Suplimente
Peste o treime din români apelează la suplimente alimentare pentru a obține nutrienții de care au nevoie.
Mulți dintre noi luăm suplimente nu doar pentru a compensa ceea ce ne lipsește, ci și pentru că sperăm să ne oferim un plus de sănătate; o soluție pentru a preveni bolile.
Citește mai multÎn acest articol vom afla ce sunt suplimentele, cât de eficiente sunt acestea, când ar trebui să le consumăm, dar mai ales la ce riscuri ne expunem.
Ce sunt suplimentele alimentare?
Suplimentele alimentare sunt substanțe pe care le poți consuma pentru a adăuga nutrienți în dieta ta sau pentru a reduce riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza sau artrita.
Suplimentele alimentare se prezintă sub formă de pastile, capsule, pulberi, geluri, extracte sau lichide. Acestea pot conține vitamine, minerale, fibre, aminoacizi, ierburi sau alte plante medicinale sau enzime.
Când ar trebui să iau suplimente alimentare?
Majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia suplimente alimentare deoarece pot obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie, având o dietă sănătoasă și echilibrată.
O dietă ce include consumul de alimente sănătoase într-o varietate cât mai mare, este cel mai bun mod de a obține nutrienții de care ai nevoie. Cu toate acestea, unii oameni nu primesc suficiente vitamine și minerale din dieta zilnică, iar medicii lor le pot recomanda un supliment.
Discută cu medicul tău înainte de a lua orice supliment!
Suplimente vs alimente integrale
Suplimentele nu ar trebui să fie luate cu scopul de a înlocui alimentele. Acestea nu conțin toți nutrienții și beneficiile alimentelor integrale, cum ar fi fructele și legumele.
Alimentele integrale oferă trei beneficii principale față de suplimentele alimentare:
- O nutriție mai bună. Alimentele integrale sunt complexe, conținând o varietate de micronutrienți de care are nevoie corpul tău.
- Fibre esențiale. Alimentele integrale, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și leguminoasele, oferă fibre alimentare. Fibrele alimentare pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, cancer colorectal, accident vascular cerebral și boli de inimă.
- Substanțe de protecție. Multe alimente integrale conțin substanțe chimice care promovează sănătatea, cum ar fi antioxidanții – substanțe care încetinesc un proces natural care duce la deteriorarea celulelor și a țesuturilor.
Cine are nevoie să ia suplimente alimentare?
Dacă ești un adult sănătos care mănâncă o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă și pește, probabil că nu ai nevoie să iei suplimente.
În schimb, medicul îți poate recomanda să iei suplimente dacă:
- Ești însărcinată sau încerci să rămâi însărcinată
- Ai peste 50 de ani
- Nu ai pofta de mâncare sau ai o problemă care te împiedică să asimilezi suficienți nutrienți
- Urmezi o dietă care exclude anumite alimente
- Ai o boala care influențează modul în care corpul tău digeră substanțele nutritive, cum ar fi diareea cronică, alergiile alimentare, intoleranța alimentară sau o boală a ficatului, a vezicii biliare, a intestinelor sau a pancreasului
- Ai suferit o intervenție chirurgicală asupra tractului digestiv care afectează modul în care corpul tău digeră substanțele nutritive
Cele mai folosite suplimente alimentare:
- Calciu
- Echinacea
- Ulei de pește
- Ginseng
- Glucozamină și / sau Sulfat de condroitină
- Usturoi
- Vitamina D
- Sunătoare
- Ginkgo
- Sunătoare
- Coada șoricelului
La ce riscuri te expui dacă iei suplimente?
Multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte puternice asupra organismului. Citește întotdeauna prospectul pentru a vedea efectele adverse sau discuta cu medicul despre acestea.
Cel mai adesea, pot apărea efecte secundare negative dacă iei suplimente alimentare:
– în doze mari
– în locul medicamentelor prescrise
– dacă iei multe suplimente diferite
Unele suplimente pot crește riscul de sângerare dacă sunt luate înainte de o intervenție chirurgicală sau pot schimba efectul anesteziei. Suplimentele pot interacționa, de asemenea, cu unele medicamente în moduri care ar putea provoca probleme. Iată câteva exemple:
Vitamina K poate reduce capacitatea warfarinei de diluare a sângelui și de a preveni coagularea sângelui.
Sunătoarea poate accelera descompunerea multor medicamente și reduce eficacitatea acestora (inclusiv unele antidepresive, pilule contraceptive, medicamente pentru inimă, medicamente anti-HIV și medicamente pentru transplant).
Suplimentele antioxidante, cum ar fi vitaminele C și E, ar putea reduce eficacitatea unor tipuri de chimioterapie pentru cancer.
Producătorii pot adăuga vitamine, minerale și alte ingrediente suplimentare la alimentele pe care le consumi, în special cerealele și băuturile pentru micul dejun. Ca urmare, este posibil să obții mai multe dintre aceste ingrediente decât crezi. A lua o cantitate mai mare de vitamine sau minerale decât este recomandat, poate determina apariția unor efecte secundare. De exemplu, prea multă vitamină A poate provoca dureri de cap și poate afecta ficatul, poate reduce rezistența osoasă și provoca malformații congenitale. Excesul de fier provoacă greață și vărsături și poate afecta ficatul și alte organe.
Ai grijă la ce suplimentele alimentare iei dacă ești gravidă sau alăptezi. De asemenea, nu da suplimente copiilor decât la recomandarea medicului. Multe suplimente nu au fost bine testate pentru siguranță la femeile gravide, mamele care alăptează sau copiii.
Atenție la suplimentele vândute prin campanii mulți-level marketing (MLM)
Cererea de produse pentru sănătate continuă să crească, iar unul dintre rezultatele acestei cereri a fost creșterea companiilor de mulți-level marketing de suplimente (MLM).
Deși există variații în structura exactă, MLM-urile funcționează utilizând un model de afacere în care reprezentanții independenți, fără salarii, câștigă venituri afiliate prin vânzarea produselor unei anumite companii.
Unele companii folosesc, de asemenea, un sistem de comisioane în formă de piramidă în care reprezentantul face bani suplimentari prin recrutarea și vânzarea către noi reprezentanți.
Datorită popularității vitaminelor, mineralelor și a altor suplimente, multe companii de MLM oferă o varietate de produse suplimentare, dintre care multe sunt adesea promovate ca modalități de a stimula diferite aspecte ale sănătății sau de a sprijini pierderea în greutate.
Unele companii obișnuite de MLM pe care probabil le vei întâlni includ Herbalife, Shaklee, Amway și Plexus.
Deși unele produse pot fi perfect sigure, multe produse vândute de MLM nu sunt testate de terți pentru siguranță sau eficacitate. Ca urmare, ai putea ajunge să cheltui mulți bani pe un produs ineficient sau de calitate scăzută.
În plus, aceste produse conțin adesea un amestec de plante, dintre care multe nu s-au dovedit a fi sigure pentru a fi utilizate pe termen lung. Aceste suplimente pot conține, de asemenea, niveluri potențial periculoase de vitamine și minerale.
În cele din urmă, ingredientele utilizate în aceste produse nu sunt întotdeauna de înaltă calitate și pot include culori artificiale, arome și aditivi.
În general, atunci când cumperi suplimente de la o companie MLM, este important să cauți indicatori de siguranță și calitate, inclusiv lista ingredientelor, dozarea și certificările de la companii terțe.
Calitatea suplimentelor
Ministerul Sănătății nu evaluează eficacitatea, siguranța sau calitatea suplimentelor alimentare sau a ingredientelor din acestea înainte de a intra pe piață.
Acest lucru este important de realizat, deoarece înseamnă că nu există nicio garanție că produsul conține ceea ce pretinde. Mai mult, un produs poate conține chiar cantități diferite de ingrediente de la lot la lot.
Cel mai bun mod de a asigura calitatea unui produs este să cauți un producător certificat de renume.
Ai în vedere următoarele aspecte:
Discută cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare pentru a trata o afecțiune.
Obține aprobarea medicului înainte de a lua suplimente alimentare în locul sau în combinație cu medicamentele prescrise.
Dacă ești programat să ai orice tip de procedură chirurgicală, discută cu medicul despre suplimentele pe care le iei.
Reține că termenul „natural” nu înseamnă întotdeauna siguranță. Unele produse botanice naturale, de exemplu, cum ar fi symphytum și kava, pot dăuna ficatului. Siguranța unui supliment alimentar depinde de multe lucruri, cum ar fi modul în care funcționează în organism, modul în care este preparat și cantitatea pe care o iei.
Înainte de a lua orice supliment alimentar, discută cu medicul pentru a răspunde la aceste întrebări:
- Care sunt beneficiile sale potențiale pentru mine?
- Prezintă vreun risc?
- Care este doza adecvată pe care ar trebui să o iau?
- Cum, când și cât timp trebuie să iau acest supliment?
-
Acizii grași omega 3 sunt importanți pentru a reduce inflamația, a susține sănătatea sistemului cardiovascular și a îmbunătăți funcțiile cerebrale.…
Citește mai mult » -
Balonarea sau meteorismul este frecventă atât în rândul adulților, cât și al copiilor și se manifestă printr-un disconfort abdominal sau…
Citește mai mult » -
Un supliment cu zinc ar putea ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator, cum ar fi tusea, congestia și durerea…
Citește mai mult » -
Beneficiile triphala sunt recunoscute în medicina ayurvedica de aproape 1.000 de ani. Acest amestec constituit din “trei fructe” uscate, așa…
Citește mai mult » -
Vitamina B2, numită și riboflavină, este una dintre cele 8 vitamine B. Toate vitaminele B ajută organismul să transforme alimentele…
Citește mai mult »