fbpx
Medicina integrativa

Tratament pentru sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Afecțiunea este caracterizată printr-un grup de simptome care includ dureri abdominale, balonare, constipație și diaree.

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afecțiune cronică care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.

Cauza exactă a sindromului de colon iritabil este necunoscută, dar există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea afecțiunii. Printre cei mai important amintim:

 • Anomalii la nivelul intestinului: Persoanele cu SCI pot avea anomalii în modul în care funcționează intestinul, cum ar fi sensibilitate crescută la anumite alimente sau stres.
 • Modificări ale bacteriilor intestinale: intestinul găzduiește trilioane de bacterii, iar modificările tipurilor sau a cantității de bacterii din intestin pot contribui la simptomele sindromul de colon iritabil.
 • Inflamație: Unii oameni cu SCI pot avea o inflamație de grad scăzut în intestin, care poate contribui la simptomele digestive.
 • Genetică: poate exista o componentă genetică a SCI, deoarece afecțiunea tinde să apară în familii.
 • Factori de mediu: Factorii de mediu, cum ar fi infecții antecedente sau un eveniment de viață stresant, pot declanșa apariția simptomelor colonului iritabil.

Este important de reținut că SCI este o afecțiune complexă, iar cauzele pot varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, înțelegerea cauzelor potențiale poate ajuta la dezvoltarea unor planuri de tratament eficiente.
Există mai multe opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea bunăstării generale.

Schimbari ale dietei

Una dintre cele mai eficiente moduri de a gestiona simptomele SCI este prin modificarea dietei. Anumite alimente pot contribui la aparitia simptomelor SCI , așa că este important să le identifici și să le eviți.

Alimentele comune care declanșează SCI sunt:

 • Alimente grase sau prajite
 • Lactate
 • Ciocolată
 • Băuturi carbogazoase
 • Alcool
 • Cofeină

Unii oameni au remarcat o ameliorare a simptomelor urmând o dietă cu conținut scăzut de FODMAP. FODMAP-urile sunt un grup de carbohidrați care sunt slab absorbiți de intestinul subțire, ceea ce poate duce la simptome digestive. O dietă cu conținut scăzut de FODMAP implică evitarea alimentelor bogate în FODMAP, cum ar fi grâul, ceapa, usturoiul, merele și fasolea. Este important să discuti cu un nutritionist atestat sau un medic specialist in medicina integrativa pentru a te asigura că primesti toți nutrienții necesari în timp ce urmezi o dietă cu conținut scăzut de FODMAP.

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Medicamente

Există mai multe medicamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor SCI. Cele mai comune dintre acestea sunt:

Antispastice: Aceste medicamente ajută la reducerea crampelor abdominale și a durerii.
Laxative: pentru cei care se confruntă cu constipația ca simptom, laxativele pot ajuta la promovarea mișcărilor intestinale.
Medicamente anti-diareice: Aceste medicamente pot ajuta la reducerea frecvenței și urgenței mișcărilor intestinale.
Antidepresive: Unele antidepresive s-au dovedit a fi eficiente în reducerea simptomelor colonului iritabil. Acestea funcționează prin modificarea nivelurilor anumitor neurotransmițători din creier care afectează sistemul digestiv.

Citeste si: Calmante naturale pentru sindromul de colon iritabil

Este important să discuti cu un medic pentru a determina cel mai potrivit medicament și doza pentru nevoile tale individuale.

Managementul stresului

Stresul poate fi un declanșator pentru simptomele sindromului de colon iritabil, așa că tehnicile de gestionare a stresului pot fi utile în gestionarea afecțiunii. Cateva tehnici populare de management al stresului includ:
Exercițiile: Exercițiile pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea bunăstării generale. Este important să discuti cu un medic inainte de a incepe un program de exercitii, astfel incat sa te asiguri ca acestea nu contribuie la agravarea simptomelor.
Terapii minte-corp: tehnici precum yoga, meditația și respirația profundă pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății mintale.
Psihoterapia: Psihoterapia poate ajuta oamenii să învețe mecanisme de adaptare pentru gestionarea stresului.

Terapii alternative

Există mai multe terapii alternative care pot fi utile în gestionarea simptomelor SCI. Dintre acestea amintim:
Acupunctura: Acupunctura implică introducerea de ace fine în anumite puncte ale corpului. Poate fi utila în reducerea simptomelor colonului iritabil pentru unii oameni.
Hipnoterapia: Hipnoterapia implică inducerea unei stări de relaxare și oferirea de sugestii pentru ameliorarea simptomelor. Poate fi utila în reducerea simptomelor SCI la unii oameni.

Pe langa cele mentionate mai sus, iată câteva terapii alternative si suplimente care au fost cercetate și care pot fi utile în gestionarea simptomelor SCI:

Probiotice: Probioticele sunt bacterii vii și ciuperci care sunt benefice pentru sistemul digestiv. Ele pot fi găsite în unele alimente, cum ar fi iaurtul, sau luate ca supliment.

Ulei de mentă: Uleiul de mentă este un remediu natural care s-a dovedit a fi eficient în reducerea simptomelor SCI, în special a durerii abdominale și a balonării.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): TCC este o formă de terapie prin vorbire care s-a dovedit a fi eficientă în reducerea simptomelor SCI. O revizuire a studiilor publicate intre anii 1990 si 2010 a concluzionat ca terapia cognitiv comportamentala s-a dovedit o abordare eficientă pentru persoanele cu SCI care se confruntă cu depresie, anxietate, adaptare și simptome de adaptare.

Hipnoza: S-a constatat că hipnoza este eficientă în reducerea simptomelor colonului iritabil, în special a durerii abdominale și a balonării. O lucrare care a analizat un total de 14 studii publicate (N=644) privind eficacitatea hipnozei în tratarea SCI (8 fără grup de control și 6 cu grup de control) a concluzionat că hipnoza produce în mod constant rezultate semnificative și îmbunătățește simptomele cardinale ale SCI la majoritatea pacienților. În revizuirea cercetărilor privind mecanismul de acțiune cu privire la modul în care hipnoza funcționează pentru a reduce simptomele SCI, s-au găsit unele dovezi care susțin atât mecanismele de acțiune fiziologice, cât și psihologice.

Yoga: Yoga s-a dovedit a fi utilă în reducerea stresului și îmbunătățirea bunăstării generale, ceea ce poate reduce la rândul său simptomele SCI. Dovezile din studiile controlate randomizate au identificat yoga ca fiind mai eficientă în comparație cu tratamentul farmacologic și la fel de eficienta ca intervențiile dietetice sau mersul pe jos de intensitate moderată. S-au observat îmbunătățiri atât în ceea ce privește sănătatea fizică (gravitatea simptomelor SCI, motilitatea gastrică, scorurile simptomelor autonome și somatice și funcționarea fizică), cât și rezultatele sănătății mintale (depresie, anxietate, anxietate specifică gastrointestinală și calitatea vieții).

Cercetările privind terapiile alternative pentru SCI sunt încă în desfășurare, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare. Este important de reținut că nu toate terapiile alternative pot funcționa pentru toată lumea și este important să discuți cu un medic înainte de a începe orice tratament nou. Cu toate acestea, pentru cei care sunt interesați de folosirea terapiilor alternative, aceste opțiuni ar putea merita explorate.

În concluzie, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona simptomele colonului iritabil și a îmbunătăți starea generală de bine. Modificările dietetice, medicamentele, tehnicile de gestionare a stresului și terapiile alternative pot fi de ajutor în gestionarea acestei afecțiuni. Este important să discuti cu un medic pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament pentru nevoile tale individuale. Cu un plan de tratament potrivit, persoanele cu SCI pot duce o viață linistita și activă.

Articol revizuit de Dr. Rasvan Constantinescu

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button