Apiterapia se referă la o terapie din medicina alternativă care utilizează produse apicole, cum ar fi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă, polenul de albine și veninul de albine pentru tratarea și prevenirea diferitelor probleme de sănătate.
Practica apiterapiei implică utilizarea diferitelor produse apicole sub diferite forme, cum ar fi ingerarea, aplicarea topică sau injectarea, în funcție de starea de sănătate specifică tratată. De exemplu, mierea poate fi ingerată sau aplicată local pentru proprietățile sale antibacteriene și de vindecare a rănilor, în timp ce veninul de albine poate fi injectat subcutanat pentru efectele sale antiinflamatorii.
Fiecare produs apicol are propria sa compoziție chimică unică și oferă beneficii unice pentru sănătate. De exemplu, mierea este bogată în antioxidanți, enzime și minerale și s-a dovedit că are efecte antibacteriene, antiinflamatoare și imunomodulatoare. Propolisul, care este o substanță asemănătoare rășinii pe care albinele o colectează din copaci și plante, are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii. Lăptișorul de matcă, o substanță cremoasă produsă de albinele lucrătoare, este bogată în proteine, vitamine și minerale și s-a dovedit că are efecte antiinflamatorii, antioxidante și imunomodulante. Veninul de albine, care este produs de albinele lucrătoare și folosit pentru apărarea stupului, conține diferiți compuși bioactivi, cum ar fi melitina, apamină și adolapina și s-a dovedit că are efecte antiinflamatorii, analgezice și anticancerigene.
Studiul a fost efectuat pe șobolani, la care hipertensiunea arterială a fost indusă cu dexametazonă, iar șobolanii au fost tratați cu o combinație de propolis, lăptișor de matcă și venin de albine, împreună cu losartan, un medicament utilizat de obicei pentru a trata hipertensiunea arterială. Tratamentul a scăzut semnificativ tensiunea arterială și a îmbunătățit modificările ECG. De asemenea, a scăzut nivelurile serice de angiotensină-II, endotelina-1 și factorul de creștere tumorală β, care sunt toate asociate cu hipertensiunea arterială.
Citeste si: Apiterapie cu aerosoli: Terapia cu aer din stup
Combinația PRV a îmbunătățit, de asemenea, structura histopatologică și a scăzut nivelurile serice de NF-kB și biomarkeri de stres oxidativ, sugerând că ar putea fi utilizată ca un potențial tratament pentru diferite boli cardiovasculare. Produsele apicole au fost utilizate pe scară largă în medicina populară și posedă numeroase proprietăți farmacologice și biologice benefice, făcându-le o alternativă potențială la produsele farmaceutice tradiționale cu efecte secundare nocive. Studiul sugerează că ar trebui efectuate mai multe cercetări asupra combinațiilor de produse utilizate în apiterapie pentru a explora potențialul acestora că tratamente pentru diferite boli.