fbpx
Psihoterapie Integrativa

Terapie de cuplu tipuri: Care este mai potrivită?

Terapia de cuplu a început să fie din ce în ce mai populară.

Terapia de cuplu a început să fie din ce în ce mai populară.

Terapia de cuplu ajută cuplurile să vorbească deschis despre sentimentele persistente, să deblocheze barierele de comunicare, să își îmbunătățească intimitatea și să devină o echipă.

Există mai multe tipuri de terapii de cuplu. Înainte de a-ți prezenta care sunt cele mai comune, este bine să știi că se întâmplă rar ca un psihoterapeut să folosească doar una singură. În general, psihoterapeuții de cuplu cunosc mai multe tipuri pe care le adaptează în funcție de nevoile voastre.

Însă, a cunoaște exact care sunt diferențele între tipurile de terapii de cuplu existente te poate ajuta pe tine și pe soțul tău să obțineți ajutorul de care aveți nevoie. Dacă un psiholog este certificat într-un anumit tip de terapie, este un semn că acesta crede în acel tip de terapie și o folosește. În cele din urmă, însă, succesul terapiei de cuplu depinde de voi și de terapeut.

Prin urmare, iată care sunt cele mai populare tipuri de terapii de cuplu folosite și prin ce se diferențiază acestea.

1. Metoda Gottman

Terapia de cuplu prin metoda Gottman este folosită de peste trei decenii și a fost cercetată și practicată îndelung în medii clinice. Metoda Gottman folosește tehnici pentru a spori afecțiunea, apropierea și respectul în cuplu. Aceste tehnici vă ajută să rezolvați conflictul atunci când simțiți că sunteți într-un impas. Tu și partenerul tău puteți învăța să vă înțelegeți și să discutați calm problemele.

Metoda Gottman implică perfecționarea comportamentelor distructive precum:

  • Critică
  • Dispreţ
  • Defensivitate
  • Lipsa comunicării

Domeniile de concentrare includ:

  • Explorarea zonelor de dezacord
  • Identificarea diferitelor declanșatoare
  • Descoperirea valorilor comune
  • Folosirea unor instrumente specifice pentru a gestiona conflictele

Un studiu din 2018 la care au participat mai multe cupluri, a arătat că acestea au obținut un scor semnificativ mai mare în ceea ce privește intimitatea și calitatea generală a relației după ce au primit 10 ședințe de terapie de cuplu folosind metoda Gottman.[1]

2. Terapia focalizată pe emoții

Terapia focalizată pe emoții a fost dezvoltată de Dr. Susan Johnson. Acest tip de consiliere a fost concepută mai întâi pentru cupluri, dar s-a dovedit utilă și pentru familii. Metoda Dr. Johnson este utilizată în întreaga lume în spitale, clinici, cabinete private și centre de instruire. Deși terapia focalizată pe emoții este utilă în majoritatea situațiilor, ar trebui luată în considerare mai ales dacă depresia este cauza problemelor de relaționare.

Terapia focalizată pe emoții este, de obicei, utilizată pe termen scurt și are trei obiective principale:

  • Încurajează extinderea și reorganizarea răspunsurilor emoționale cheie
  • Caută să asigure o legătură strânsă între tine și partenerul tău
  • Creează interacțiuni noi și benefice în parteneriatul vostru

S-a constatat că terapia focalizată pe emoții ajută 70-75% din relațiile care se află într-o stare critică să treacă într-o stare de recuperare. 90% dintre cuplurile care utilizează această terapie de cuplu declară că relația lor s-a îmbunătățit. [2]

3. Terapia relațională Imago

Terapia relațională Imago este o abordare ce are în vedere imaginea inconștientă a iubirii pe care am dezvoltat-o ​​în copilărie. Când ne căsătorim sau avem o altă persoană semnificativă în viața noastră, proiectăm acea imagine. Și, de obicei, acea imagine încorporează atât comportamentele pozitive, cât și comportamentele negative pe care le asociem cu dragostea pe care am primit-o de la îngrijitorii noștri primari în copilărie.

Terapia relațională Imago consideră conflictul ca fiind pozitiv.

Conflictul este o oportunitate pentru creșterea relației.

Dacă alegeți să mergeți la un terapeut de cuplu specializat în Imago, așteaptă-te la discuții lungi despre trecut și prezent care pun mult accent pe ascultare. Cuplurile care fac ședințe de terapie Imago realizează adesea că ascultarea este o abilitate care le lipsește, dar pe care reușesc să o câștige în timp.

Un studiu din 2017 a constatat că, cuplurile care au participat la 12 ședințe de terapie prin metoda Imago au înregistrat creșteri „semnificative statistic” ale satisfacției conjugale după finalizarea lor. [3]

4. Terapia narativă

Terapia narativă scoate în evidență poveștile pe care le folosesc cuplurile pentru a da sens lumii. Ne spunem povești despre noi înșine și despre ceilalți, iar aceste povești ne ghidează comportamentul și deciziile. Problemele apar atunci când poveștile nu sunt conforme cu realitatea. “Poveștile” negative, de exemplu, pot încuraja atitudini autodistructive și pot stimula deciziile proaste.

Psihoterapeuții care folosesc terapia de cuplu narativă încearcă să ajute cuplurile să înțeleagă poveștile pe care și le spun despre relația lor și să scrie povești noi, dacă este necesar.

Un studiu din 2016, care a implicat un număr redus de cupluri, a constatat că, doar opt ședințe de terapie de cuplu narativă au contribuit la reducerea conflictelor conjugale și la îmbunătățirea relației sexuale a acestora. [4]

5. Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală, care se concentrează asupra modului în care gândurile influențează comportamentele, este o formă populară de terapie atât pentru indivizi, cât și pentru cupluri. Fiind dezvoltată la începutul secolului al XX-lea și adoptată de foarte mulți psihologi, terapia cognitiv-comportamentală este susținută de cercetări ample.[5]

Terapia cognitiv-comportamentală se bazează pe ideea că gândurile îți controlează sentimentele și că sentimentele îți controlează acțiunile. Dacă poți înțelege și schimba gândurile, poți schimba modul în care te simți și cum acționezi. În terapia cognitiv-comportamentala, psihoterapeuții vor încerca mai întâi să identifice modul în care cuplurile se gândesc la probleme și apoi îi vor ajuta să învețe cum să-și schimbe modul de gândire.

Concluzii

Majoritatea terapeuților de cuplu sunt instruiți în mai multe modalități și pot integra diferite abordări după cum este necesar, în funcție de provocările specifice cu care vă confruntați în relație.

Pe lângă luarea în considerare a tuturor opțiunilor pentru tipurile de terapie de cuplu, experții subliniază că este la fel de important să găsești un profesionist cu care să te simți confortabil și să poți stabili o relație bună, cineva care îți validează problemele și le abordează în mod eficient.

Având în vedere că veți împărtăși unele dintre cele mai intime gânduri și emoții, psihoterapeutul cu care alegi să lucrezi este mult mai important decât metodologia pe care o folosește.

Studii

1. Examining the Effectiveness of Gottman Couple Therapy on Improving Marital Adjustment and Couples’ Intimacy – https://ijps.tums.ac.ir/index.php/ijps/article/view/1019

2. ABOUT EFT – https://www.nyceft.org/about-eft

3. Randomized Controlled Trial of Imago Relationship Therapy: Exploring Statistical and Clinical Significance – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15332691.2016.1253518

4. https://sites.kowsarpub.com/thrita/articles/59672.html

5. Cognitive-Behavioral Psychotherapy for Couples: An Insight into the Treatment of Couple Hardships and Struggles – https://www.researchgate.net/publication/324093007_Cognitive-Behavioral_Psychotherapy_for_Couples_An_Insight_into_the_Treatment_of_Couple_Hardships_and_Struggles

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button