fbpx
Medicina integrativa

Un nou derivat al oxitocinei îmbunătățește tulburarile cognitive în boala Alzheimer

Oamenii de știință din Japonia au decoperit că un derivat al oxitocinei administrat intranazal ar putea fi utilizat pentru a trata boala Alzheimer.

Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.

În prezent, cauza bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că acumularea de proteină β-amiloid (Aβ) în țesutul creierului poate juca un rol în dezvoltarea bolii.

Boala Alzheimer este cauza principală a demenței.

În prezent, opțiunile de tratament pentru Alzheimer sunt limitate la medicamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor cognitive și comportamentale asociate cu tulburarea.

Însă, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință din Tokyo a descoperit că un derivat al oxitocinei care pătrunde în celule, administrat în pasajele nazale ale șoarecilor cu deficiențe de memorie, a inversat problemele cognitive ale rozătoarelor.

Deși studiul a folosit șoareci și nu participanți umani, descoperirile sugerează că oxitocina ar putea reduce deficiențele cognitive asociate cu boala Alzheimer.

Cum afectează oxitocina declinul cognitive asociat cu boala Alzheimer?

Oxitocina este un hormon responsabil pentru comportamentele de relaționare și atașamentul romantic. Prin urmare, este adesea numit „hormonul iubirii”. Oxitocina joacă, de asemenea, un rol critic la naștere și alăptare.

Într-un studiu anterior, cercetătorii de la Universitatea de Științe din Tokyo au raportat că oxitocina produce inversarea plasticității sinaptice afectate declanșată de peptida β amiloid (25-35) (Aβ25-35). Ei arată acum că un derivat al oxitocinei poate inversa afecțiunile cognitive induse de Aβ25-35 la șoareci.

Citeste si: Exercițiile zilnice stimulează funcțiile creierului la adulții de vârstă mijlocie

Declinul cognitiv și pierderea memoriei observate în boala Alzheimer (AD) sunt atribuite acumulării proteinei β-amiloid (Aβ), care afectează funcția neuronală a creierului. Această descoperire, împreună cu identificarea receptorilor de oxitocină în neuronii SNC, a stimulat interesul pentru rolul potențial al oxitocinei în inversarea pierderii de memorie asociată cu tulburările cognitive precum AD.

Cu toate acestea, peptidele precum oxitocina se caracterizează printr-o permeabilitate slabă a barierei hematoencefalice și, prin urmare, pot fi livrate eficient la creier prin administrarea unei injecții intracerebroventriculară (ICV). Însă, ICV este o tehnică invazivă care este dificil de implementat clinic.

Livrarea peptidelor prin administrare intranazală (IN) este o opțiune clinică viabilă

 

Prof. Chikamasa Yamashita de la Universitatea de Știință din Tokyo a brevetat recent o metodă de creștere a eficienței livrării de peptide către creier, prin introducerea de peptide care pătrund în celule (CPP) și a unei secvențe de accelerare a penetrării (PAS) prin modificări structurale. Lucrările anterioare au confirmat că atât CPP, cât și PAS beneficiază calea de livrare nas-creier. Acum, un grup de cercetători, condus de Prof. Akiyoshi Saitoh și Prof. Jun-Ichiro Oka, a folosit această abordare pentru a prepara un derivat al oxitocinei: PAS-CPPs-oxitocină. Descoperirile lor au fost publicate online în Neuropsychopharmacology Reports pe 19 septembrie 2022.

Am arătat anterior că oxitocina inversează afectarea plasticității sinaptice la rozătoare induse de peptida amiloid (25-35). Am vrut să vedem dacă PAS-CPP-oxitocina poate fi eliberată mai eficient în creierul șoarecelui pentru aplicarea clinică și dacă a îmbunătățit comportamentul funcțional cognitiv la șoareci afirmă prof. Oka

 

Implicații pentru tratarea bolii Alzheimer

Șoarecii care au primit administrarea IN a derivatului de oxitocină au arătat îmbunătățiri ale memoriei în testul Y-Maze.

Cu toate acestea, observând oxitocina marcată cu izotiocianat de fluoresceină, oamenii de știință au descoperit că derivatul de oxitocină a fost dispersat în țesutul cerebral al rozătoarei după administrarea IN.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele sugerează că livrarea IN a derivatului de oxitocină ajunge în mod eficient la țesutul creierului și ar putea fi un tratament util pentru deficientele cognitive în condiții clinice.

„Echipa mea este prima care arată că derivatul de oxitocină poate îmbunătăți afectarea memoriei indusă de [peptida B-amiloid] la șoareci”, autorul principal al studiului Jun-Ichiro Oka, Ph.D., profesor emerit la Universitatea de Științe din Tokyo, a spus într-un comunicat de presă.

Studiu: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/npr2.12292

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button