fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Chiropracticieni vs. Fizioterapeuti: Care este diferența?

Atât chiropractica, cât și fizioterapia, se adresează afecțiunilor musculo-scheletale, urmărind reducerea durerii și redarea mobilității articulare. Deși obiectivele ambelor terapii sunt asemănătoare, modul de obținere al acestora diferă.

Atât chiropractica, cât și fizioterapia, se adresează afecțiunilor musculo-scheletale, urmărind reducerea durerii și redarea mobilității articulare. Deși obiectivele ambelor terapii sunt asemănătoare, modul de obținere al acestora diferă.

Descoperă în continuarea acestui articol prin ce se aseamănă și prin ce se diferențiază cele două metode de tratament.

Ce este chiroterapia?

Chiroterapia este o metodă de tratament non-invazivă, care presupune manipularea coloanei vertebrale prin utilizarea mâinilor. Ea urmărește ajustarea vertebrelor și eliminarea blocajelor care afectează starea de sănătate a pacienților. Prin tehnicile aplicate de un chiropractican, sunt manipulate articulațiile și vertebrele, pentru revenirea acestora în spatiilor lor articulare. Succesul manevrelor în chiropractică este semnalat prin zgomotele specifice produse la nivelul articulațiilor, numite cracmente. Terapia a fost fondată de către Daniel David Palmer la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Ce este fizioterapia?

Fizioterapia este o metodă de tratament ce folosește terapia manuală, exercițiile fizice, hidroterapia și electroterapia pentru a preveni și trata afecțiunile și tulburările motorii. Ea este recomandată în tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, a celor reumatice, dar și în recuperarea după unele traumatisme, precum fracturi, luxații sau entorse. De asemenea, fizioterapia este de ajutor persoanelor afectate de o imobilizare prelungită, astfel încât ajută la redarea tonusului muscular și la redobândirea capacității motorii.

Citesti si: Sunt chiropracticienii doctori?

Asemănări între chiropractică și fizioterapie

Alegerea dintre chiropractică și fizioterapie poate fi dificilă, date fiind asemănările dintre acestea. Iată care sunt câteva dintre aceste asemănări:

  • Evaluează starea de sănătate a pacienților prin anamneză, examenul fizic și recomandarea unor investigații medicale atunci când acestea sunt necesare;
  • Se concentrează pe reducerea durerii și a disconfortului prin modalități non-invazive;
  • Folosesc mâinile pentru aplicarea tratamentelor;
  • Vindecarea pacienților se realizează fără administrarea de medicamente;
  • Recomandă modificări ale stilului de viață și includerea unei rutine de mișcare pentru îmbunătățirea stării de sănătate;
  • Se adresează acelorași probleme de sănătate, precum durerea lombară, durerile articulare sau durerea musculară.

Prin ce se diferențiază un chiropractician de un fizioterapeut?

Există diferențieri între terapia aplicată de un chiropractician și cea efectuată de un fizioterapeut, după cum urmează:

  • Obiectivul principal

Chiropracticianul se concentrează pe reducerea durerii și ajustarea coloanei vertebrale. El urmărește cu precădere tratarea durerii resimțite la nivelul spatelui, al gâtului, al mâinilor și al picioarelor, dar și a durerii de cap. Fizioterapeutul are ca obiectiv reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității, motiv pentru care el își îndreaptă atenția către modul în care organismul se mișcă și funcționează ca un întreg.

  • Metoda de tratament

Chiropracticianul își folosește mâinile pentru a efectua mișcări de palpare, rotire, împingere și tragere la nivelul zonelor afectate ale corpului. Manevrele pe care el le utilizează se numesc ajustări. Fizioterapeutul folosește tehnici de mobilizare, precum diferite tipuri de masaj, exerciții de întindere, dar și anumiți agenți fizici, respectiv căldura, undele magnetice și mecanice sau lumina.

Cum să alegi între un chiropractician și un fizioterapeut?

Datorită asemănării dintre cele doua terapii complementare, poate fi dificil să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine. Pentru a face o alegere corectă între un chiropractician și un fizioterapeut trebuie să ții cont de afecțiunea cu care te confrunți. În cazul în care suferi de dureri de spate, dureri de gat, dureri articulare sau dureri de cap, ședințele de chiroterapie te pot ajuta să combați durerea.

Dacă te confrunți cu o limitare a mobilității cauzate de un traumatism, o intervenție chirurgicală sau de o problemă de sănătate, dar și cu durere resimțită la mișcare, atunci este recomandat să consulți un fizioterapeut.

Acesta te poate ajuta, de asemenea, dacă îți dorești menținerea sau îmbunătățirea abilitații de mișcare.

O altă modalitate de a face o bună alegere este să ții cont de nevoile tale. Prin urmare, dacă îți dorești doar reducerea durerii și redarea mobilității articulare, atunci chiropractica este terapia recomandată. În cazul în care îți dorești atât ameliorarea durerii, cât și îmbunătățirea capacitații de mișcare, fizioterapia te poate ajuta.

În unele cazuri poți opta atât pentru ședințe de chiroterapie, cât și de fizioterapie, care vor avea beneficii asupra reducerii durerii și îmbunătățirii calității vieții. Discută cu medicul tău cu privire la tipul de terapie care este mai potrivit pentru tine. Atât chiroterapia, cât și fizioterapia, reprezintă modalități complementare de tratament cu beneficii importante asupra îmbunătățirii stării de sănătate, fiind lipsite de efecte secundare.

Referinte:

Physical Therapy (Physiotherapy) or Chiropractic Care? How to Know Which One You Need – https://www.healthline.com/health/physiotherapist-vs-chiropractor#which-to-choose

WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN A CHIROPRACTOR AND PHYSIOTHERAPIST? – https://chirocareflorida.com/chiropractors-vs-physiotherapists/

The Difference Between Chiropractic And Physiotherapy Treatment – https://whitepinehealth.ca/chiropractic-vs-physiotherapy/

10 Benefits of Chiropractic Care – https://www.healthline.com/health/chiropractic-benefits How can physical therapy help? https://www.medicalnewstoday.com/articles/160645

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button