fbpx
Psihoterapie Integrativa

Tulburarea bipolară: Ce este și cum să faci față emoțiilor intense?

Tulburarea bipolară, cunoscută anterior sub numele de boală maniaco-depresivă, este o afecțiune complexă de sănătate mintală, caracterizată prin schimbări extreme ale dispoziției, nivelurilor de energie și tiparelor de activitate. Afectează milioane de oameni din întreaga lume, provocând perturbări semnificative în viața lor de zi cu zi.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o afecțiune psihiatrică cronică care se manifestă cu episoade de mânie, hipomânie și depresie. Episoadele maniacale se caracterizează prin stare de spirit crescută, energie crescută, comportament impulsiv și o nevoie scăzută de somn, în timp ce episoadele depresive implică sentimente de tristețe, deznădejde, energie scăzută și pierderea interesului față de activitățile care te-au bucurat anterior. Aceste episoade pot dura zile, săptămâni sau chiar luni, iar frecvența și intensitatea schimbărilor de dispoziție pot varia de la o persoană la alta.

Tipuri de tulburare bipolară

Există mai multe tipuri de tulburare bipolară, fiecare distingându-se prin combinația specifică și severitatea episoadelor maniacale și depresive.

  • Tulburarea bipolară I implică episoade maniacale severe care necesită adesea spitalizare.
  • Tulburarea bipolară II este marcată de episoade depresive recurente și episoade hipomaniacale, care sunt mai puțin intense decât mânia deplină.
  • Tulburarea ciclotimică este o formă mai ușoară de tulburare bipolară, caracterizată prin numeroase perioade de simptome hipomaniacale și depresive care nu îndeplinesc criteriile pentru un episod depresiv major.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a tulburării bipolare rămâne necunoscută, dar se crede că rezultă dintr-o combinație de factori genetici, de mediu și neurochimici. Persoanele cu antecedente familiale de tulburare bipolară prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. În plus, anumite evenimente de viață, cum ar fi traume, stres semnificativ și abuzul de substanțe, pot declanșa sau agrava simptomele bipolare. Dezechilibrele neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina, joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea și progresia tulburării.

Diagnostic și evaluare

Diagnosticarea tulburării bipolare poate fi o provocare, deoarece prezintă adesea simptome similare cu alte afecțiuni de sănătate mintală. O evaluare amănunțită de către un profesionist în sănătate mintală este crucială pentru a obține un diagnostic precis. Aceasta implică de obicei o evaluare psihiatrică cuprinzătoare, inclusiv un istoric medical detaliat, o revizuire a simptomelor și interviuri cu pacientul și membrii familiei acestuia. În plus, criteriile de diagnostic specifice prezentate în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) sunt utilizate pentru a confirma prezența tulburării bipolare.

Tratament

Tulburarea bipolară este o afecțiune cronică care necesită un tratament pe termen lung. Obiectivele principale ale tratamentului sunt de a stabiliza schimbările de dispoziție, de a reduce frecvența și intensitatea episoadelor și de a îmbunătăți calitatea generală a vieții. Abordările de tratament implică adesea o combinație de medicamente, psihoterapie și modificări ale stilului de viață. Stabilizatorii de dispoziție, antipsihoticele și antidepresivele pot fi prescrise pentru a gestiona simptomele dispoziției, în timp ce psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală, pot ajuta indivizii să facă față provocărilor tulburării bipolare. Este important ca pacientul să lucreze îndeaproape cu un psihoterapeut sau psihiatru pentru a găsi cel mai eficient plan de tratament pentru nevoile sale specifice.

Cercetările au demonstrat eficacitatea psihoterapiei ca o componentă importantă în tratamentul tulburării bipolare. Numeroase studii au explorat diverse abordări psihoterapeutice și impactul lor pozitiv asupra managementului simptomelor, prevenirii căderilor și calității generale a vieții persoanelor cu tulburare bipolară. Iată câteva descoperiri cheie ale cercetărilor care susțin eficacitatea psihoterapiei în tratamentul tulburării bipolare:

Psihoeducație și terapie cognitiv-comportamentală (TCC)

Un studiu publicat în Archives of General Psychiatry a examinat eficacitatea psihoeducației și a terapiei cognitive comportamentale în prevenirea căderilor și îmbunătățirea managementului simptomelor în tulburarea bipolară. Cercetarea a constatat că participanții care au primit psihoeducație și TCC au experimentat perioade mai lungi de remisie și au prezentat un efect mai bun al medicamentelor în comparație cu cei care au primit numai îngrijire standard. Studiul a concluzionat că psihoeducația și TCC pot fi tratamente adjuvante valoroase pentru tulburarea bipolară.

Terapia ritmică interpersonală și socială

Terapia ritmică interpersonală și socială se concentrează pe stabilizarea rutinelor zilnice și a relațiilor interpersonale pentru a regla starea de spirit la persoanele cu tulburare bipolară. Un studiu controlat randomizat publicat în Jurnalul American de Psihiatrie a evaluat eficacitatea terapiei ritmice interpersonale și sociale în prevenirea recăderilor. Rezultatele au arătat că participanții care au primit terapie ritmică interpersonală și socială au avut semnificativ mai puține episoade depresive și maniacale în comparație cu cei care au primit tratamentul obișnuit. Acest studiu a demonstrat efectele benefice ale terapiei ritmice interpersonale și sociale în reducerea ratelor căderilor și îmbunătățirea funcționării generale.

Terapia centrată pe familie

Terapia centrată pe familie implică educarea și implicarea membrilor familiei în procesul de tratament pentru a îmbunătăți comunicarea, rezolvarea problemelor și sprijinul pentru persoanele cu tulburare bipolară. Un studiu controlat randomizat publicat în Journal of Consulting and Clinical Psychology a investigat eficacitatea terapiei centrate pe familie în reducerea frecventei căderilor și îmbunătățirea relației cu familia. Descoperirile au arătat că participanții care au primit terapie centrată pe familie au avut o frecvență mai redusă a căderilor și o comunicare mai bună în familie în comparație cu grupul de control.

Terapia cognitivă bazată pe Mindfulness

Terapia cognitivă bazată pe Mindfulness combină tehnicile de mindfulness cu terapia cognitivă pentru a ajuta indivizii să-și dezvolte abilități de gestionare a emoțiilor și de reducere a recăderii în tulburarea bipolară. O revizuire sistematică și o meta-analiză publicate în Journal of Affective Disorders au analizat mai multe studii privind terapia cognitivă bazată pe Mindfulness pentru tulburarea bipolară. Descoperirile au sugerat că privind terapia cognitivă bazată pe Mindfulness poate avea un efect pozitiv în reducerea simptomelor depresive și a frecvenței căderilor, în special la persoanele cu antecedente de depresie.

Terapii alternative pentru tulburarea bipolară

Deși nu este recomandat că terapiile alternative să înlocuiască tratamentele convenționale, ele pot fi utilizate că abordări complementare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și pentru a promova bunăstarea generală a celor care suferă de tulburare bipolară. Este esențial să consulți un profesionist din domeniul sănătății înainte de a apela la orice terapie alternativă.

Iată câteva terapii alternative care au fost abordate în contextul tulburării bipolare:

Practici bazate pe mindfulness: meditația Mindfulness și alte tehnici bazate pe mindfulness pot ajuta persoanele cu tulburare bipolară să dezvolte o conștientizare a gândurilor, emoțiilor și senzațiilor corporale. Aceste practici pot îmbunătăți reglarea emoțională și pot reduce stresul.

Yoga: Practica regulată a yoga combină posturi fizice, exerciții de respirație și meditație. S-a descoperit că îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea și promovează bunăstarea generală. Cu toate acestea, este necesară prudență, deoarece anumite tipuri de practici intense de yoga pot declanșa simptome maniacale la unele persoane.

Acupunctura: Această tehnică de medicină tradițională chineză implică introducerea de ace subțiri în anumite puncte ale corpului. Unele studii sugerează că acupunctura poate ajuta la atenuarea simptomelor depresive și maniacale asociate cu tulburarea bipolară, deși sunt necesare mai multe cercetări. Suplimente din plante: Anumite suplimente din plante au fost investigate pentru beneficiile lor potențiale în gestionarea tulburărilor de dispoziție. Cu toate acestea, este esențial să fiți precauți, deoarece remediile pe bază de plante pot interacționa cu medicamentele și pot să nu fie bine reglementate pentru siguranță și eficacitate.

Aceste descoperiri subliniază eficacitatea psihoterapiei ca tratament adjuvant valoros pentru tulburarea bipolară. Este important de menționat că psihoterapia ar trebui să fie integrată cu tratamentul medicamentos și adaptată nevoilor individuale. Planurile de tratament colaborative care combină psihoterapia, medicamentele și intervențiile în stilul de viață au arătat cele mai bune rezultate în gestionarea tulburării bipolare și în promovarea stabilitățîi și a bunăstării pe termen lung.

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Un comentariu

  1. Un studiu realizat in 1990 pe pacientii cu tulburare bipolara a constatat ca exercitiile de biofeedback pot reduce nivelul de anxietate, depresie si iritare, in comparatie cu pacientii care nu au primit tratament de biofeedback.
    Un studiu randomizat, controlat cu placebo a gasit ca terapia interpersonala poate reduce simptomele de anxietate si depresie la persoanele cu tulburare bipolara. De asemenea, aceasta abordare psihoterapeutica a fost conectata cu un numar mai mic de recaderi la pacientii din cadrul studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button