fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia craniosacrală are beneficii uimitoare pentru sănătate!

Studiile susțin că terapia craniosacrală are cele mai multe beneficii pentru migrene și durerile de cap, însă mai sunt și alte afecțiuni pentru care este folosită cu succes.

Terapia craniosacrală este o terapie alternativă manipulativă, bazată pe corp, care ameliorează compresia osoasă de-a lungul coloanei vertebrale, a sacrului și a capului.

Este o terapie non-invazivă care utilizează o presiune ușoară asupra capului, gâtului și spatelui, pentru a ameliora presiunea și durerea cauzate de compresie. Ca beneficii, poate ajuta la tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Se crede că prin manipularea blândă a oaselor din craniu, coloana vertebrală și pelvis, fluxul de lichid cefalorahidian din sistemul nervos central poate fi reechilibrat. Acest lucru elimină blocajele fluxului, ceea ce îmbunătățește capacitatea corpului de a se vindeca.

Terapia craniosacrală: ce beneficii și utilizări are?

Se crede că terapia craniosacrală are beneficii în ameliorarea compresiei de la nivelul capului, gâtului și spatelui. Acest lucru poate calma durerea și elibera stresul și tensiunea, atât emoțională, cât și fizică.

De asemenea, se crede că ajută la restabilirea mobilității craniene și ușurează sau eliberează blocajele capului, gâtului și nervilor.

Terapia craniosacrală poate avea beneficii indiferent de vârsta persoanei care o utilizează. Aceasta poate face parte din tratamentul tău ca adjuvant pentru următoarele afecțiuni:

  • Migrene și dureri de cap
  • Constipație
  • Sindromul colonului iritabil
  • Insomnie
  • Scolioză
  • Infecții ale sinusurilor
  • Dureri de gât
  • Fibromialgie
  • Infecții recurente ale urechii sau colici la sugari
  • Tulburare de stres post-traumatic (PTSD)
  • Tulburări de dispoziție precum anxietatea sau depresia
  • Sarcini dificile.

Mărturiile pacienților dovedesc că terapia craniosacrală este un tratament eficient, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina științific acest lucru.

În general, se crede că terapia craniosacrală poate avea beneficii ca parte a unui plan de tratament pentru anumite afecțiuni.

Tratamentul craniosacral ajută la eliberarea tensiunii din țesutul conjunctiv al corpului, cunoscut și sub numele de fascie. Acesta se găsește în organe, glande, nervi, mușchi, vase de sânge, creier și măduva spinării.

Acest înveliș formează o rețea conjunctivă la nivelul întregului corp. În baza acestui aspect, organismul este interconectat la toate nivelurile.

De aceea, terapia craniosacrală acționează asupra fasciei – pentru a îmbunătății eficiența proceselor biologice prin stimularea autoreglării, autocorecției și autovindecării.

Beneficii fizice

Deoarece sistemul nervos central este esențial pentru funcționarea corpului și a minții, afecțiunile și tulburările care au efecte negative asupra creierului și coloanei vertebrale pot avea un impact profund asupra sănătății generale.

Atunci când este efectuată de un medic calificat, terapia craniosacrală poate fi eficientă în ameliorarea durerii și a stresului asupra sistemului nervos central, fie dintr-o leziune acută fie dezechilibre cronice, uzură.

Ameliorarea stresului și a tensiunii sunt unele dintre cele mai frecvente efecte raportate de beneficiari. Unele cercetări [1] sugerează că acest lucru este valabil mai ales pentru sugari și copii.

Practica este noninvazivă, nu necesită timp de recuperare și nu are efecte secundare semnificative, spre deosebire de tratamentele chirurgicale sau pe bază de medicamente.

Un studiu [2] important a constatat că aceasta fost eficientă în reducerea simptomelor la persoanele cu migrene severe.

Beneficii mentale și emoționale

O afecțiune poate avea cauze atât emoționale, cât și fizice. Mulți practicieni de terapii alternative bazate pe corp, chiar și terapeuți craniosacrali, cred că durerea emoțională care duce la depresie, anxietate, traumă sau durere este adesea ținută în corp sub formă de tensiune.

Această tensiune poate duce la probleme de sănătate fizică, cum ar fi durerea sau alte afecțiuni cronice. Terapia craniosacrală poate ajuta la eliberarea acestei tensiuni, înlăturând în același timp și durerea emoțională.

Conform unui studiu [3], persoanele cu fibromialgie au experimentat o ameliorare a simptomelor, printre care durerea și anxietatea.

Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi[4] că terapia craniosacrală poate avea beneficii pentru afecțiuni care îngreunează învățarea, cum ar fi autismul.

S-a constatat că terapia craniosacrală a îmbunătățit abilitatea de a învăța, abilitățile sociale și calmul la copiii cu autism.

Prevenție

Sănătatea înseamnă și prevenție. Terapia craniosacrală poate ajuta la menținerea sănătății și poate preveni dezvoltarea unor probleme cronice de sănătate legate de sistemul nervos central, în primul rând.

De reținut

Terapia craniosacrală poate oferi ameliorare pentru anumite afecțiuni, cele mai multe studii o susțin ca tratament pentru durerile de cap.

Deoarece există un risc foarte scăzut de reacții adverse, unii oameni o preferă în locul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă care prezintă mai multe riscuri.

Asigură-te că ai apelat la un medic/terapeut autorizat înainte de a începe procedura.

Studii

  1. A Review of Craniosacral Therapy SCIENCE, FADS, AND APPLIED BEHAVIOR ANALYSIS – http://www.behavior.org/resources/589.pdf
  2. P02.55. Craniosacral therapy for migraine: a feasibility study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3373391/
  3. Influence of Craniosacral Therapy on Anxiety, Depression and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia – https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/178769/
  4. The use of craniosacral therapy for autism – https://www.iahe.com/docs/articles/final-publication-cst-for-asd-feb-2017.pdf

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button