fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Mirosurile din natură încurajează relaxarea, bunăstarea

Mirosurile din natură ne pot face să ne simțim relaxați, veseli și sănătoși, potrivit unei noi cercetări conduse de Universitatea din Kent.

S-a constatat că mirosurile joacă un rol important în obținerea senzației de bunăstare din interacțiunea cu natura, adesea avand o legătură puternică cu amintirile personale ale oamenilor și cu caracteristicile și procesele ecologice specifice (de exemplu, frunzele căzute putrezesc în timpul iernii).

 

Se știe că natura joacă un rol esențial în promovarea sănătății și bunăstării umane, lucru demonstrat în special în timpul pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, cercetările anterioare au fost limitate în a descoperi ce atribute ale naturii (de exemplu, mirosuri, sunete, culori) afectează bunăstarea umană și de ce.

Cercetătorii au recrutat 194 de persoane printr-o companie de cercetare socială pentru a participa la unul dintre cele patru ateliere organizate în februarie, aprilie, iunie și octombrie 2019. Conform studiului, în timpul fiecărui atelier, participanții au vizitat o zonă de pădure dimineața și cealaltă după-amiaza.

Citeste si: Studiu Oxford: Mai putină carne, mai puține șanse de a face cancer

La începutul atelierului, participanții au luat parte la o vânătoare de necrofagi și au fost invitați să privească în jur și să observe diferitele elemente ale pădurii și apoi să noteze ceea ce au observat în ceea ce privește culorile, texturile, sunetele, formele și mirosurile. Participanții au fost rugați să se concentreze asupra atributelor naturale ale pădurii și să indice dacă le-a plăcut, nu le-a plăcut sau s-au simțit indiferenți față de fiecare atribut. Li s-a dat o oră pentru a finaliza sarcina în fiecare locație și au fost rugați să o îndeplinească individual.

În urma vizitei la fiecare pădure, participanții au fost împărțiți în grupuri de 10 participanți unde au discutat despre atributele pădurii.

Cercetătorii au descoperit că mirosurile au avut un impact în mai multe tipuri de bunăstare umană, bunăstarea fizică fiind observată cel mai frecvent, în special în ceea ce privește relaxarea, confortul și întinerirea.

Prezența mirosului a fost, de asemenea, percepută pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică, oferind un mediu de curățare datorită eliminării poluării și a mirosurilor nedorite asociate zonelor urbane și, prin urmare, sporind relaxarea. În plus, studiul a constatat că mirosurile au evocat amintiri legate de copilărie.

Mulți participanți au creat conexiuni semnificative cu anumite mirosuri, mai degrabă decât cu pădurea în sine, și au asociat acest lucru cu o amintire. Aceasta, la rândul său, părea să influențeze bunăstarea provocând reacții emoționale la memorie.

Potrivit autorilor, aceste descoperiri evidențiază necesitatea ca cercetătorii să considere că experiențele sunt susceptibile de a fi multisenzoriale și că diferite domenii ale bunăstării pot fi influențate de mirosuri.

Sursa studiu: https://www.kent.ac.uk/news/environment/32135/smells-experienced-in-nature-evoke-positive-wellbeing

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button