fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Este homeopatia eficientă? Iată ce ne spune o revizuire a cercetărilor

Homeopatia este un sistem de medicină complementară și alternativă care a stârnit dezbateri considerabile în comunitățile științifice și medicale de ani de zile.

Susținătorii homeopatiei sunt de părere că substanțele foarte diluate pot stimula mecanismele de auto-vindecare ale organismului, în timp ce criticii o resping adesea drept pseudoștiință din cauza lipsei de dovezi științifice care să susțină eficacitatea acesteia.

Această dezbatere continuă i-a determinat pe cercetători să efectueze o revizuire sistematică a meta-analizelor studiilor randomizate de eficacitate controlate cu placebo ale homeopatiei pentru orice indicație, pentru a evalua eficacitatea tratamentelor homeopatice.

Context și obiectiv

Din 1997 au fost publicate mai multe cercetări despre homeopatie, folosind metode diferite, prezentând rezultate diferite și având concluzii divergente. Cu toate acestea, nu a existat o evaluare oficială a acestor cercetări până acum. O revizuire sistematică realizată recent și publicată Systematic Reviews Journal, în Octombrie 2023, a consolidat și analizat critic aceste studii pentru a evalua eficacitatea tratamentelor homeopatice.

Metode

Revizuirea a inclus cercetări care implică participanți umani de toate vârstele, desfășurate în orice țară și cadru, și publicate între 1 ianuarie 1990 și 30 aprilie 2023.

Rezultatul principal al revizuirii a fost estimarea efectului pentru toate studiile incluse în fiecare cercetare, atât colectiv, cât și după restrângerea eșantionului la studii cu o calitate metodologică înaltă, conform criteriilor predefinite. Riscul de părtinire pentru fiecare cercetare a fost evaluat folosind instrumentul ROBIS (Risc de părtinire în revizuiri sistematice), iar calitatea dovezilor a fost evaluată conform cadrului GRADE. Au fost efectuate analize statistice pentru a determina proporția de cercetări care prezintă un efect pozitiv semnificativ al homeopatiei în comparație cu nicio diferență semnificativă.

Rezultate

Revizuirea sistematică a inclus șase meta-analize, care au acoperit diferite tipuri de homeopatie, inclusiv homeopatie individualizată (I-HOM), homeopatie neindividualizată (NI-HOM) și toate tipurile de homeopatie (ALL-HOM, care cuprinde atât I-HOM, cât și NI). -HOM). Aceste cercetări au inclus între 16 și 110 studii publicate între 1943 și 2014, cu dimensiuni medii ale eșantioanelor din studii variind de la 45 la 97 de pacienți. Riscul de părtinire a fost evaluat drept scăzut pentru trei cercetări și ridicat pentru restul de trei.

Citește și: Din ce se fabrica medicamentele homeopate?

Estimările efectului pentru toate studiile din fiecare meta-analiză au arătat un efect pozitiv semnificativ al homeopatiei în comparație cu placebo în cinci din șase meta-analize. Analizele de sensibilitate care au limitat proba la studii de înaltă calitate au fost disponibile pentru patru meta-analize. În trei dintre aceste meta-analize (două care evaluează ALL-HOM și unul care evaluează I-HOM), efectul a rămas semnificativ, în timp ce într-o meta-analiză care evaluează NI-HOM, efectul nu a mai fost semnificativ.

Analiza a constatat că, calitatea dovezilor care susțin efectele pozitive ale homeopatiei dincolo de placebo a variat în diferite tipuri de homeopatie, cu dovezi de înaltă calitate care susțin I-HOM, dovezi de calitate moderată care susțin ALL-HOM și NI-HOM și dovezi de calitate scăzută pentru alte tipuri. Este important că revizuirea nu a găsit nicio susținere pentru ipoteza alternativă a lipsei unei diferențe de rezultat între homeopatie și placebo.

Această revizuire sistematică sugerează că cercetările disponibile au dezvăluit efecte pozitive semnificative ale homeopatiei dincolo de placebo. Aceste constatări sunt în concordanță cu experimentele de laborator care demonstrează efecte parțial replicabile ale preparatelor potențate homeopatic în diferite sisteme de testare, inclusiv experimente fizico-chimice, în vitro, pe bază de plante și experimente pe animale.

Concluzie

Controversa din jurul homeopatiei continuă să persiste. În timp ce această revizuire sistematică a meta-analizelor sugerează un efect pozitiv al homeopatiei dincolo de efectul placebo. Analiza evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare, studii de înaltă calitate și o înțelegere cuprinzătoare a mecanismelor de acțiune a homeopatiei pentru a aborda dezbaterea în curs și pentru a oferi dovezi mai concludente despre eficacitatea acesteia.

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button