fbpx
Boli cronice si afectiuniDiabetMedicina integrativaPlante medicinale
Articole în trend

Top 5 plante medicinale pentru diabet dovedite!!!

Aceste plante medicinale pentru diabet au fost clasate în topul intereselor cercetătorilor.

O mulțime dintre simptomele și complicațiile apărute din cauza diabetului pot fi gestionate cu ajutorul plantelor medicinale.

Cu toate acestea, tratamentul pe bază de plante nu trebuie utilizat pentru a înlocui tratamentul standard al diabetului. Procedând astfel, îți poți pune în pericol sănătatea.

Consultă medicul înainte de a apela la orice tratament pe bază de plante medicinale pentru diabet.

Plante medicinale pentru diabet

Aloe vera

Efecte asupra diabetului

Cercetările sugerează că sucul de aloe vera poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și, prin urmare, poate fi util în tratarea persoanelor cu diabet.

Un studiu care a analizat utilizarea aloe vera pentru a trata simptomele diabetului a sugerat că aceasta ar putea ajuta la protejarea și repararea celulelor beta din pancreas care produc insulină. [1]

Cercetătorii spun că acest lucru se datorează efectelor antioxidante ale aloei.

Beneficiile acestei plante medicinale pentru diabet au mai fost asociate cu [1]:

  • Scăderea lipidelor din sânge la pacienții cu niveluri anormal de ridicate ale acestor molecule în sânge, cum sunt unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 sau hepatită acută.
  • Scăderea umflăturilor și vindecarea mai rapidă a rănilor. Rănile și ulcerele de la picioare sunt complicații frecvente ale diabetului zaharat și, de obicei, durează mai mult timp pentru a se vindeca decât la persoanele care nu au diabet.

Se crede că aceste efecte pozitive se datorează prezenței unor compuși, precum lectinele, și antrachinonele.

Utilizări

Aloe vera poate fi consumată prin adăugarea pulpei în suc.

De asemenea, există capsule care conțin aloe ca supliment.

Precauții

Există îngrijorări cu privire la faptul ca, aloe vera administrată pe cale orală ar putea avea efect laxativ.

Scorțișoara

Efecte asupra diabetului

Printre principalele plante medicinale folosite pentru diabet se află și scorțișoara.

Cercetările au sugerat că scorțișoara poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și la creșterea sensibilității la insulină. [2]

Rezultatele unui studiu spun că coaja de scorțișoară îmbunătățește nivelul de glucoză și colesterol din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, poate reduce factorii de risc asociați diabetului și bolilor cardiovasculare.

Aportul zilnic de doar 1, 3 sau 6 grame reduce glicemia, trigliceridele, sau colesterolul.

Un alt studiu a constatat că consumul a doar 1 g de scorțișoară pe zi poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la gestionarea sau inversarea diabetului de tip 2. [3]

Ca urmare a dovezilor științifice disponibile, mulți experți în sănătate susțin că proprietățile scorțișoarei sunt oportune pentru reglarea glicemiei și tratamentul diabetului de tip 2.

Utilizări

Scorțișoara se poate găsi sub formă de batoane, pudră, ceai, ulei și capsule.

Pepenele amar

Pepenele amar, sau Momordica, este un fruct unic care poate fi folosit ca aliment sau medicament. Acesta are formă alungită și este bogat în vitamine și minerale vitale.

Efecte asupra diabetului

Fructul conține cel puțin trei substanțe active cu proprietăți antidiabetice și face parte dintre cele mai populare plante medicinale pentru diabet.

Aceste substanțe funcționează fie individual, fie împreună pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, se știe că pepenele amar conține o lecitină care reduce concentrația de glucoză din sânge acționând asupra țesuturilor periferice și suprimând pofta de mâncare – similar cu efectele insulinei în creier.

Rezultatele unui studiu clinic de patru săptămâni a arătat că o doză zilnică de 2.000 mg de pepene amar a redus semnificativ nivelurile de glucoză din sânge în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. [4]

Un alt raport publicat a constatat că pepenele amar a crescut absorbția celulară de glucoză și a îmbunătățit toleranța la glucoză. [5]

Utilizări

Pepenele amar poate fi consumat sub formă de fruct sau în suc.

Semințele pot fi adăugate în alimente sub formă de pudră.

Alternativ, extractul de pepene amar poate fi cumpărat ca supliment pe bază de plante.

Precauții

Consumul excesiv poate provoca dureri abdominale ușoare sau diaree.

Acesta poate provoca hipoglicemie (glicemie extrem de scăzută).

Ghimbir

Efecte asupra diabetului

Studiile sugerează că ghimbirul poate îmbunătăți controlul pe termen lung al zahărului din sânge pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că extractele din ghimbir pot crește absorbția de glucoză în celulele musculare fără a utiliza insulină și, prin urmare, pot ajuta la gestionarea nivelului ridicat de zahăr din sânge. [6]

Într-un studiu al Institutului European de Farmacologie, cercetătorii au raportat că două extracte diferite ale ghimbirului interacționează cu receptorii de serotonină pentru a facilita efectul acestora asupra secreției de insulină. [7]

Tratamentul cu extract de ghimbir a dus la o scădere cu 35% a nivelului de glucoză din sânge și la o creștere cu 10% a nivelului de insulină din plasmă.

Un alt studiu a arătat că o doză mică zilnică de ghimbir a ajutat la întârzierea apariției și progresiei cataractei – una dintre complicațiile legate de vedere ale diabetului pe termen lung. [8]

De asemenea, este de remarcat faptul că ghimbirul face parte din categoria de plante medicinale care au un indice glicemic foarte scăzut.

Precauții

Împreună cu medicamentele pentru diabet, poate intensifica efectele acestora de scadere a glicemie și pot provoca hipoglicemie.

Schinduf

Schinduful este o plantă aromatică care are multe întrebuințări, atât culinare – schinduful este un ingredient al curry-ului și al altor rețete indiene – cât și medicinale.

Efecte asupra diabetului

Semințele de schinduf sunt bogate în fibre solubile, care ajută la scăderea zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția carbohidraților. Acest lucru sugerează că pot fi eficiente în tratarea persoanelor cu diabet.

Mai multe studii clinice au arătat că semințele de schinduf pot îmbunătăți majoritatea simptomelor metabolice asociate atât cu diabetul de tip 1, cât și cu diabetul de tip 2 la oameni, prin scăderea nivelului de glucoză din sânge și îmbunătățirea toleranței la glucoză.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că adăugarea a 100 de grame de pudră de semințe de schinduf în dieta zilnică a pacienților cu diabet de tip 1 a redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge, a îmbunătățit toleranța la glucoză și a scăzut colesterolul și trigliceridele. [9]

Utilizări

Există suplimente pe bază de plante care conțin pulbere de semințe de schinduf sau extract de semințe de schinduf sub formă de capsule.

Precauții

Ca și în cazul altor plante care reduc zahărul din sânge, există riscul ca schinduful să scadă prea mult zahărul din sânge atunci când este administrat împreună cu medicamentele prescrise pentru diabet.

Studii

  1. Antidiabetic activity of Aloe vera L juice. I. Clinical trial in new cases of diabetes mellitus Yongchaiyudha S, Rungpitarangsi V, Bunyapraphatsara N, Chokechaijaroenporn O (1996). Phytomedicine 3: 241–243.
  2. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes Khan A, Khattak K, Sadfar M, Anderson R, Khan M. Diabetes Care. 2003; 26: 3215-3218.
  3. Agricultural Research Magazine; Cinnamon Extracts Boost Insulin Sensitivity ; Anderson, R. et al.; July 2000.
  4. Journal of Ethnopharmacology; Hypoglycemic Effect of Bitter Melon Compared With Metformin in Newly Diagnosed Type 2 Diabetes Patients ; A. Fuangchan et al.; January 2011.
  5. Journal of Clinical Epidemiology; The Effect of Momordica Charantia Capsule Preparation on Glycemic Control in Type 2 Diabetes Mellitus Needs Further Studies ; A.M. Dans, et al.; June 2007
  6. A REVIEW ON THE ANTI-DIABETIC PROPERTIES OF GINGER – https://storage.googleapis.com/journal-uploads/wjpps/article_issue/1490949558.pdf
  7. ANTIDIABETIC, HYPOLIPIDEMIC AND HISTOPATHOLOGICAL ANALYSIS OF ZINGERONE IN STREPTOZOTOCIN INDUCED DIABETIC RATS – https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwju58PmnYH0AhWuNOwKHdx0DuEQFnoECAgQAQ&url=https%3A%2F%2Fijpsr.com%2F%3Faction%3Ddownload_pdf%26postid%3D25454&usg=AOvVaw2Fj7inFdr9yKcsa70jW40a
  8. Antiglycating potential of Zingiber officinalis and delay of diabetic cataract in rats – http://www.molvis.org/molvis/v16/a165/
  9. The use of fenugreek supplementation in diabetes – https://www.peertechzpublications.com/articles/GJODMS-8-151.php

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button