fbpx
Medicina integrativa

Regim colon iritabil

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare digestivă comună care afectează aproximativ 10-15% din populația globală. Dieta FODMAP este cel mai popular regim pentru colonul iritabil.

Sindromul de colon iritabil (SCI) se caracterizează printr-un grup de simptome, inclusiv:

  • dureri abdominale
  • balonare
  • diaree
  • constipație.

Aceste simptome pot afecta semnificativ calitatea vieții celor care suferă de SCI. Deși cauza exactă a colonului iritabil este încă necunoscută, mulți oameni constată că modificări ale dietei pot ajuta la gestionarea simptomelor. În acest articol, vom prezenta care este cel mai bun regim pentru sindromul colonului iritabil și anume dieta FODMAP.

Dieta cu FODMAP scăzut

Dieta cu conținut scăzut de FODMAP este o abordare alimentară care este recomandată în mod obișnuit persoanelor cu colon iritabil. FODMAP-urile sunt un grup de carbohidrați care nu sunt bine absorbiți în intestinul subțire și care pot duce la simptomele SCI. Acronimul FODMAP înseamnă oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. Alimentele bogate în FODMAP includ:

  • Fructoză: se găsește în fructe precum mere, pere și mango și în îndulcitori precum mierea și nectarul de agave
  • Lactoză: se găsește în produsele lactate precum laptele, iaurtul și brânza
  • Fructani: se găsesc în grâu, ceapă, usturoi și unele fructe și legume
  • Galactani: se găsesc în fasole, linte și în unele legume precum broccoli și varză
  • Polioli: se găsesc în alcooli de zahăr, cum ar fi sorbitol, manitol și xilitol, și în unele fructe și legume precum merele, perele și ciupercile.
Regimul cu conținut scăzut de FODMAP implică eliminarea alimentelor bogate în FODMAP din dietă pentru o perioadă de timp, de obicei 2-6 săptămâni, și apoi reintroducerea treptata a acestora pentru a identifica care alimente specifice declanșează simptomele SCI. Această abordare s-a dovedit a fi eficientă în reducerea simptomelor colonului iritabil la mulți oameni.

Alimente pe care trebuie să le consumi în regimul cu FODMAP scăzut

În timp ce regimul cu conținut scăzut de FODMAP poate fi restrictiv, există totuși o mulțime de alimente care sunt permise. Câteva exemple de alimente cu conținut scăzut de FODMAP includ:

  • Legume: morcovi, castraveți, salată verde, dovlecei, vinete, ardei gras, spanac, kale, roșii, cartofi
  • Fructe: banane, afine, struguri, kiwi, portocale, căpșuni, zmeura, ananas
  • Cereale: orez, ovăz, quinoa, porumb, pâine fară gluten și paste
  • Proteine: carne de pasare, peste, tofu, tempeh, oua, nuci, semințe
  • Alternative la lactate: lapte fără lactoză, lapte de migdale, lapte de orez, lapte de soia, iaurt fără lactoză
  • Grăsimi și uleiuri: ulei de măsline, ulei de cocos, unt, margarină
Este important de reținut că, mărimea porțiilor contează și în regimul cu conținut scăzut de FODMAP, deoarece consumul prea mult din orice aliment poate declanșa în continuare simptome. O discuție cu un dietetician înregistrat, specializat în regimul cu conținut scăzut de FODMAP, te poate ajuta să te asiguri că ai o dietă echilibrată și hrănitoare, care iți satisface nevoile individuale.

Citeste si: Calmante naturale pentru sindromul de colon iritabil

Alte considerații dietetice

În timp ce regimul cu conținut scăzut de FODMAP este cea mai cunoscută abordare dietetică pentru SCI, este posibil să nu fie potrivită pentru toată lumea. Alte considerații dietetice pentru SCI de menționat ar fi:

  • Consumul de mese regulate: Mâncatul la intervale regulate pe parcursul zilei poate ajuta la reglarea digestiei și la prevenirea simptomelor SCI.
  • Bea multe lichide: Menținerea hidratării este importantă pentru sănătatea generală și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea constipației.
  • Evitarea alimentelor declanșatoare: în plus față de FODMAP, unii oameni cu colon iritabil pot descoperi că anumite alimente, cum ar fi cofeina, alcoolul, alimentele picante și alimentele bogate în grăsimi, declanșează simptomele.

Ce spun studiile despre regimul FODMAP pentru colon iritabil?

Cercetările au arătat că dieta cu conținut scăzut de FODMAP poate fi un tratament eficient pentru simptomele IBS. Un studiu publicat în Journal of Gastroenterology and Hepatology a constatat că dieta cu conținut scăzut de FODMAP a îmbunătățit simptomele generale la 50-80% dintre participanții cu SCI.

Un alt studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie a constatat că dieta cu conținut scăzut de FODMAP a fost eficientă în reducerea balonării și a durerilor abdominale la persoanele cu colon iritabil.

Cu toate acestea, este important de menționat că dieta cu conținut scăzut de FODMAP nu este o soluție pe termen lung pentru SCI. Deși poate oferi o ameliorare a simptomelor, nu este o dietă recomandata pe termen lung, deoarece multe alimente sănătoase sunt bogate în FODMAP. După faza de eliminare a dietei cu conținut scăzut de FODMAP, este important să discuți cu un dietetician înregistrat pentru a reintroduce alimentele bogate în FODMAP și pentru a crea un plan de dietă pe termen lung.

În plus, cercetările recente au sugerat că o dietă modificată cu conținut scăzut de FODMAP poate fi la fel de eficientă că dieta tradițională săracă în FODMAP, fiind în același timp mai puțîn restrictivă. Această abordare modificată implică consumul de cantități mici de alimente cu conținut ridicat de FODMAP în combinație cu alimente cu conținut scăzut de FODMAP pentru a crește varietatea dietei, în același timp gestionând simptomele.

Concluzii

Regimul cu conținut scăzut de FODMAP poate fi o abordare alimentară eficientă pentru gestionarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Cu toate acestea, este important să discuți cu un dietetician înregistrat, care este specializat în dieta cu conținut scăzut de FODMAP, pentru a te asigura că urmezi o dietă echilibrată și hrănitoare, care iți satisface nevoile individuale. În plus, este important de reținut că dieta cu conținut scăzut de FODMAP nu este o soluție pe termen lung pentru SCI și că trebuie luate în considerare și alte considerente dietetice, cum ar fi mesele regulate, hidratarea și evitarea alimentelor declanșatoare.

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button