fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Art Therapy

Ce este Art Therapy sau terapia vindecarii prin arta? La ce poate fi utila si pentru cine este potrivita?
Cuprins

Binecunoscuta zicală „O imagine valorează o mie de cuvinte”, reflectă efectul puternic pe care îl au artele și expresia creativă asupra înțelegerii și comunicării umane. Art terapia există pentru a valorifica această putere creativă în scopuri terapeutice.

Așa cum o pictură sau o piesă muzicală poate transmite un mesaj în moduri neobișnuite, terapia prin artă oferă persoanelor care se confruntă cu provocări fizice, emoționale și cognitive noi căi de înțelegere și auto-exprimare.

Oamenii nu trebuie să fie artiști sau chiar „buni la artă” pentru a face terapie prin artă. Această formă de tratament este mai mult decât o clasă de artă sau doar ceva pentru a menține oamenii ocupați. Art therapy folosește puterea artelor și a diferitelor moduri de comunicare pentru a determina oamenii să se deschidă și să se angajeze în terapia lor, lucru care pot contribui la vindecare.

Ce este practic Art Therapy?

Terapia prin artă integrează tehnicile psihoterapeutice cu procesul creativ pentru îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării.

Asociația Americană de Art Therapy caracterizează terapia prin artă ca o abordare a sănătății mintale ce utilizează procesul de creație al artei pentru a îmbunătăți sănătatea mentală, fizică și emoțională.[1]

Scopul terapiei prin artă este de a utiliza procesul creativ pentru a ajuta oamenii să exploreze auto-exprimarea și, făcând acest lucru, să găsească noi modalități de a obține o perspectivă personală și de a dezvolta noi abilități de coping.

Tehnicile utilizate în terapia prin artă pot include desenul, pictura, colorarea, sculptura sau colajul. Pe măsură ce clienții creează artă, ei pot analiza ceea ce au făcut și cum îi face să se simtă. Prin explorarea artei lor, oamenii pot căuta teme și conflicte care le pot afecta gândurile, emoțiile și comportamentul.

Oamenii nu trebuie să aibă abilități artistice sau talente speciale pentru a participa la cursuri de terapie prin artă. Totodată, la astfel de cursuri pot participa oameni de toate vârstele, inclusiv copii, adolescenți și adulți.

Unele cercetări sugerează chiar că, arta poate juca un rol esențial în stimularea sănătății mintale.[2]

Pentru ce afecțiuni este benefică Terapia prin arta?

terapia prin arta
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/art-therapy-therapeutic-discipline-230046/

Art Therapy poate fi utilizată pentru a trata o gamă largă de tulburări mentale și de suferințe psihologice. În multe cazuri, ar putea fi utilizată împreună cu alte tehnici de psihoterapie, cum ar fi terapia de grup sau terapia cognitiv-comportamentală.

Câteva exemple de situații în care ar putea fi benefica Terapia prin artă:

  • Adulți foarte stresați[3]
  • Copii care suferă de probleme de comportament sau sociale la școală sau acasă
  • Copii sau adulți care au experimentat un eveniment traumatic[4]
  • Copii cu dificultăți de învățare
  • Persoane care au o leziune cerebrală
  • Persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală

Practicienii susțin că terapia prin artă poate ajuta, de asemenea, oamenii cu:

  • Probleme legate de îmbătrânire
  • Anxietate
  • Cancer[5]
  • Depresie [6]
  • Tulburări de alimentație [7]
  • Dificultăți emoționale
  • Probleme de familie sau in relații [8]
  • Simptome psihologice asociate cu alte probleme medicale
  • Sindromul de stres post traumatic (PTSD)
  • Probleme psihosociale
  • Consum de substanțe [9]

 

Unde se practică Art Therapy?

art terapia
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-adult-woman-drawing-summer-field_5252107.htm

Art Therapy se practică în spitale, unități de îngrijire pentru reabilitare, facilități psihiatrice, comunități pentru seniori sau școli. De asemenea, mai putem găsi diferite forme de terapie prin arta și în centrele de wellness, instituțiile criminalistice sau centrele de detenție.

Practica privată este, de asemenea, foarte frecventă pentru profesioniștii specializați în Art Therapy.

Limitări

Una dintre preocupările majore ale terapiei prin artă este eficiența abordării. Deși mulți îi susțin eficacitatea, exista și sceptici.

Adulții, în special, pot fi înclinați să nu coopereze pe deplin și deschis cu procesul de tratament sau pot refuza în totalitate acest tip de tratament. În plus, unele persoane pot crede că nu sunt suficient de creative sau artistice pentru ca tratamentul să aibă succes, deși scopul tratamentului este să-și exprime gândurile și emoțiile, nu să producă capodopere artistice.

Eficacitatea terapiei prin artă poate fi, de asemenea, criticată, din cauza rezultatelor mixte obținute în urma cercetărilor realizate.

Referințe

1. ABOUT ART THERAPY – https://arttherapy.org/about-art-therapy/

2. Art Therapy In Humanistic Psychiatry – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042811022312?via%3Dihub

3. Art Therapy and Creative Coping Techniques for Older Adults – shorturl.at/esHP0

4. Art Psychotherapy – shorturl.at/oEQX9

5. Art therapy – shorturl.at/wBY23

6. Art therapy for people with non-psychotic mental disorders – https://www.journalslibrary.nihr.ac.uk/hta/hta19180/#/abstract

7. Arts-Based Therapies in the Treatment of Eating Disorders – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10640260500403857

8. Family Art Therapy – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781118306543.ch21

9. The Use of Art and Music Therapy in Substance Abuse Treatment Programs – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268880/

Asociații de Art Therapy din România

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button