fbpx
Psihoterapie Integrativa

Cum să recunoști un psiholog online bun?

Află la ce să fii atent atunci când alegi un psiholog online.

Uneori nevoia de a vorbi cu un specialist în legătură cu problemele tale emoționale poate veni în momente în care nu te aștepți.

Un mare avantaj al tehnologiei din ziua de azi este că aceasta permite transpunerea unor activități în mediul online, cum este și psihoterapia.

Cea mai bună parte la alegerea unui psiholog online este că vei putea comunica mai ușor cu acesta. Ședința se poate desfășura de oriunde îți dorești, iar grija timpului pierdut în trafic dispare.

De obicei, oamenii aleg să meargă la psiholog în momente critice din viața lor. Lucru care, s-ar putea să dea bătăi de cap atunci când nevoia este urgentă, însă nu ai suficiente informații cu privire la care este pasul următor.

Pentru a-ți ușura procesul de găsire a unui psiholog online bun, iată câteva aspecte de la care ai putea să pornești.

Cum să identifici un psiholog online bun?

Verifică dreptul de liberă practică

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în calcul atunci când găsești un psiholog online care pare că se potrivește nevoilor tale este să verifici dacă este autorizat să practice psihoterapia.

Legile privind dreptul de liberă practică au scopul de a proteja clienții, asigurându-i că vor intra în contact cu un psiholog instruit și calificat. De asemenea, acestea asigură condițiile legale necesare în cazul în care există probleme cu psihologul.

Poți afla nume de psihologi prin mai multe metode, cu o căutare pe internet sau de la prieteni.

Citește și: Cât costă să faci ședințe cu un psiholog online?

Pentru a verifica dacă este autorizat de statul român, află numărul de autorizație al psihologului și caută-l pe site-ul celor de la Colegiul Psihologilor din România. Așa poți verifica dacă autorizația este reală.

Tot aici poți vedea și specializările pe care psihologul are dreptul să le profeseze, cum ar fi psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie etc.

Te poate ajuta un psiholog online sa iti rezolvi problemele?

Există mai multe afectiuni pentru care poti apela la un psiholog online.

Psihoterapia online poate veni în sprijinul oamenilor care vor să scape de vicii, care au tulburări de anxietate, de alimentație, bipolaritate, depresie, conflicte în relații, probleme cu gestionarea furiei, iar lista poate continua.

Dacă problema ta se află printre acestea, ai toate șansele să găsești un psiholog online cu care să lucrezi cu succes.

Totuși, există unele probleme pentru care vindecarea online nu funcționează.

Formele mai grave de boli mintale, printre care se regăsesc tulburările legate de consumul de substanțe și afecțiunile psihiatrice, depresia severă sau schizofrenia, este recomandat sa fie abordate fata in fata.

Psihologul nu trebuie să încalce standardele profesionale

Dacă totuși ai ales deja să colaborezi cu un psiholog online pentru bunăstarea ta, asigură-te că acesta nu sabotează procesul de vindecare prin practici neprofesionale.

În timpul ședințelor de psihoterapie online, psihologul trebuie să urmeze o anumită conduită, valabilă și pentru ședințele fizice. Această conduită asigură o comunicare calitativă, care ajută psihoterapia să-și îndeplinească scopul.

În mod clar subiectul discuției din cadrul ședințelor trebuie să fii tu. Dacă psihologul vorbește despre experiențele lui, atunci ceva nu este în regulă.

Limbajul este foarte important în conversația pe care o aveți, unii psihologi tind să folosească un limbaj prea științific, care nu este pe înțelesul tău. Astfel de practici nu sunt deloc eficiente, deoarece informația de care ai nevoie nu ajunge cu adevărat la tine.

Atmosfera generală trebuie să fie una de încredere, în care să te simți ascultat și îndrumat. Însă, nu este sănătos ca psihologul să-ți dea întotdeauna dreptate, deoarece nu te va ajuta să gândești critic situațiile pentru care ai venit.

Inițiază o discuție preliminară

Un fel de „interviu” realizat înainte de a începe ședințele propriu-zise poate fi de ajutor.

Conversând cu acesta îți poți da seama dacă stilul său se mulează nevoilor și preferințelor tale. Chiar dacă ai citit unele recenzii bune ale clienților, fiecare om are propriul filtru al realității. Ce i se potrivește cuiva, s-ar putea să nu ți se potrivească și ție.

În cadrul acestei discuții îi poți pune întrebări care să te ajute să-ți formezi o imagine despre cum lucrează. Iată câteva întrebări care îți pot fi de folos:

  • Cum sunt realizate ședințele? Prin sms, telefonic, apel video?
  • Care sunt metodele cu care lucrează?
  • Care este prețul ședinței?

De asemenea, ar putea fi de ajutor și să expui care sunt așteptările, dorințele tale sau nelămuririle tale.

Concluzii

Psihoterapia cu un psiholog online poate fi avantajoasă din mai multe perspective. Însă cum internetul este un loc al tuturor posibilităților, ai grijă atunci când alegi psihologul.

Cu siguranță te duci la un specialist cu dorința de a rezolva ceva, iar pentru a afla cât de bun este psiholog în ceea ce face, aceste aspecte te pot ajuta să te orientezi dacă nu ești sigur de unde să începi:

  • Caută acreditările pe site-uri de specialitate
  • Înțelege problema pentru care mergi ca să știi dacă psihologul lucrează cu ce ai nevoie
  • Inițiază o discuție ca să-ți formezi o imagine de ansamblu.

Nu in ultimul rand, nu uita că alegerea unui psihoterapeut este o chestiune foarte personală. Nu există un psihoterapeut care să fie bun pentru toată lumea. Este important să simți ca ai un sentiment de încredere și că acest psihoterapeut te poate ajuta.

Sursa foto: pexels.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button