fbpx
Psihoterapie Integrativa

Cum să îi spui partenerului că vrei să mergeți la terapie de cuplu?

Se întâmplă adesea ca, atunci când un partener îi propune celuilalt să meargă la terapie de cuplu, să întâmpine rezistență. Iată câteva sfaturi despre cum să pui problema astfel încât ideea ta să nu fie motiv pentru încă o ceartă.
Nu există relația perfectă!

Chiar dacă ești înnebunita după partenerul tău, poate că tendința lui de a petrece foarte multe ore la muncă te face să te simți neglijată. Poate că nu sunteți de acord cu privire la modul în care gestionați și cheltuiți banii. Poate că diferitele voastre abordări ale soluționării conflictelor fac ca problemele mici să explodeze în certuri aprige.

Indiferent de motiv, există mereu provocări în relație.

Se întâmplă adesea în astfel de situații ca, partenerii să nu aibă abilitățile și instrumentele necesare pentru a rezolva chiar și problemele rezolvabile din relația lor. Pe măsură ce problemele nerezolvate, obiceiurile negative și deconectarea emoțională se adună, stabilitatea și scânteia în relație încep să se estompeze.

În această etapă, femeia poate fi dornică să obțină sprijin, deoarece știe că relația ar beneficia de îndrumarea unei perspective profesionale. Cu toate acestea, bărbatul poate refuza să participe.

Când abordezi partenerul cu privire la participarea la terapia de cuplu, este posibil să întâlnești rezistență. Unii oameni au concepții greșite despre terapia de cuplu; s-ar putea să se teamă să-și „expună” defectele și să se simtă vulnerabil, sau pot crede că terapia îl va transforma într-un sac de box pentru terapeut și tine.

Unele cupluri pot folosi terapia ca un ultim efort, mai degrabă decât ca o abordare preventivă pentru îmbunătățirea relației lor.

Cu toate acestea, pentru cuplurile care sunt dispuse să se dedice și să rezolve problemele, există speranță.

Scopul acestui articol este de a te ajuta să comunici mai ușor această idee cu partenerul tău și să reușiți împreună să participați la terapia de cuplu. Iată câteva sfaturi pe care să le aplici atunci când comunici cu acesta.

Nu îl amenința cu terapia

O ceartă aprinsă sau o perioadă lungă de tensiuni ar putea părea un moment prielnic pentru a aduce în sfârșit în discuție terapia de cuplu. Însă, ar fi indicat să eviți să faci asta! Găsește un moment în care să fiți amândoi calmi și să aveți o atitudine proactiva mai degrabă decât reactivă.

Ca să pregătești “terenul“ ai putea să începi discuția astfel: “Știu că în ultima vreme am avut destul de multe certuri și m-am tot gândit la ce am putea face astfel încât să ne fie mai bine. Poate că nu ar strica să avem și o părere neutră pentru a ne rezolva problemele. Poate că ar fi bine să mergem la terapie de cuplu.“

De asemenea, îl poți întreba și pe el dacă are vreo propunere.

Citeste si: Da, e normal sa existe certuri in cuplu – Iata ce poti sa imbunatatesti

În cazul în care deja luați în considerare despărțirea sau divorțul, indicat ar fi să îi prezinți terapia de cuplu ca fiind un ultim efort pentru a redresa relația, tot într-o manieră calmă și proactiva. O idee bună ar fi să îi spui “Știu că nu reușim să ne mai înțelegem, dar poate că merită să încercăm să mai luptăm pentru relația noastră și să ne mai oferim o șansă. Mă gândesc că poate terapia de cuplu ne-ar ajuta să fim siguri dacă putem continua împreună sau separați.“

Nu trebuie să aștepți ca lucrurile să fie „suficient de rele” pentru a-i sugera partenerului tău să mergeți la terapie de cuplu. Pur și simplu faptul că îți dorești să mergi este un motiv suficient de bun.

Oferă-i spațiul necesar să își expună sentimentele

Se întâmplă destul de frecvent ca partenerul să respingă ideea de terapie. Așa că, te poți aștepta la o reacție negativă chiar și după ce ai încercat să prezinți ideea cât mai frumos.

Îl loc să reacționezi negativ și să insiști să îl convingi, încearcă să afli care sunt motivele pentru care respinge ideea. Poate că îi este teamă să fie vulnerabil, poate că a mai mers la psiholog în trecut și nu a avut o experiență prea plăcută, poate că îi este rușine de ce o să zică alții.

Citeste si: 5 secrete despre terapia de cuplu pe care e bine să le știi

Oferă-i spațiu pentru a-și procesa emoțiile și apoi adresează-i întrebări într-un mod empatic care arată că vrei să îi înțelegi perspectiva. Încerca să îl auzi cu adevărat și să îi validezi preocupările.

Odată ce ai aflat care sunt motivele, poți să îți reafirmi propriile emoții și nevoi. Poți să continui conversația astfel: “Înțeleg că ai o părere diferită față de mine în ceea ce privește terapia, dar mi-ar plăcea totuși să mi te alături, chiar și dacă vii doar să asculți.“

Încearcă să îi spui clar ce dorești să obții

Încearcă să eviți să îl învinuiești sau faci amenințări. În schimb, comunica-i așteptările tale și ce speri să obții de la terapia de cuplu.

Povestindu-i despre cum îți dorești să comunicați mai eficient, să aveți o relație mai armonioasă, să lucrezi cu tine pentru a fi o parteneră mai bună, crești șansele de a primi un răspuns afirmativ.

Permite-ți să fii vulnerabilă și să îi spui de ce simți tu că ești depășită de situație și de ce consideri că aveți nevoie de ajutor. Încercă să porți această conversație focusandu-te pe tine și nu pe modul în care vrei ca partenerul tău să se schimbe.

Bine de știut!

Ai răbdare. Partenerul tău se poate răzgândi dacă îi respecți alegerea de a nu participa la terapia de cuplu.

Concentrează-te pe a fi schimbarea pe care dorești să o vezi în relație. Acest lucru îl poate inspira să dorească să facă mai multe progrese cu tine. Având în vedere că ai 50% din parteneriat, o schimbare în comportamentul tău are o mare putere de a influența o schimbare în relație.

Fii pregătită să mergi singură

Există întotdeauna șansa ca, în ciuda eforturilor tale, partenerul tău să rămână reticent și să nu dorească să încerce terapia de cuplu. Este frustrant, dar nu un motiv suficient de puternic încât să lași problemele relației tale nerezolvate. Poți merge să faci terapie individuală, astfel încât să poți să fii tu mai bine cu tine.

Spune-i partenerului tău că intenționezi să participi la terapie individuală și că scopul tău este să evoluezi emoțional, lucru de pe urma căruia va avea de beneficiat și relația. Ideea este să îi spui foarte clar de ce vrei să mergi, astfel încât să nu pară că vrei să transformi asta într-o luptă de putere.

Poți să îi spui ceva de genul: “Înțeleg că tu nu te simți confortabil să mergi la psiholog, dar eu îmi doresc să mă perfecționez și să devin un partener mai bun. Sper să înțelegi că pentru mine asta este o oportunitate și nu o amenințare.“

Odată ce va vedea cât de utilă (și deloc înfricoșătoare) este terapia pentru tine, poate că își va schimba părerea sau, cel puțin, va asculta și va aplica conceptele pe care le înveți în sesiunile tale. Dar nu uita ca, chiar și cu cele mai bune intenții, o persoană nu poate rezolva problemele unei relații pe cont propriu.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button