Majoritatea oamenilor asociază albinele cu mierea sau polenul. Însă, există un alt produs apicol destul de popular în apiterapie, și anume, veninul de albine.
Deși, la prima vedere poate părea dureros, având în vedere că singura modalitate de administrare este prin intermediul unei înțepături, veninul de albine se folosește de mii de ani cu succes pentru tratatea multor boli. Mai mult decât atât, există studii care atestă eficacitatea acestui tip de apiterapie.
Ce este veninul de albine?
Veninul de albine este un lichid incolor, acid, pe care albinele îl excretă pentru a se apară de prădători.
Veninul de albine conține atât compuși antiinflamatori, cât și compuși inflamatori, inclusiv enzime, zaharuri, minerale și aminoacizi [1].
Melitina, un compus alcătuit din 26 de aminoacizi, reprezintă aproximativ 50% din greutatea uscată a veninului și s-a dovedit că are efecte antivirale, antibacteriene și anticanceroase în unele studii [2]. Totodată, este responsabilă de durerea asociată cu intepăturile de albine.
Veninul de albine conține, de asemenea, peptidele apamină și adolapină. Deși acestea acționează ca toxine, s-a demonstrat că au proprietăți antiinflamatorii și de calmare a durerii.
În plus, conține fosfolipază A2, o enzimă și un alergen major care provoacă inflamații și leziuni celulare. Cu toate acestea, potrivit unor cercetări, enzima poate avea, de asemenea, efecte antiinflamatorii și imunoprotectoare [3],[4].
Deși cercetările arată că unii compuși din venin pot avea proprietăți benefice, efectele izolate ale fiecărei componente sunt încă necunoscute, deoarece multe componente nu au fost bine studiate.
În ce constă terapia cu venin de albine?
Înainte de invenția seringii, veninul de albine era administrat întotdeauna direct de la albine. Astăzi, în unele cazuri, este încă administrat în același mod. Albina vie este ținută cu o pensetă sau alt instrument de către terapeut, care o plasează apoi pe partea corpului pacientului ce urmează să fie tratat. Mai departe, albina înțeapă în mod reflex.
În funcție de afecțiune, programul de tratament poate varia.
Veninul poate fi administrat și printr-o seringă, mai degrabă decât direct de la albină.
Ce boli tratează veninul de albine?
Veninul de albine se folosea în Egiptul antic și apare menționat inclusiv în istoria Europei și a Asiei.
În vremurile mai moderne, interesul pentru efectele veninului de albine a reapărut în 1888 odată cu publicarea unui studiu clinic realizat în Europa cu privire la efectele sale asupra reumatismului.
Deși nu toate beneficiile pretinse ale veninului de albine sunt susținute de știință, practica a arătat că are mai multe proprietăți medicinale.
Proprietăți anti-inflamatorii
Inflamația este un proces de protecție al organismului ca răspuns la stimuli dăunători. Inflamația cronică poate duce la dezvoltarea mai multor boli precum artrita reumatoidă, diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea, astmul, bolile de piele și bolile legate de sistemul nervos central, cum ar fi Boala Parkinson.
Este cunoscut faptul că veninul de albine are proprietăți anti-inflamatorii puternice. Studiile au demonstrat că anumite componente ale sale, în special melitina, reduc inflamația.
Deși melitina poate provoca mâncărime, durere și inflamație atunci când este administrată în doze mari, are efecte anti-inflamatoare puternice atunci când este utilizată în cantități mici [5].
Proprietăți antivirale și antibacteriene
Un studiu recent a investigat potențialul antiviral al veninului de albine și a descoperit rezultate interesante atât în vivo, cât și în vitro. Acest studiu a arătat că veninul de albine și melitina au efecte antivirale semnificative împotriva numeroaselor virusuri învelite (virusul stomatitei veziculare, virusul gripei A, virusul herpes simplex, etc.) și virusurile nude (enterovirus 71 și virusul coxsackie) în vitro [6]. Studiul a arătat, de asemenea, că melitina a protejat șoarecii care au fost expuși la doze letale de virus gripal A H1N1.
Poate fi benefic în tratarea Bolii Parkinson
Există mai multe studii în desfășurare care explorează terapia cu venin de albine că tratament pentru boala Parkinson.
Un studiu din 2015, publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, a constatat că veninul de albine combinat cu acupunctura poate fi un tratament adjuvant pentru aceasta boala.
În cadrul studiului, pacienții care primeau o doză exactă de medicamente antiparkinsoniene au fost, de asemenea, tratați cu apipunctură de două ori pe săptămână timp de 12 săptămâni. La sfârșitul studiului, subiecții au arătat îmbunătățiri în viteza mersului, scorurile calității vieții, controlul mișcărilor și al activităților vieții de zi cu zi, comparativ cu începutul tratamentului. [7]
Deși rezultatele sunt promițătoare, autorii studiului au recomandat să fie făcute cercetări suplimentare.
Poate avea efecte pozitive în tratamentul poliartritei reumatoide
Efectele antiinflamatorii ale veninului de albine s-au dovedit a fi benefice în și cazul celor care suferă de poliartrită reumatoidă, o afecțiune inflamatorie dureroasă care afectează articulațiile.
Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 120 de persoane cu poliartrită reumatoidă, a constatat că acupunctura cu venin de albine, care implică 5-15 înțepături de albine la fiecare două zile, a avut că efect ameliorarea simptomelor. Rezultatele au fost similare cu cele ale medicamentelor tradiționale de poliartrită reumatoidă, cum ar fi Metotrexatul și Celecoxibul [8].
Un alt studiu efectuat la 100 de persoane cu poliartrită reumatoidă a arătat că acupunctura de venin de albine combinată cu medicamentele tradiționale precum Methotrexat, Sulfasalazină și Meloxicam a fost mai eficientă în reducerea durerii și a umflăturilor articulare decât tratamentul cu medicația tradițională [9].
Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pentru a confirma aceste efecte.
Terapia cu venin de albine este considerată sigură când este realizată de către un medic instruit, în dozele recomandate.
Cel mai mare risc la terapia cu venin de albine este cel al unei reacții alergice severe, inclusiv șoc anafilactic. Dacă nu este tratat imediat, șocul anafilactic poate duce la moarte.
Deși doar un procent mic din populație este alergic la veninul de albine, este foarte important că persoana să fie testată pentru alergie la înțepătură de albine înainte de tratament.
Medicul care oferă terapia cu venin albine ar trebui să aibă, de asemenea, o trusă de prim ajutor a pacientului alergic la fața locului în caz de urgență.
De asemenea, anumite metode de aplicare a terapiei cu venin de albine, inclusiv acupunctura, pot duce la efecte secundare, cum ar fi durerea, umflarea și roșeața.
Referințe
1. “Bee Venom: Overview of Main Compounds and Bioactivities for Therapeutic Interests” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720840/
2. “Therapeutic effects of bee venom and its major component, melittin, on atopic dermatitis in vivo and in vitro” – https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bph.14487
3. “Bee venom phospholipase A2 induces a primary type 2 response that is dependent on the receptor ST2 and confers protective immunity” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852615/
4. “Bee Venom Phospholipase A2: Yesterday’s Enemy Becomes Today’s Friend” – https://www.researchgate.net/publication/295687283_Bee_Venom_Phospholipase_A2_Yesterday’s_Enemy_Becomes_Today’s_Friend
5. “Anti-Inflammatory Applications of Melittin, a Major Component of Bee Venom: Detailed Mechanism of Action and Adverse Effects” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273919/
6. Inhibitory effects of bee venom and its components against viruses in vitro and in vivo – https://www.researchgate.net/publication/310829208_Inhibitory_effects_of_bee_venom_and_its_components_against_viruses_in_vitro_and_in_vivo
7. A Prospective Open-Label Study of Combined Treatment for Idiopathic Parkinson’s Disease Using Acupuncture and Bee Venom Acupuncture as an Adjunctive Treatment – https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2015.0078
8. Treatment of Rheumatoid Arthritis by Bee-venom Acupuncture – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29888580/
9. Clinical randomized study of bee-sting therapy for rheumatoid arthritis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18807725/
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/honey-bees-walking-wooden-bee-hives_9861080.htm