerea severă, trebuie evaluată de un profesionist din domeniul sănătății. O evaluare medicală amănunțită poate ajuta la determinarea cauzei distensiei și poate ghida opțiunile de tratament adecvate pentru a atenua disconfortul și pentru a aborda orice afecțiuni subiacente care contribuie la simptom.

De ce ai abdomenul umflat?

burta umflata

Abdomenul tău ar putea fi umflat din mai multe cauze. Medicul ar putea determina cauza exactă a abdomenului umflat.

Gaze

O cauză frecventă a umflării abdominale este gazul. Un consum de alimente bogate în fibre sau înghițirea aerului pe fond nervos poate duce la producerea de gaze. Dacă nu eliberezi acest gaz, abdomenul se umfla.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil (IBS) este o tulburare care cauzează crampe și dureri în stomac, printre alte simptome. IBS poate provoca, de asemenea, balonare și gaze, ceea ce poate determina întărirea abdomenului.

Potrivit unui studiu, sindromul colonului iritabil este cea mai frecventă tulburare funcţională digestivă. [1]

Intoleranță la lactoză

intoleranta la lactoza

Intoleranța la lactoză este o afecțiune care apare atunci când corpul tău nu poate digera lactoza, un zahăr care se găsește în produsele lactate. Simptomele intoleranței la lactoză includ balonare abdominală și gaze. Aceste simptome pot determina umflarea abdomenului.

Dacă ai un abdomen umflat în decurs de două ore de la ingerarea produselor lactate, este posibil să ai intoleranță la lactoză.

Ascita

Ascita este o afecțiune care apare atunci când lichidul se acumulează în interiorul abdomenului. Această acumulare se datorează de obicei unor probleme cu ficatul, cum ar fi ciroza.

Când ascita se dezvoltă pentru prima dată, probabil că nu vei observa simptome. Pe măsură ce lichidul se acumulează în timp, vei începe să observi că abdomenul devine din ce în ce mai umflat. Ascita poate provoca disconfort.

Alte cauze

Umflarea abdomenului ar putea fi cauzată și de alte simptome, mai puțin frecvente, cum ar fi:

 • Chist ovarian;
 • Blocarea parțială a intestinului;
 • Sarcina;
 • Sindromul premenstrual (PMS);
 • Fibrom uterin;
 • Creștere în greutate.

Ce boli ascunde balonarea?

Există diverse boli și afecțiuni medicale care pot contribui la simptomele balonării sau distensiei abdominale. Unele exemple comune includ tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil și boala inflamatorie a intestinului, care pot provoca balonare cronică, împreună cu alte simptome, cum ar fi durerea abdominală și modificări ale mișcărilor intestinale. Afecțiuni precum boala celiacă, în care sistemul imunitar reacționează la gluten, pot duce, de asemenea, la balonare din cauza leziunilor intestinului subțire. Obstrucțiile gastrointestinale, cum ar fi cele cauzate de tumori sau stricturi, pot duce la balonare împreună cu dureri severe și constipație. În plus, afecțiuni precum gastropareza, în care capacitatea stomacului de a se goli în mod corespunzător este afectată, și bolile hepatice, care pot provoca acumularea de lichid în abdomen (ascita), sunt cunoscute că provoacă și balonare. Acestea sunt doar câteva exemple și este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic adecvat și un management adecvat dacă vă confruntați cu balonare persistentă sau deranjantă.

Cum poți trata acasă abdomenul umflat?

stil de viata sanatos

Dacă abdomenul superior sau inferior este umflat din cauză că ai mâncat în exces, acesta își va reveni la normal pe măsură ce este digerată mâncarea. O idee bună pe viitor ar fi să consumi cantități mai mici de mâncare.

Recomandări pentru un abdomen umflat cauzat de înghițirea aerului:

 • Evită băuturile carbogazoase;
 • Evită să mesteci gumă sau să sugi bomboane;
 • Evită să bei prin paie sau să sorbi dintr-o băutura fierbinte;
 • Mănâncă încet.

Dacă ai abdomenul umflat din cauza intoleranței la lactoză, ar fi bine să limitezi laptele și să discuți cu un medic.

Dacă ai abdomenul umflat din cauza sindromului colonului iritabil ar fi bine să discuți cu un medic, să reduci stresul emoțional și să alegi o dietă cu un aport crescut de fibre.

Pentru un abdomen umflat din alte cauze, urmează tratamentul prescris de medic.

Iți recomandăm să mergi la medic dacă balonarea este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

– dureri abdominale severe sau prelungite;
– sânge în scaune sau scaune închise la culoare;
– febră mare;
– diaree;
– arsuri la stomac;
– vărsături;
– pierdere în greutate inexplicabilă.

Referințe

1. “Aspecte etiopatogenetice, evolutive şi terapeutice în intestinul iritabil” – http://www.umfcluj.ro/susținute-ro/category/22-rezumate-2014?download=1056:costin-simona-mihaela-grad

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button