fbpx
Psihoterapie Integrativa

Viața după divorț: 8 sfaturi pentru a te redescoperi

Divorțul te poate pune la grea încercare, iar adaptarea la noua ta viață poate fi o provocare continuă.

Divorțul te poate pune la grea încercare, iar adaptarea la noua ta viață poate fi o provocare continuă. Mesele pe care le vei servi singur, mutarea într-o nouă locuință, adaptarea la un program de co-parenting în cazul în care ești părinte sau stigmatizarea socială te pot face să simți că pământul îți fuge de sub picioare.

În ciuda dificultăților pe care le vei parcurge, un sfârșit poate fi privit ca pe un nou început. Iată 8 sfaturi care te pot ajuta să te redescoperi după un divorț:

1. Renunță la îndoieli

Odată cu încheierea căsniciei tale, este posibil ca îndoiala, negarea și confuzia să nu mai contenească. Deși acestea sunt complet justificate, este sănătos să le înlocuiești cu gânduri constructive de acceptare, care te vor ajuta să te vindeci. Pornește cu speranță în viitor, conștientizând că divorțul este real și nimic nu îl poate schimba. Amintește-ti că îți poți găsi echilibrul și liniștea, chiar dacă viața ta nu s-a desfășurat conform așteptărilor tale.

2. Validează-ți sentimentele

Alături de renunțarea la îndoieli și acceptarea divorțului, validarea sentimentelor este, de asemenea, importantă. Este posibil ca în perioada următoare să experimentezi trădare, durere, teamă, tristețe, singurătate, furie, dispreț, îndoială, nesiguranță sau ostilitate. Indiferent de sentimentele pe care le simți, validarea acestora este o parte esențială a procesului de vindecare.

Fii blând cu tine și îndreaptă-ți atenția către meditație și către strategii de echilibrare emoțională, pentru a parcurge mai ușor această perioadă dificilă din viața ta.

3. Reconectează-te cu tine

Oricât de bine ai crezut că te cunoști, divorțul îți poate dezvălui lucruri necunoscute despre tine. Cu siguranță nu mai ești persoana dinainte de a te căsători, iar unele dintre obiceiurile și preferințele tale s-au schimbat de-a lungul căsniciei. Acum este timpul să te redescoperi, fie că preferi să explorezi natura, să locuiești într-un apartament mai mic, fie că vrei să urmezi o dietă vegetariană sau să mergi mai des la sala de fitness.

4. Descoperă noi modalități de petrecere a timpului

Este posibil ca după un divorț să ai mai mult timp pentru tine, iar includerea unor noi activități în rutina ta zilnică îți poate fi de ajutor. De cele mai multe ori bucuria se ascunde în lucrurile simple. Prin urmare, îți poți dezvolta o nouă rutină de dimineață, printr-o plimbare în parc sau lecturarea unei cărti preferate în fața unui ceai savuros. Totodată, poți descoperi yoga, meditația sau exercițiile fizice, acestea fiind activități relaxante, care îți vor mai alunga din gândurile chinuitoare.

5. Înconjoară-te de oameni dragi

Iubirea oamenilor dragi ție este întotdeauna vindecătoare. Petrece timp de calitate cu familia și prietenii, deoarece momentele frumoase te vor încărca cu energie pozitivă și îți vor oferi o nouă perspectivă asupra vieții. În cazul în care ești părinte, petrece timp de calitate cu copiii tăi, pentru a descoperi modalități plăcute și sănătoase de a vă adapta împreună la noua viață.

6. Privește divorțul ca pe o nouă șansă

Deși pare firesc să privești divorțul ca pe un sfârșit, este mai potrivit să îl percepi precum o nouă șansă. Această abordare înțeleaptă îți va permite să vezi situația ca pe evoluție necesară. Îndreaptă-ți atenția către lucrurile pozitive din viața ta și către o nouă oportunitate de a te descoperi și de a fi fericit.

7. Concentrează-te pe viitor

Cunoscutul citat al lui Carl Gustav Lung – „viața începe la 40 de ani, până atunci faci doar cercetare” poate fi o sursă de inspirație pentru tine. Trecerea printr-un divorț contribuie la evoluția ta și poate fi un prilej pentru a-ți face noi planuri de viitor, poate chiar pentru a-ți urma visurile la care ai renunțat până acum. Pornește cu speranță și încredere în noua etapă a vieții tale și așteaptă cu nerăbdare ce îți poate oferi ziua de mâine. Te vei putea surprinde pe tine făcând lucruri de care nu credeai că ai putea fi capabil.

8. Cere ajutor specializat

Atunci când totul este mult prea copleșitor pentru tine, nu ezita să ceri ajutor specializat. Dat fiind faptul că divorțul este considerat al doilea eveniment traumatic din viața unei persoane, un psihoterapeut te poate ajuta să gestionezi mai bine ruptura pe care acesta o produce. Împreună cu un specialist poți descoperi resursele necesare pentru a reveni la starea emoțională pe care o aveai înainte de despărțire.

Oricât de dificil poate părea totul pentru tine acum, fii încrezător în puterea ta interioară. Odată ce vei parcurge cele 5 etape ale suferinței după un divorț, respectiv negarea, negocierea, furia, depresia și acceptarea, te vei redescoperi și îți vei găsi echilibrul pentru a-ți construi viața armonioasă pe care ți-o dorești.

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button