fbpx
Psihoterapie Integrativa

Gaslighting: Manipularea psihologică – Cum să te ferești de ea?

Gaslighting-ul reprezintă o formă de abuz psihologic, prin care abuzatorul își determină victima să se îndoiască de propriile convingeri și de realitate. Termenul „gashlighting” provine de la filmul cu același nume, lansat în anul 1940.

Cum funcționează gaslighting-ul?

Pentru a putea să te protejezi de această formă de manipulare psihologică, este important să înțelegi cum funcționează. Iată care sunt tehnicile utilizate de un abuzator:

  • Manipularea

    Manipularea este o abilitate întâlnită frecvent la abuzatorii de tip gaslighting. Ei pot încerca să te manipuleze, prin a te îndepărta de persoanele dragi ție, precum prietenii sau familia. Astfel, îți vor spune că celorlalți nu le pasă de tine, iar ei sunt singurele persoane care te iubesc, pentru a te izola de toți cei care ar putea să te sprijine.

  • Negarea

    O persoană abuzatoare de tip gaslighting va nega realitatea unei situații și te poate face să simți că ți-ai imaginat totul. Astfel, te vei îndoi de tine și de abilitatea ta de a judeca limpede.

  • Minciuna

    Abuzatorul obișnuiește să mintă și să fie surprins atunci când îi prezinți adevărul. Din cauza înverșunării cu care minte, acesta poate fi foarte convingător, astfel încât te poate convinge că nu ai motive să te îndoiești de el. Tocmai de aceea este recomandat să nu iei în considerare ceea ce spune, ci acțiunile lui, care vor vorbi despre lipsa lui de sinceritate.

  • Laude false

    Abuzatorii de tip gaslighting apelează la laude false, prin care îți pot lăsa impresia că au un comportament afectuos și că tu ești persoana care înțelege greșit acțiunile lui. De obicei laudele sunt referitoare la acțiuni care au servit în avantajul acestora sau pot avea rolul de a te dezechilibra emoțional.

  • Desconsiderarea emoțiilor tale

    Persoana abuzatoare îți poate desconsidera sentimentele și gândurile, pentru a deține controlul asupra ta. Astfel, aceasta îți poate spune că exagerezi sau că ești mult prea sensibil, pentru a minimaliza ceea ce simți. Atunci când te confrunți cu o persoană care nu îți validează emoțiile, te poate determina să te îndoiești de ceea ce simți sau gândești.

  • Proiecția

    Proiecția reprezintă modalitatea de prin care abuzatorul își va acuza victima pentru propriile defecte sau greșeli. Astfel, dacă acesta este infidel, își poate acuza victima de infidelitate, pentru a muta atenția de la acțiunile și comportamentul lui.

  • Utilizarea compasiunii ca formă de apărare

    Atunci când există o confruntare cu un abuzator cu privire la acțiunile lui, acesta poate utiliza compasiunea pentru a se apăra. Prin urmare, el îți poate vorbi despre cât de mult te iubește și cum niciodată nu te-ar putea răni. Din păcate însă, aceste cuvinte nu sunt sincere, motiv pentru care manipularea psihologică se va repeta.

VS.

Citeste si: Viața după divorț: 8 sfaturi pentru a te redescoperi

Semne care indică că ești victima gaslighting-ului:

Îți poți da seama că ești victima gaslighting-ului dacă prezinți următoarele semne:

  • Te îndoiești de propria realitate și de sentimentele tale;
  • Te simți vulnerabil și nesigur în relația cu partenerul de cuplu, cu un prieten sau cu un membru al familiei;
  • Ai o stimă de sine scăzută;
  • Îți este teamă să vorbești și să îți exprimi emoțiile;
  • Te simți lipsit de putere și singur, crezi că toți cei din jurul tău nu te acceptă;
  • Te învinovățești de fiecare dată când apar dificultăți;
  • Simți că îți pierzi propria identitate;
  • Experimentezi frecvent anxietate, nervozitate și îngrijorare;
  • Obișnuiești să te scuzi des.

De asemenea, atunci când te confrunți cu această formă de manipulare psihologică, poți observa că faci alegeri doar pentru a-i mulțumi pe cei din jurul tău, te izolezi de persoanele dragi pentru a evita conflictele sau îți alegi cu grijă cuvintele, pentru a nu dezamăgi persoana abuzatoare. Totodată, poți renunța la activitățile preferate, pentru a-ți îndrepta atenția doar către activitățile îndrăgite de abuzator.

Cum să te protejezi de gaslighting?

Chiar dacă ești victima unei manipulări de tip gaslighting de ceva timp, nu este niciodată prea târziu pentru a te proteja și a lua atitudine. Iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care le poți face:

  • Încearcă să te distanțezi de emoțiile intense pe care gaslighting-ul le produce. Dacă încă nu poți părăsi relația abuzatoare, îți poate fi de ajutor să practici meditația și exercițiile de respirație. La fel de utile îți pot fi tehnicile de grounding, care includ exerciții de relaxare, precum sunt cele cognitive sau senzoriale.
  • Stabilește limite, prin care comunici clar celor din jur ce anume accepți într-o relație și care sunt lucrurile pe care nu le vei permite.
  • Discută cu o persoană apropiată, precum un prieten sau un membru al familiei. Este foarte important să soliciți o opinie exterioară cu privire la situația cu care te confrunți.
  • Păstrează dovezi care te ajută să îți păstrezi încrederea în tine și în abilitatea ta de a percepe realitatea. Acestea pot fi mesaje, e-mailuri sau poți chiar să scrii într-un jurnal experiențele prin care treci. Toate acestea te vor împiedica să te îndoiești de tine.
  • Solicită ajutor specializat, deoarece un terapeut te poate ajuta să îți recâștigi stima de sine și să te protejezi împotriva depresiei și a anxietății pe care gaslighting-ul le produce.
  • Încheie relația cu persoana abuzatoare, acesta fiind cel mai eficient mod prin care te poți proteja împotriva abuzului emoțional.

Citeste si: Anxietatea se poate trata si prin psihoterapie online cu un psiholog specializat

Este extrem de important să înțelegi că nu vina ta pentru manipularea psihologică prin care treci. Acordă atenție semnelor pe care le experimentezi, vorbește cu persoanele apropiate ție și cere ajutor specializat. Toate acestea te vor ajuta să te protejezi de efectele negative pe care gaslighting-ul le poate avea atât asupra sănătății tale mintale, cât și fizice.

Articol revizuit de Psihoterapeut Alexandra Filotti

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button