În apiterapie se utilizează produse apicole cu scopul menținerii sănătății.
Deoarece potențialul lor antiviral a fost demonstrat în diverse studii, aceste produse sunt considerate potențiali candidați pentru susținerea tratamentului împotriva COVID-19.
Produsele apicole au în componență proprietăți unice, ce alcătuiesc un „cocktail magic”, de fitomedicamente care ajută la protejarea, combaterea și atenuarea infecției cu COVID-19.
Compușii fenolici din miere, propolis și lăptișor de matcă, prezenți în mod obișnuit ca flavonoide, contribuie la numeroasele beneficii:
- Antioxidante
- Antimicrobiene
- Antivirale
- Antiinflamatorii
- Antifungice
- De vindecare a rănilor
- Cardioprotectoare.
În acest articol, vom vedea cum mierea, propolisul și veninul de albine funcționează ca mecanisme de apărare antivirale împotriva COVID-19.
Este important de reținut că apiterapia poate fi aleasă ca tratament doar la recomandarea medicului și nu trebuie să înlocuiască tratamentul clasic pentru virus.
Rolul albinelor în apiterapie
Albinele sunt “maeștri” când vine vorba despre chimie, ingineri profesioniști am putea spune.
Succesul acestora se datorează în mare parte capacității lor de a sintetiza produse cu proprietăți incredibile pentru sănătate: miere, ceară de albine, venin, propolis, polen și lăptișor de matcă.
Trei dintre aceste produse, ceara de albine, veninul și lăptișorul de matcă, sunt sintetizate chimic de către albine.
Celelalte trei sunt derivate din plante și sunt modificate și proiectate de albine pentru uzul lor propriu.
Mierea
Mierea a fost recomandată ca tratament de primă linie pentru tusea cauzată de infecția tractului respirator superior, care este principalul simptom identificat al COVID-19. [1]
Aceasta reușește să dezinfecteze în siguranță gâtul, distrugând potențialii microbi dăunători, prin acoperirea mucoasei. [2]
Activitatea antimicrobiană și antivirală a mierii se datorează, în parte, peroxidului de hidrogen și peptidei antibacteriene defensin-1, derivată de albine. [3]
Ca și alte viroze respiratorii, inclusiv diverse tulpini de gripă, COVID-19 se răspândește prin molecule eliberate de către o persoană infectată în timpul tusei.
Deoarece conține peroxid de hidrogen, mierea se prezintă ca o măsură de protecție împotriva virusului, datorită efectului biocid al peroxidului, care ajută la curățarea gâtului de orice particule ale virusului. [4]
Proprietatea antimicrobiană a mierii este strâns corelată cu proprietățile ei fizico-chimice, cum ar fi pH-ul sau vâscozitatea.
Mierea este acidă, cu un pH între 3,5 și 4,5, care maximizează activitatea sa antimicrobiană. [5]
Primele bariere împotriva oricărei infecții microbiene sunt secrețiile corporale, precum transpirația, saliva, mucusul și acidul gastric, care aparțin sistemului imunitar.
Prin urmare, mierea ar putea imita secrețiile corporale pentru a dezvolta un mediu care nu este propice pentru supraviețuirea microbilor.
Împreună, proprietățile chimice biocide, precum și proprietățile fizice ale mierii, ar putea ajuta la dezinfectarea sau captarea particulelor de virus COVID-19 înainte de a trece în plămâni.
Soluția diluată de miere poate fi un antiseptic natural pentru mâini, piele și mucoase, mierea fiind complet sigură și utilizată pe scară largă ca îndulcitor în mai multe medicamente.
Pe lângă avantajul major că nu are efecte secundare, mierea, jucând un rol principal în apiterapie, are și o mare valoare nutrițională.
Propolisul
Propolisul este cunoscut sub numele de „clei de albine”, un termen care se referă la materialul rășinos pe care albinele îl obțin din diferite tipuri de plante.
Propolisul este folosit de albine pentru a repara stupii și pentru a menține temperatura internă a stupului ca să fie evitați musafirii nepoftiți.
Propolisul devine, în general, moale și lipicios când este încălzit.
Datorită proprietăților sale antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antifungice, antiulceroase, anticancerigene și imunomodulatoare, propolisul și extractele sale se folosesc in apiterapie pentrupot fi aplicate în tratarea diferitelor boli. [6]
Acesta întărește peretele celular și ajută la crearea unui mediu intern lipsit de bacterii.
Propolisul manipulează răspunsurile sistemului imunitar. De aceea, prezintă efecte antimicrobiene și antivirale. [7]
Până acum, foarte puține studii au investigat potențialele efecte ale propolisului asupra coronavirusului.
Propolisul este bogat în substanțe fenolice și flavonoide. Mai multe studii au confirmat că aceste substanțe luptă cu succes împotriva COVID-19, fiind dovedit faptul că pot opri replicarea virusului.
Pe baza descoperirilor despre propolis ca produs imunomodulator în apiterapie, dar și despre activitatea sa antivirală, ar putea fi utilizat ca terapie adjuvantă pentru a controla reacțiile inflamatorii ale COVID-19, însă și ca protector împotriva acestuia. [9]
Pe de altă parte, propolisul aparține categoriei celor mai sigure terapii ecologice.
Veninul de albine
Veninul de albine este un lichid sărat, incolor, care conține o combinație de peptide și enzime. [10]
Acesta are o reputație foarte bună în apiterapie, având aplicabilitate în tratamentul mai multor afecțiuni.
Veninul de albine și cele două componente principale ale sale sunt cunoscute pentru proprietățile antimicrobiene, din acest motiv poate fi utilizat ca antibacterian complementar. [11]
Cu toate acestea, studiile care investighează activitatea antivirală a veninului de albine sunt destul de puține.
Veninul de albine ajută sistemul imunitar și procesul de diferențiere a celulelor care joacă un rol crucial în eradicarea SARS-CoV-2.
S-a demonstrat că veninul de albine și melitina sa componentă sprijină sistemul imunitar prin reglarea mai multor forme de celule imunitare, inclusiv a celulelor care nu numai că au redus particulele virusului, dar au redus, de asemenea, incidența pneumoniei. [12]
Însă, acest efect care ar putea fi foarte semnificativ pentru pneumonia asociată cu SARS-CoV-2, a fost atins numai atunci când veninul de albine a fost administrat pe cale nazală sau rectală.
S-a aflat că niciunul dintre pacienții apicultori tratați la clinica de apiterapie din provincia Hubei, epicentrul COVID-19 din China, nu a prezentat simptome asociate cu COVID-19.
Mai mult, cercetătorii au urmărit evoluția a 121 pacienți care au primit tratamentul cu apiterapie timp de două luni, fără să beneficieze de alte măsuri de protecție împotriva virusului.
Niciunul dintre apiterapeuții sau pacienții investigați, nu au fost infectați cu SARS-CoV-2, deși au avut contact strâns cu membrii apropiați ai familiei cărora le-a fost confirmată infecția cu virusul.
Acești oameni au avut următorul lucru în comun: au dezvoltat o toleranță la înțepătura de albină.
Înțepătura funcționează ca un vaccin protector care pune sistemul imunitar într-o stare de așteptare până să ia contact cu virusul.
Prin urmare, veninul de albine poate fi aliatul sistemului imunitar și poate reduce probabilitatea infecției cu SARS-CoV-2.
Studii
- Virological assessment of hospitalized patients with COVID-2019 – https://www.nature.com/articles/s41586-020-2196-x
- Manuka honey: an emerging natural food with medicinal use – https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13659-013-0018-7
- Antibacterial Activity of Different Blossom Honeys: New Findings – https://www.mdpi.com/1420-3049/24/8/1573
- Mechanism of honey bacteriostatic action against MRSA and VRE involves hydroxyl radicals generated from honey’s hydrogen peroxide – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2012.00036/full
- Honey: its medicinal property and antibacterial activity – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2221169111600166?via%3Dihub
- Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits – https://www.hindawi.com/journals/omcl/2017/1259510/
- Immunomodulatory action of propolis on macrophage activation – https://www.scielo.br/j/jvat/a/Lw7nNg6c94kCdVGFvbNPWbN/?lang=en
- Back to the basics: Propolis and COVID-19 – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.13780
- Chemical Composition of Bee Venom – https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-319-59689-1_13
- Antibacterial activity of snake, scorpion and bee venoms: a comparison with purified venom phospholipase A2 enzymes – https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.2006.03161.x
- The Protective Effect of Bee Venom on Fibrosis Causing Inflammatory Diseases https://www.mdpi.com/2072-6651/7/11/4758
- Prevalence of comorbidities and its effects in patients infected with SARS-CoV-2: a systematic review and meta-analysis – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1201971220301363
Sursa foto: canva.com