fbpx
Psihoterapie Integrativa

7 sfaturi pentru a profita la maximum de terapia cu un psiholog online

Terapia cu un psiholog online poate fi o armă puternică pentru sănătatea ta mintală, mai ales într-o perioadă stresantă, cum este pandemia actuală.

Dacă te lupți cu deschiderea față de terapeuți, psihoterapia online s-ar putea să fie biletul tău spre reușită.

În cadrul terapiei cu un psiholog online poți avea chiar o relația terapeutică mai profundă, deoarece va fi mai ușor să te destăinui, chiar dacă la început vei avea rețineri.

Pandemia a restricționat multe dintre activitățile obișnuite, însă nu va putea restricționa și accesul la servicii de sănătate mintală.

Poți face ședințe cu un psiholog online de oriunde îți dorești, atât timp cât te simți în siguranță și știi că nu asistă nimeni la discuția ta.

Ar fi păcat să nu profiți la maximum ceea ce îți poate oferi psihoterapia online, de aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi utile care te vor ajuta să ai parte de cele mai bune rezultate.

1. Amenajează un spațiu sigur și planifică timpul pentru terapie

Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale terapiei online este faptul că o poți face oricând și oriunde. Însă, acest lucru nu înseamnă că trebuie să neglijezi spațiul de unde te conectezi.

Mediul înconjurător are capacitatea de a influența modul în care ne simțim. Distragerile nu sunt niciodată ideale atunci când încerci să lucrezi – iar terapia este o muncă riguroasă, uneori dificilă!

Natura emoțională a terapiei face să fie și mai important să ai la dispoziție un spațiu și timp special alocat pentru a te angaja pe deplin în acest proces.

Indiferent de modul în care decizi să îți pregătești spațiul de unde vei face terapie, ia în considerare că un mediu în care te simți în siguranță este o prioritate.

2. Este normal să nu te poți deschide din prima clipă

Indiferent de platforma pe care o folosește cu un psiholog și de cât de bine se descurcă cu tehnologia, psihoterapia online va fi totuși o experiență diferită față de cea în persoană.

Nu te alarma dacă nu simți din prima clipă că tu și psihologul sunteți pe aceeași lungime de undă.
Poate fi tentant să crezi că disconfortul sau jena de început este un semn că terapia online nu funcționează pentru tine, dar dacă vei avea răbdare, s-ar putea să fii surprins de capacitatea ta de adaptare!

3. Fii flexibil cu formatul terapiei tale

Psihologii care practică terapia online îți pot pune la dispoziție mai multe variante de comunicare, prin SMS, telefonic sau apel video. Dacă ai aceste opțiuni, merită să le explorezi pentru a afla care funcționează cel mai bine pentru tine.

Unele mijloace de comunicare pot fi utile în anumite situații. De exemplu, dacă nu ai posibilitatea sa mergi într-un loc unde să nu te audă nimeni, terapia prin SMS poate fi o alegere excelentă.

Ori, dacă te-ai săturat de lucrul de la distanță sau de a privi la un ecran, înregistrarea unui mesaj audio poate fi o opțiune bună.

Unul dintre beneficiile psihoterapiei la distanță este că ai la dispoziție o mulțime de instrumente diferite. Fii deschis la a experimenta!

4. Bucură-te de ceea ce oferă psihoterapia la distanță!

Există câteva lucruri interesante de care poți beneficia prin intermediul psihoterapiei la distanță, care nu sunt neapărat valabile și pentru psihoterapia față-în-față.

De exemplu, dacă te face să te simți mai bine, poți avea animalele de companie lângă tine în timpul terapiei cu un psiholog online. Sau, îți poți decora locul de unde faci ședințele cât mai caracteristic cu putință.

Fii creativ atunci când ai la dispoziție aceste oportunități, s-ar putea să-ți facă experiența terapiei online mult mai plăcută și captivantă.

5. Exersează-ți capacitatea de a-ți exprima emoțiile

Dacă ai avut ședințe de terapie în persoană, este posibil să fii obișnuit ca terapeutul să îți observe gesturile și expresiile faciale ca să îți intuiască starea emoțională.

Acest lucru nu funcționează la fel și pentru terapia cu un psiholog online. Acesta este motivul pentru care poate fi cu adevărat benefic să-ți exersezi capacitatea de a-ți exprima emoțiile și reacțiile în mod explicit.

De exemplu, dacă terapeutul tău spune ceva care te deranjează, fă o pauză spune-i: “Când mi-ai împărtășit asta, m-am simțit frustrat.”

Atunci când ești mai descriptiv în ceea ce privește emoțiile tale, îi oferi terapeutului tău informații utile pentru cauza la care lucrează.

Acestea sunt abilități utile în conștientizarea de sine, iar terapia online poate fi o oportunitate pentru a începe să îți antrenezi capacitatea de a-ti exprima emoțiile într-un mediu sigur.

6. Exprimă-ți nevoile indiferent de circumstanțe

Mai ales acum, în timpul pandemiei COVID-19, ne aflăm în circumstanțe care ne determină să luptăm pentru a ne satisface unele dintre nevoile umane fundamentale. A avea grijă de noi înșine a devenit o provocare.

Deși tindem să spunem că gândurile noastre despre COVID-19 sunt exagerate, vorbind cu un profesionist despre aceste gânduri s-ar putea clarifica puțin lucrurile.

Un psiholog online lucrează în fiecare zi cu clienți care, fără îndoială, îți împărtășesc sentimentele și luptele. Nu ești singur.

Iată câteva subiecte de pus în discuție cu terapeutul, în momentul în care îți dorești să gestionezi mai bine sentimentele care te încearcă în această perioadă:

  • Putem gândi câteva modalități care să mă ajute să rămân conectat cu ceilalți oameni?
  • Cum pot face față unui atac de panică?
  • Nu pot să nu mă gândesc la virus. Ce pot face pentru a-mi redirecționa gândurile?
  • Crezi că anxietatea mea în legătură cu asta este justificată?
  • Persoana cu care sunt în carantină îmi afectează sănătatea mintală. Ce pot face pentru a fi în siguranță?
  • Amintește-ți că nu există nicio problemă prea neînsemnată sau prea groaznică pentru a o aduce în discuția cu psihologul tău. Merită să vorbiți despre orice lucru care te afectează, chiar dacă pentru altcineva ar putea părea banal.

7. Oferă-i feedback psihologului tău

Platforma pe care se desfășoară ședințele de terapie online este greu de utilizat? Anunță-ți psihologul! Nu simți că ceea ce îți spune te ajută în vreun fel? Spune-i și acest lucru.

Pe măsură ce experimentezi terapia cu un psiholog online, feedback-ul este esențial pentru a afla ce funcționează și ce nu funcționează în dinamica relației voastre terapeutice.

O comunicare deschisă și transparentă nu poate să aducă decât beneficii. Ai putea chiar să aloci timp în fiecare ședință pentru a discuta despre ceea ce poate fi îmbunătățit și ceea ce a mers bine.

Terapia cu un psiholog online poate fi o armă puternică pentru sănătatea ta mintală, mai ales într-o perioadă stresantă, cum este pandemia actuală.

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne protejăm sănătatea mintală.

Să nu îți fie teamă să încerci ceva diferit, spune ce ai nevoie și fii dispus la a avea discuții constructive cu psihologul tău.

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button