fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Există sau nu chakre în corp?

Potrivit practicii yoga, chakrele sunt centre de energie ale organismului, esențiale pentru menținerea sănătății, dar și pentru dezvoltarea personală.

Deși ele sunt menționate în textele hinduse de mii de ani, unii oameni privesc cu scepticism existența lor.

Ce sunt chakrele?

Termenul chakră înseamnă „roată” în limba sanscrită și reprezintă un element al corpului energetic. Energia ajunge la chakre prin intermediul unor canale, numite „nadi”. Potrivit medicinei tradiționale indiene, corpul fizic are nevoie de energie pentru a funcționa optim, iar aceasta este oferită de chakre. Atunci când există un blocaj la nivelul lor, o persoană se poate simți lipsită de speranță și dezamăgită, iar uneori pot apărea probleme de sănătate.

Ele sunt menționate pentru prima dată în Vedele – o culegere de texte care datează din perioada 1.500 – 1.000 î.Hr.

Ce arată studiile despre existența chakrelor?

Deși există puține cercetări științifice care să demonstreze existența chakrelor în organismul uman, sunt disponibile dovezi care indică că ele emit radiații electromagnetice. În cartea intitulată „Chakrele”, scrisă în anul 1927 de către C. W. Leadbeater, este menționat faptul că chakrele mediane sunt localizate în apropiere de plexurile nervoase, existând astfel o asociere a acestora cu sistemul nervos.

Existența unei legături între chakrele mediane și sistemul nervos este susținută și de către doctorul S. D. Rokade, în studiul pe care acesta l-a realizat în anul 2017. Într-un alt studiu intitulat „Theories of the Chakras” din anul 1981, realizat de către Hiroshi Motoyama, sunt descrise unele experimente care analizează emisiile electrice, magnetice și optice ale chakrelor pe durata meditației.

teorii despre sistemul chakrelor hiroshi MotoyamaCumpara Teorii despre sistemul chakrelor. O punte spre conştiinţa superioară, de Hiroshi Motoyama, de pe Cartepedia.ro

Participanții la studiu erau rugați să mediteze asupra unei anumite chakre și să indice momentul în care simțeau anumite eliberări la nivelul acesteia. Pentru detectarea chakrelor a fost utilizată o celulă fotoelectrică, care a depistat o lumină slabă pe durata ședințelor de meditație, atunci când chakra era activată. Potrivit lui Motoyama, „atunci când non-fizicul (mintea) interacționează cu fizicul (corpul), există perturbații în spațiul fizic cu radiații măsurabile”.

Un alt cercetător care a încercat să demonstreze existența chakrelor în corp – Valerie Hunt – a utilizat electromiografia (EMG). De asemenea, la acest studiu a participat un cititor de aură, care a notat culoarea, mărimea și mișcarea energetică a chakrelor. Hunt a observat că anumite frecvențe ale chakrelor corespund unor culori observate de cititorul de aură.

Rowold și Hewson au realizat în anul 2020 un studiu asemănător celui efectuat de Valerie Hunt, utilizând electromiografia. Cercetătorii au comparat chakrele practicanților de bioenergie cu cele ale unor studenți. Ei au remarcat că practicanții au un biofield mai mare decât al studenților. [1]

Aceste studii arată faptul că chakrele există în organismul uman și că ele pot fi delimitate din punct de vedere științific, așa cum se întâmplă în cazul punctelor de acupunctură și a meridianelor, care dețin proprietăți electrice unice. [2]

Ce este meditația pentru chakre?

Meditația pentru chakre este recomandată pentru a activa chakrele blocate sau nealiniate. Persoanele interesate de acest tip de meditație pot opta pentru meditația pe o chakră individuală. Aceasta urmărește concentrarea pe o singură chakră, precum cea a rădăcinii. Aceasta este chakra stabilității și a securității, iar concentrarea pe acestea, precum pe adăpost, siguranță sau apă, permite activarea ei.

De asemenea, fiecărei chakre îi corespunde o anumită culoare. Astfel, pentru a medita pe chakra inimii trebuie să te concentrezi pe culoarea verde, în timp ce chakra rădăcină este asociată cu nuanța roșie.

Cum îți dai seama dacă există o nealiniere a chakrelor?

Persoanele care au o nealiniere a chakrelor pot prezenta semne precum starea de indispoziție, durerea coloanei vertebrale, a gâtului, a umerilor sau a capului, durerea cronică care nu poate fi combătută în totalitate, depresia, teama de singurătate, dificultățile de adormire, încredere de sine scăzută sau nevoia de autocritică, dar și de a-i critica pe cei din jur.

Se consideră că persoanele care prezintă cel puțin patru dintre aceste semne au o nealiniere a chakrelor. Meditația pentru chakre poate contribui la alinierea lor și la înlăturarea acestor semne, contribuind la redarea stării generale de bine.

Deși există puține cercetări care analizează energia subtilă, cele existente în prezent, precum este studiul realizat de Valerie Hunt, arată că energia emisă de chakre poate fi delimitată științific, dovedind astfel că acestea există în corp.

Referințe:

[1] Biofield Frequency Bands-Definitions and Group Differences – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35392431/

[2] Is there scientific evidence for chakras? https://www.researchgate.net/publication/359774235_Is_there_scientific_evidence_for_chakras

[3] CHAKRA MEDITATION – https://www.anahana.com/en/meditation/chakra-meditation

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button