fbpx
Psihoterapie Integrativa

Vrei să faci ședințe cu un psiholog online? Iată câteva sfaturi

Există păreri care susțin că intrăm într-o eră a terapiei. Mai mult ca niciodată, căutam ajutor pentru a înțelege cum funcționează mintea noastră și pentru a vedea ce putem face astfel încât să putem trăi vieți mai armonioase cu oamenii din jurul nostru.
 • Psihoterapia online este o modalitate la fel de eficientă ca și psihoterapia în persoană
 • Relația cu terapeutul este cheia succesului oricărei terapii
 • Este important știi de la început ce anume urmărești prin această terapie

Numărul celor care doresc să fac ședințe cu un psiholog online este în creștere. Și de ce nu ar fi? Nu mai este nevoie să te deplasezi la cabinet sau să stai în aceeași încăpere cu psihologul dacă nu te simți confortabil.

Un studiu realizat în 2018 atestă că psihoterapia cognitiv comportamentală online este la fel de eficientă ca și cea față în față. [1]

În același timp, sigur că există și niste diferențe. De aceea, este important ca înainte să îți alegi terapeutul să știi câteva lucruri, cum de asemenea, este bine să ai în vedere câteva aspecte pentru a te asigura că vei avea parte de rezultatele pe care ți le dorești.

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online reprezintă consilierea profesională în domeniul sănătății mentale prin internet, de obicei prin chat video live, aplicație de mesagerie, e-mail sau prin telefon. Cunoscută și sub denumirea de teleterapie sau terapie online, practica a crescut rapid în popularitate de la începutul pandemiei COVID-19, permițând unui pacient să se conecteze cu un psiholog calificat din siguranța și confortul propriei case.

Terapia tradițională în persoană are loc de obicei în cabinetul unui terapeut și a fost folosită mult timp ca un tratament eficient pentru multe probleme de sănătate mentală și emoțională.

Discuția cu un psihoterapeut te poate ajuta să depășești obstacolele din viața ta, să conștientizezi cauza principală a problemelor tale, să gestionezi simptomele și să te vindeci.

Studiile au arătat că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) poate fi la fel de eficientă ca și antidepresivele în tratarea depresiei moderate până la severă, dar fără riscul unor efecte secundare dăunătoare sau neplăcute.[2]

Cu toate acestea, nu trebuie să ai de-a face cu o problemă de sănătate mentală diagnosticată, cum ar fi depresia sau anxietatea, pentru a beneficia de psihoterapie online. Dacă treci printr-o perioadă dificilă din viața ta, cum ar fi decesul, divorțul sau șomajul, terapia te poate ajuta. Chiar dacă te confrunți cu preocupări de zi cu zi precum stresul copleșitor, stima de sine scăzută sau probleme cu somnul, terapeutul potrivit îți poate oferi sprijin și îndrumări de specialitate și te poate ajuta să faci schimbări pozitive.

Cum să alegi psihologul potrivit?

Dacă te-ai decis să faci terapie online acesta este un prim pas semnificativ în călătoria ta către a avea o viață mai bună. Platformele de socializare sau internetul este plin de recomandări și poate fi dificil să alegi pe cineva potrivit pentru tine. Iată câteva aspecte pe care ar fi bine să le ai în vedere:

1.Stabilește ce îți dorești tu de la aceste ședințe de terapie

Care este motivul principal pentru care îți dorești să faci terapie? De ce cauți ajutorul unui specialist? Stabilește-ți de la început care sunt motivele pentru care cauți ajutor și ce anume urmărești de la terapia pe care dorești să o faci.

2. Vezi ce acreditări are psihoterapeutul

Este important să te asiguri că psihoterapeutul a făcut studii de specialitate pentru a te putea ajuta. Cel mai simplu mod de a face asta, este să îi ceri numărul de autorizație și să îl cauți pe site-ul celor de la Colegiul Psihologilor din România. Așa poți verifica dacă autorizația este reală și ai confirmarea că a urmat studii de specialitate.

3. Fă 1-2 ședințe de test

Este dificil să îți dai seama dacă ești compatibil cu o persoană doar printr-o simplă conversație la telefon sau pe internet. De aceea, este indicat să îți iei 1-2 ședințe să discuți despre obiectivele și așteptările tale, despre experiența psihoterapeutului în a trata sau a furniza ajutor. După prima ședință, vei putea să îți dai seama dacă poți avea încredere și poți comunica eficient cu acel psiholog.

Găsirea psihoterapeutului potrivit poate fi un proces.

Chiar dacă la început poate părea că lucrurile sunt în regulă, poate pe parcurs îți vei mai pune întrebări în legătură cu acea persoană. Există câteva aspecte care o să iți arate dacă acel psihoterapeut este potrivit sau nu:

 • Te tratează cu bunătate
 • Îți arată compasiune
 • Te provoacă
 • Te susține să îți atingi obiectivele
 • Te ajută să-ți atingi obiectivele în ritmul tău
 • Te verifică
 • Te ajută să înveți
 • Te face să te simți acceptat și validat
 • Te tratează ca pe un egal

Ce tip de psihoterapie poți face online?

Psihanaliza și terapii psihodinamice. Această abordare se concentrează pe schimbarea comportamentelor, sentimentelor și gândurilor problematice prin descoperirea semnificațiilor și motivațiilor lor inconștiente. Terapiile orientate psihanalitic se caracterizează printr-un parteneriat strâns de lucru între terapeut și pacient. Pacienții învață despre ei înșiși explorând interacțiunile lor în relația terapeutică. În timp ce psihanaliza este strâns identificată cu Sigmund Freud, ea a fost extinsă și modificată în prezent.

Terapia comportamentală. Această abordare se concentrează pe rolul învățării în dezvoltarea atât a comportamentelor normale, cât și a anormale. Ivan Pavlov a adus contribuții importante la terapia comportamentală prin descoperirea condiționării clasice sau a învățării asociative. Câinii celebri ai lui Pavlov, de exemplu, salivau când auzeau soneria, deoarece asociau sunetul cu mâncarea.

Terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta pune accentul pe ceea ce cred oamenii mai degrabă decât pe ceea ce fac. Terapeuții cognitivi cred că gândirea disfuncțională duce la emoții sau comportamente disfuncționale. Schimbându-și gândurile, oamenii își pot schimba felul în care simt și ceea ce fac. Principalele figuri ale terapiei cognitive includ Albert Ellis și Aaron Beck.

Terapia umanistă. Această abordare subliniază capacitatea oamenilor de a face alegeri raționale și de a se dezvolta la potențialul lor maxim. Preocuparea și respectul pentru ceilalți sunt, de asemenea, teme importante. Filosofi umaniști precum Jean-Paul Sartre, Martin Buber și Søren Kierkegaard au influențat acest tip de terapie.

Psihoterapia integrativă sau holistică. Mulți terapeuți nu se leagă de nicio abordare. În schimb, combină elemente din abordări diferite și își adaptează tratamentul în funcție de nevoile fiecărui client.

Poate un psiholog online să îți dea medicație?

Dacă ai o problemă mentală care necesită medicație pentru a fi tratată, atunci ai nevoie de un psihiatru. În acest caz este nevoie să mergi la un cabinet pentru rețetă. Este important să știi că antidepresivele și antipsihoticele își fac efectul după câteva săptămâni.

Concluzii

Psihoterapia online poate fi o modalitate convenabilă pentru a primi ajutor și sprijin de specialitate. Este important să te asiguri că ai ales un psihoterapeut cu acreditări și experiență și să găsești unul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Pentru depresii severe sau alte probleme de sănătate mentală, este posibil să ai nevoie de ajutorul unui psihiatru.

În cele din urmă, nu uita că psihoterapia este un proces și poate dura ceva timp până când vei vedea o schimbare. Pe măsură ce continui procesul de terapie, poți vedea dacă există rezultate și actualiza obiectivele dacă este necesar.

Studii:

 1. Internet-based vs. face-to-face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: an updated systematic review and meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29215315/
 2. Is individual cognitive behavioral therapy as effective as antidepressants in patients with major depressive disorder? https://journals.lww.com/ebp/Citation/2021/05000/Is_individual_cognitive_behavioral_therapy_as.18.aspx

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button