fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Hirudoterapie – Terapia cu lipitori

Hirudoterapia este folosită și astăzi cu succes în urma procedurilor de reatașare a degetelor și a intervențiilor chirurgicale pe țesuturile moi ale feței.
Cuprins

Atunci când oamenii aud de lipitori cel mai adesea se gândesc la niște “sugative” de sânge, care se ascund în apă.

Dar aceste mici creaturi duc o viață dublă.

Egiptenii antici, indienii, arabii și grecii au folosit lipitorile în scop terapeutic.

Boli de piele, probleme dentare, probleme ale sistemului nervos, inflamații și multe altele au fost tratate prin terapia cu lipitori.

După ce a pierdut din adepți în secolul al XIX-lea, terapia cu lipitori sau hirudoterapia, a redevenit în atenția lumii medicale în anii 1980, pentru a trata congestia venoasă după operație.

Hirudoterapia este folosită și astăzi cu succes în urma procedurilor de reatașare a degetelor și a intervențiilor chirurgicale pe țesuturile moi ale feței. Este, de asemenea, uneori utilizată după microchirurgii, cum ar fi chirurgia plastică sau reconstructivă.

Lipitorile contribuie la îmbunătățirea fluxului de sânge către regiunile în care acesta a încetinit sau s-a oprit, prevenind astfel moartea țesuturilor.

Cum funcționează hirudoterapia?

Care este procesul prin care lipitorile contribuie la vindere?

Se știe din popor că lipitorii sug “sânge rău” și se așază pe corp acolo unde îl simt. Însă, știință și medicina modernă au evoluat, de aceea astăzi terapia cu lipitori se desfășoară diferit.

În primul rând, lipitorii utilizați în scopuri medicinale sunt crescuți comercial în condiții sterile. Fiecare lipitoare este folosită o singură dată. Cea mai comună specie folosita în terapie este Hirudo medicinalis.

În timpul terapiei, lipitoarea este scoasă din mediul sau steril folosind o pensă de plastic sterilă. Apoi se așezată pe o zona din corp în care se dorește să acționeze mai profund. Mai departe, lipitoarea va face incizia acolo unde pulsația sângelui este mai puternică. Putem asocia procesul cu micro chirurgia. Același lucru îl face şi lipitoarea prin micro incizia făcută, o chirurgie. De aceea, după aplicare se sângerează câteva ore. După ce face incizia, primele minute lipitoarea „vaccinează” corpul natural cu:

Anestezic local: Care contribuie la reducerea durerii. După incizie pacientul nu mai simte niciun disconfort.
Vasodilatator local: Care va încuraja fluxul de sânge în regiunea mușcăturii, sporind alimentarea sa.
Agenți anticoagulanți (hirudin, de unde și numele de hirudoterapie): Astfel se asigură că sângele nu se coagulează pe măsură ce lipitoarea se hrănește.
Inhibitori ai agregării trombocitelor (calin, de exemplu): Aceștia împiedică lipirea trombocitelor la fel ca în timpul vindecării rănilor.

De fapt, în saliva lipitorilor există mai multe substanțe chimice, inclusiv aproximativ 60 de proteine[1] distincte. Acest “cocktail” de substanțe chimice se presupune că ar avea beneficii de anvergură asupra sănătății după eliberarea sa în sânge.

Pentru ce afecțiuni este benefică hirudoterapia?

Boli cardiovasculare

Terapia cu lipitori este o terapie alternativă eficientă pentru tratamentul tulburărilor vasculare, deoarece saliva lipitorilor poate îmbunătăți temporar fluxul sanguin și poate ameliora hiperalgezia țesutului conjunctiv [2]. Mulți terapeuți folosesc lipitori pentru vindecarea hipertensiunii, varicelor, hemoroizilor, gonartritei și dermatozei secundare legate de ischemie [3,4].

Hirudina este singurul anticoagulant hematofag de origine animală aprobat în scopuri clinice. Multe studii au arătat că hirudina este mai eficientă decât heparina în prevenirea trombozei venoase profunde (TVP) și a evenimentelor ischemice la pacienții cu angină instabilă [5].

Microchirurgie reconstructivă

Lipitorii au devenit populari pentru conservarea țesuturilor moi și promovarea vindecării după o intervenție chirurgicală reconstructivă facială. Atât în studiile de caz vechi [6], cât și în cele noi[7], s-a dovedit că hirudoterapia crește șansele de recuperare în reconstrucțiile care afectează:

  • nasul
  • fruntea
  • sânul
  • obrazul
  • degetele

Efectul terapiei cu lipitori asupra coagulării sângelui în timpul și după aceste intervenții chirurgicale ajută corpul să se vindece mai natural și complet.

Beneficiile hirudoterapiei pentru circulația sângelui au determinat, de asemenea, pe unii oameni să o folosească pentru a trata chelia și căderea părului la nivelul scalpului.

Cancer și metastaze

Există unele dovezi care sugerează că substanțele chimice extrase din saliva lipitorii ar putea ajuta la prevenirea metastazelor cancerului și la ameliorarea durerii legate de cancer. În anul 2010, alți oameni de știință au arătat pentru prima dată că un tratament de 2 luni prin aplicarea topică a H. medicinalis poate vindeca complet durerea lombară locală la pacienții cu stadii avansate de cancer renal și leiomiosarcom [8]. Recent, s-a demonstrat că extractul de salivă din lipitorul tropical H. manillensis a prezentat o activitate antiproliferativă în vitro împotriva cancerului pulmonar cu celule mici.

Diabet

Pacienții cu diabet prezintă un risc crescut de infarct miocardic, acesta fiind și principalul motiv de deces în cazul pacienților cu diabet de tip zaharat.

Cel mai eficient mod de a opri acest proces este creșterea circulației către țesuturile afectate fără riscul formării cheagurilor de sânge. Cercetările au demonstrat că terapia cu lipitori poate fi utilă.

Substanța hirudin din saliva lipitorii subțiază sângele și îl împiedică să se coaguleze. Deoarece persoanele cu diabet tind să aibă sânge mai gros, hirudoterapia poate ajuta la ameliorarea presiunii asupra inimii și a sistemului cardiovascular prin subțierea sângelui.

Un studiu de caz recent[9] a arătat cum medicina tradițională Unani, care include hirudoterapia, a reușit să salveze piciorul unei femei în vârstă de 60 de ani cu diabet. Formele sintetice ale salivei lipitorilor există acum, dar cercetătorii au descoperit că utilizarea a doar patru lipitori într-o singură sesiune poate ajuta la reducerea riscului de amputare.

Artrita

Efectele analgezice ale aplicării lipitorilor au fost constatate în multe studii pe pacienți cu osteoartrită. Acestea au arătat că terapia cu lipitori a fost mai eficientă în ameliorarea durerii decât diclofenacul, fără efecte adverse [10].

Un alt studiu clinic pe pacienți cu osteoartrită avansată la nivelul genunchiului a dovedit că hirudoterapia ar putea reduce în mod eficient nevoia de aport analgezic. S-a subliniat că un regim de tratament dublu la un interval de 4 săptămâni a prezentat o ameliorare pe termen mai lung și o activitate fizică mai bună decât un singur curs de tratament [11]. Mai mult, a fost evaluată și eficacitatea terapiei cu lipitori în combinație cu remediul tradițional pe bază de plante Unani. S-a observat că pacienții care au primit tratamentul combinat au prezentat mai puțină durere și rigiditate, având o capacitate mai bună de lucru [12].

Ce trebuie să știi despre terapia cu lipitori?

În primul rând este important să nu îți fie teamă de mușcatura lipitorilor. Atunci când acestea încep să sugă, la început mușcătura se simte ca o pișcătură de țânțar, apoi nu se mai simte deloc.

De asemenea, trebuie amintit că lipitorii sunt foarte sensibili la diverse mirosuri și este indicat să eviți orice fel de arome pentru corp, inclusiv săpun parfumat sau alte produse cosmetice în ziua anterioară procedurii.

O sediunea de tratament durează de la o jumătate de oră până la o oră și jumătate, în funcție de efectul care se dorește. După ce este utilizată lipitoarea lasă în urmă mici rani, în formă de Y, care se vindecă de obicei fără a lăsa o cicatrice. De asemenea, după tratament, în general, există sângerări.

Se recomandă în medie 7-9 tratamente, de 1-2 ori pe săptămână.

Efectul după tratament se păstrează cel mai adesea de la șase luni pana la un an. Prin urmare, este de dorit să se facă terapia cu lipitori cel puțin o dată sau de două ori pe an.

Alte aplicații ale terapiei cu lipitori:

  • stomatologie
  • audiologie și probleme ale urechii
  • afecțiuni ale pielii

 

Cât costa o ședință de hirudoterapie?

Preturile variază în funcție de locația geografică, experiența și tipul de tarifare preferat de terapeut. Există terapeuți care tarifează la numărul de lipitori. Prețul mediu este de 20 de lei pe fiecare lipitoare folosită. Astfel, pacientul plătește în funcție de câte lipitori sunt necesare.

Există, de asemenea, și terapeuți care au un preț fix per ședință. Acesta variază între 200 – 250 de Lei.

Precauții

Terapia cu lipitori are un risc mai scăzut de efecte secundare decât alte terapii. Cu toate acestea, există unele riscuri. Infecția bacteriană este cea mai frecventă complicație a hirudoterapiei. De aceea, este indicat să apelezi la specialiști care aplică lipitori crescute într-un mediu steril. Din acest motiv, persoanele care suferă de boli autoimune nu sunt candidați buni pentru terapia cu lipitori.

Dacă ceva nu merge bine după o rundă de terapie cu lipitori, sângele va ieși din zona tratată și mușcătura de lipitoare nu se va închide. Uneori lipitorile vor încerca să se mute într-o altă zonă a corpului în care nu ai nevoie de tratament, provocând pierderi de sânge inutile. Se întâmplă rar, însă există persoane care sunt alergice la saliva lipitorilor. Dacă apar astfel de complicații, vei ști imediat și specialistul va opri tratamentul.

Referințe

  1. Protein profiling of the medicinal leech salivary gland secretion by proteomic analytical methods – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15310277/
  2. Medicinal Leech Therapy Experiences Renaissance – https://www.thieme.com/for-media/69-2007/190-medicinal-leech-therapy-experiences-renaissance
  3. Toxins and Hemostasis – https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-90-481-9295-3
  4. The medicinal leech: past and present – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10759207/
  5. Leech-Derived Thrombin Inhibitors: From Structures to Mechanisms to Clinical Applications – https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jm901743x
  6. The failing flap in facial plastic and reconstructive surgery: Role of the medicinal leech – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/00005537-199808000-00005
  7. Recommendations for the Use of Leeches in Reconstructive Plastic Surgery – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/205929/
  8. Leech therapy for symptomatic relief of cancer pain. – https://europepmc.org/article/med/20447313
  9. Unani treatment and leech therapy saved the diabetic foot of a patient from amputation – https://www.readcube.com/articles/10.1111%2Fiwj.12285
  10. Effectiveness of Leech Therapy in Osteoarthritis of the Knee – https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-139-9-200311040-00006
  11. Assessment of leech therapy for knee osteoarthritis: A randomized study – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17453670710015030
  12. Safety and efficacy of leeching therapy for symptomatic knee osteoarthritis using Indian medicinal leech – http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/5068

Sursa foto: pixabay.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button